Brendovi bivše Jugoslavije koji su preživeli komunizam

Brendovi bivše Jugoslavije koji su preživeli komunizam

29 juna 2014
11496Nije mnogo brendova bivše Socijalističke Federativne Repubilike Jugoslavije preživelo komunističku eru. Evo gde su oni najjači i kako se snalaze na globalnom tržištu danas

Za vreme bivše Jugoslavije mnogi brendovi ostvarili su imidž i prepoznatljiv kvalitet koji im je pomogao da se održe na tržištu. Međutim, tokom procesa tranzicije pojedine kompanije su naišle na mnogobrojne probleme u daljem funkcionisanju, mnoge su se ugasile, a one najjače su promenile strategiju svog poslovanja i uskladile je sa zahtevima modernog doba. TV mreža Al Džazira snimila je reportažu o čuvenim SFRJ brendovima koji su “preživeli komunizam” i uspešno prebrodili tranziciju u kapitalistički sistem.

PODRAVKA – VEGETA

Profesorka Zlata Bartl, poznatija kao “teta vegeta”, bila je šefica odeljenja koje je u Podravkinoj istraživačkoj laboratoriji krajem pedesetih godina izumeo najpoznatiji Podravkin proizvod – “vegetu”. Zlata Bartl nikada nije tražila honorar za taj poduhvat, bez obzira na to što je koprivnička “vegeta” postigla međunarodni uspeh. Podravkina “vegeta” danas se prodaje u 40 zemalja širom sveta.

TOMOS – MOTOCIKLI

Pogon u kojem je nekada bilo oko 3000 radnika, danas ima tek oko njih 25. Iako je kompanija pokušala da održi brend preseljenjem proizvodnje u Tursku, to im nije pošlo za rukom. Trenutno isporučuju motocikle po narudžbini, dok se nekada proizvodilo oko 100.000 motocikala i mopeda godišnje, ali i nebrojeno dugovečnih motora za čamce.

BAMBI – PLAZMA KEKS

Srpski brend Bambi plazma keks je 1970. godine proizvodio oko 16 miliona kutija keksa, dok se danas broj kutija povećao na čak 70 miliona. Danijel Boehi, direktor operacija kompanije Bambi, kaže da je rast neverovatan. Naime, imaju rast veći od 10 odsto ne samo u Srbiji, već i u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama. Ove godine će, kako najavljuju, u proizvodnju uložiti 10 miliona evra.

BEKUTAN – KREMA ZA DECU

Makedonska krema za decu, čija se receptura čuva kao najveća poslovna tajna, danas je jedan od najvećih brendova u regionu. Bekutan postoji već 36 godina, a procenjuje se da je do sada prodato više od 45 miliona krema. Bez obzira na jaku konkurenciju na tržištu kozmetike, potrošači su ostali lojalni bekutan kremi.

GORENJE – KUĆNI APARATI

Slovenačka kompanija Gorenje je na početku imala samo 11 zaposlenih da bi tokom komunizma imala 1.000 radnika. Međutim, dolaskom devedesetih došlo je do drugačije poslovne strategije, kako bi kompanija ostala konkurentna na tržištu. Kompanija se proširila i na azijsko tržište, a planira i dalju ekspanziju na druge kontinente.

Pogledajte kompletnu reportažu:

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *