БРАЗИЛСКИ ПРЕДСЕДНИК ПОРУЧИО ЗЕЛЕНСКОМ: „Ништа од оружја, само мир“

BRAZILSKI PREDSEDNIK PORUČIO ZELENSKOM: „Ništa od oružja, samo mir“

3 marta 2023

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva razgovarao je sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim kojem je poručio da sadašnji posrednici nemaju šta da ponude stranama u sukobu u Ukrajini i preuzeo inicijativu za razvoj novog međunarodnog formata za pregovore Moskve i Kijeva.

„U razgovoru sa ukrajinskim predsednikom ponovio sam želju Brazila da pregovara sa drugim zemljama i učestvuje u svim inicijativama koje se odnose na izgradnju mira i dijaloga. Niko ne želi rat“, napisao je Lula na Tviteru.Kako se navodi, brazilski lider se zalaže za stvaranje grupe zemalja koje bi mogle da posreduju u mirnom rešenju rata.

Lula da Silva ranije je odbio zahtev nemačke vlade za isporuku municije za tenkove „leopard“, jer ne želi da dođe u sukob sa Rusijom.

„Lula je stavio veto na isporuke municije iz Brazila za tenkove u Ukrajini. Predsednik je odbio zahtev Berlina da bi sačuvao neutralnost i kako ne bi provocirao Ruse“, prenele su „RIA Novosti“.

Brazil podržava politiku neutralnosti iz ekonomskih razloga, a predsednik ove zemlje, nekoliko puta je isticao da bi sukob između Rusije i Ukrajine trebao da se reši dijalogom.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin rekao je u intervjuu za TASS da Moskva „proučava inicijative o Ukrajini koje je izneo predsednik Brazila, ali uzimajući u obzir novonastalu situaciju na terenu“.

(RT Balkan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *