БРИКС МОЖЕ ДА ПОСТАНЕ УПОРИШТЕ НОВОГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА

BRIKS MOŽE DA POSTANE UPORIŠTE NOVOG SVETSKOG PORETKA

7 septembra 2022

BRIKS poseduje sve što je potrebno da postane jedno od uporišta nove konfiguracije svetskog poretka i čuvar multilateralnog ustrojstva, smatra predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.

– Dešava se objektivan proces evolucije međunarodnih odnosa. Unipolarnost i hegemonija, koje Zapad vekovima veštački podržava, odlaze u prošlost. Zamenjuje ih multilateralna saradnja država, njihov slobodan i suveren razvoj – rekla je Matvijenko govoreći na osmom zasedanju Parlamentarnog foruma BRIKS-a.Prema njenom mišljenju, bez preterivanja došlo je „sudbonosno vreme” kada države moraju čvrsto da brane pravo na sprovođenje samostalne spoljne i unutrašnje politike, pravo da biraju sopstveni put razvoja.

– I u tom kretanju ka efikasnoj i istinskoj multipolarnosti neće nas zaustaviti nikakva lukavstva takozvanog kolektivnog Zapada – naglasila je ona.

Među tim lukavstvima su nametanje koncepta „svetskog poretka zasnovanog na pravilima“, kojim pokušava da se zameni međunarodno pravo, očuvanje ostataka kolonijalnog razmišljanja, pritisak na suverene zemlje, koji često ima oblike otvorene ucene, direktnih pretnji i izazivanja sukoba, varvarsko nametanje neoliberalnih vrednosti koje su u suprotnosti sa tradicionalnim predstavama o moralu i koje su tuđe ljudskoj prirodi, primetila je senatorka.

Ona je citirala reči predsednika Rusije Vladimira Putina da, ma koliko se korisnici sadašnjeg globalističkog modela držali za uobičajeno stanje stvari, ono je osuđeno na propast.

– Budućnost leži u otvorenom i pravednom multilateralnom dijalogu, novim centrima globalnog upravljanja. BRIKS ima sve što je potrebno da postane jedno od uporišta nove konfiguracije svetskog poretka i čuvar istinskog multilateralizma – zaključila je Matvijenkova.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Gagi says:

    Vrlo je moguce da ovo novo okupljanje naroda uspe. To predpostavlja da UN vise nemaju svrhu, ionako je ta organizacija sluzila za ukras a radila je u korist malobrojnih povlascenih drzava. Zapadna propast je evidentna u svim zivotnim sferama, truli su iznutra i dezintegrisu se sami od sebe. Njih niko nije napao niti im je uveo sankcije, Neron im je danas duhovna vodilja i zivotni putokaz. Ovo je samo pocetak zapadne propasti, ako se oformi BRIKS, sigurno je da ce se mnoge drzave prikloniti toj novoj organizaciji a narocito one zemlje koje su slabe i ugrozene od zapadnog hegemonizma i pljacke. Kada se jake zemlje nadju na okupu i udruze snage, a prikljuce im se jos kusi i repati koji vec dugo ocekuju osvetu za svoj narod, bice interesantnih posledica po zapadnu "demokratiju". Takodje ce biti interesantno sirenje te organizacije, pretpostavljam da ce se granice na geografskoj karti menjati i pomerati kako se koja zemlja bude ukljucivala u "novi poredak".

  2. milorad5 says:

    Sumnjam da će biti išta od toga sem možda neke ekonomske pozornice.Vreme "vitezova okruglog stola" i univewrzalnog prava je PROŠLO.Dolaze MOĆNE alijanse koje će se formirati nasuprot za sada jedino postojećoj super-alijansi koja se zove NATO PAKT.Na kraju ćese iskristalisati TRI super pakta sa svojim jasnim pravilima,obavezama i pravima članova i ko bude odstupao od toga biće ili najuren ili ZGAŽEN od ostatka pakta ako počne da se vidja u "nepristojnom društvu":)To je zla sudbina sveta do kraja i velikog rata koji će biti proizvod takvog svetskog poretka.Tek pose tog rata će možda svet usepti da se nekako ujedini na nekim normalnim principima opštehumane ideje i opštehumanog prava i pravde.Oni koji PREŽIVE će morati to da urade jer jedni bez drugih neće moći da opstanu.Mislim da je to sve što nas čeka u sledećih 50-100 god.ali vreme je tu vrlo nesigurno.Jer taj sukob se može desiti bilo kada računajući datum od početka ruskog preventivnog odbrambenog udara.TO sve je već počelo,samo je pitanje kojom brzinom će se stvari odvijati.Mi se već nalazimo SVI u permanentnom ratnom stanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *