БРИЉАНТАН ОДГОВОР РУСИЈЕ АМЕРИКАНЦИМА: „Остаћемо „ненормални“, не желимо да делимо ваше вредности“

BRILJANTAN ODGOVOR RUSIJE AMERIKANCIMA: „Ostaćemo „nenormalni“, ne želimo da delimo vaše vrednosti“

10 septembra 2019

Ministri spoljnih poslova i odbrane Rusije Sergej Lavrov i Sergej Šojgu odgovorili su na izjavu svog američkog kolege Espera, koji je pozvao Rusiju da bude „normalna zemlja“ i da deli zapadne vrednosti.

„Ako je on to rekao, onda napominjem da nas je pozvao da se ponašamo kao normalna zemlja, a ne kao Sjedinjene Američke Države, jer bismo u protivnom, postupajući kao Sjedinjene Američke Države, morali da bombardujemo isti onaj Irak i istu onu Libiju, kao najgrublje narušavanje međunarodnog prava, a državni budžet bi morao da izdvaja milione za mešanje u poslove drugih zemalja, kao što je to učinio Kongres, naredivši Stejt departmentu da troši 20 miliona dolara godišnje kako bi ’promovisao demokratiju‘ u Rusiji, i verovatno bi trebalo da podržavamo državne prevrate — neustavne i oružane, kao što su to činile Sjedinjene Američke Države sa svojim najbližim saveznicima u februaru 2014. godine, kada je ukrajinska opozicija, pod pritiskom ekstremista i neonacista, prekršila sporazum koji su potpisale zemlje-članice EU“, istakao je Lavrov.Ministar je dodao da je važno shvatiti na koji način normalnost shvataju američke kolege, a posebno gospodin Esper.

Lavrov je podsetio da je Esper novi kolega ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, kojem je zatim dao reč.

„Teško je bilo šta dodati, jedino što želim da kažem je — da ćemo, verovatno, ipak, za sada — ostati nenormalni“, rekao je Šojgu nakon razgovora ministara spoljnih poslova i odbrane Rusije i Francuske.

Ranije je američki ministar odbrane Mark Esper izjavio da Rusija mora da promeni svoje ponašanje kako bi sarađivala sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Bilo bi sjajno kada bi Rusija mogla da se ponaša kao normalnija zemlja, koja deli zapadne vrednosti koje dele SAD, Francuska i drugi saveznici iz NATO… Rusija mora da promeni svoje ponašanje i da se ponaša u skladu sa pravilima i normama koje smo mi ustanovili. To je najbolji način za napredovanje“, istakao je Esper.

KOMENTARI9 komentara

 1. Cp6a says:

  Ha, ha, ha, tako bre braćo! Vi bar možete da se sprdate s tim idiotima i zločincima, da se ugnjeteni sveta bar malo oraspolože.

  • RUBI says:

   Dragi brate Shojgu, ulepsao si mi danasnji dan...

 2. Beli Orao says:

  A ovo je opaljuša tako dobro sjela na normalni obraz amera , sad toliko bruji da se nemogu oporaviti ! Bravo Rusi !!!

 3. Za Srbiju says:

  Malo su im rekli.

  • PASTOR AETERNUS says:

   Pogledajb"zasrbljeni" na wikipediji pojam Slobodna Država Kongo ! Pogledaj zastavu i reci mi na koju te podseća danas - samo ima 28 žutih zvezdica !? I koje to instant kobajage države imaju plavu i žutu. Tom monstrumu (kralju Leopoldu) prezahvalni tzv. Belgijanci = Flamanci + Valonci podigli su monumentalni spomenik. E tu civilizaciju na kojoj počivaju Evropske vrednosti u simboliki ja nazivam civilizacija LEOPOLDINA a mi tu mentalno-psihološko-sociološki nespadamo...kao Srbi....možda jednoga dana kao Srbijanci u gabaritima Beogradskog Pašaluka nas prime kao trećerazredne robove, kmetove i jeftine nadničare sa deponije. To su Rusi zaboravili da kažu da po ukrajinskom javnom mnenju Rusija ima da se svede u granice Moskovije u kojoj će da žive poslušni Moskalji i uživaju u vrednostima civilizacije LEOPLDINA ! Aferim !

   • Slobodanka says:

    U XV i XVI veku Velika kneževina Litvanija (puniji naziv: Veliko kneževstvo Litvansko, Rusko, Žemojtskoje) bila je žestoki suparnik Velike kneževine Moskovske u borbi za vladanje istočnoslovenskim zemljama u celoj istočnoj Evropi. Veliko Kneževina Litvanija je postojala od sredine XIII veka pa sve do 1705 godine. Zahvatala je teritoriju savremene Belorusije (u celosti), savremene Litvanije što se podrazumeva, Ukrajine (veliki deo), Rusije (jugozapadni deo Smolensk, Brjansk, Kursk itd), Letonije (delimično), Estonije delimično, Poljska (manji deo). Godine 1569 na osnovu Lublinske unije V. kneževina Litvanija ušla je u savez sa Poljskom u saveznu državu Reč Pospolitaja (Poljsko litvanska unija). Velika kneževina Litvanija je nestala 1795 godine nakon treće podele Reči Pospolitae od strane tadašnjih sila Rusije, Pruske i Austrije. Do 1815 godina sva teritorija nekadašnjeg kneževine Litvanije ušla je u sastav Ruske imperije. U tom vremenu prilično često su se menjale granice te tako godine 1648 zaporoški kozaci pod vodjstvom Bogdana Hmeljnickog pobunili su se protiv Poljsko-litvanske unije kojoj su dotad pripadali sa ciljem da napravi nezavisnu kozačku državu, da bi godine 1654 napravili sporazum sa Ruskim carstvom, tako je Ukrajina (teritorija manja od današnje) pripojena Rusiji. Kad današnji Ukrajinci ograničavaju Rusiju na Moskoviju,a Ruse na Moskalje to oni umišljaju da opet vode rat za ruske zemlje i za rusko nasledje kao što su radili u XV i XVI veku dok su bili u sastavu Velike kneževine Litvanije. Oni danas osudjuju kao pogrešnu Odluku koju su Zaporoški kozaci pod vodjstvom Bogdana Hmeljnickog doneli o pripajanju njihove teritorije ruskom carstvu. Ne može se danas praviti takva ispravka istorije, jer činjenica je da je najpre Velika Moskovska kneževina (1340-1547) okupila značajne ruske zemlje da bi napravili Rusko carstvo (1547-1721) i zatim Rusku imperiju (1721-1917). Sve ove tri države u kontinuitetu su vršile širenje teritorija obuhvatajući preostale ruske zemlje, a posebno te na Zapadu i na jugozapadu oko Crnog mora. Sem toga ušle su u veliku zajedničku državu i neke druge teritorije koje etnički nisu ruske. Ta sklonost ka unutrašnjoj podeli po pitanju Istok-Zapad karakteristična je za Ukrajince počev odmah od 1654 do danas tokom mnogih prelomnih i krupnih istorijskih dogadjaja. To dokazuje i veliku krizu nacionalnog identiteta kod njih. Danas, kao i ranije, ta unutrašnja podeljenost već ih je odvela u medjusobne sukobe i u gradjanski rat, mada to ne priznaju. Do kraja najverovatnije biće raspad zemlje Ukrajine, jer ovako podeljena i poluluda zemlja ne može opstati.

    • PASTOR AETERNUS says:

     Na ugašenom (?) portalu Ruska Reč bilo je interesantnih sabesednika u povlačenju analiza i paralela o tragičnom iskustvu Sovjetizam - jugoslavenština i lenjinizam-titoizam te kako ćemo da tretiramo famoznu 100 -tu Oktobarsku Revoluciju:da slavimo ili da organizujemo Veliki Parastos za 30 000 000 nevinih žrtava. Naravno i tema Etnoinženjering sa pogledom na Perejaslavski sporazum. Sa ove distance zabezeknuti smo smelošću Staljina da proslavi 500 godina autokefalnosti RPC (1948.). A tek 300 godina Perejaslava 1954.! Otkuda poriv u Hruščova da slavi feudalni sporazum hetmana i cara i to na način da od Rusije otkasapi Krim i pripoji USSR. Pitamo se kako Hruščovu nije sevnula ideja da odkasapi Donbas od Ukrajine i pripoji RSFSR. Možda bi Tristogodišnjica bila veličanstvenija. Ne...dobra Slobodanka - dozvoljeno je samo i jedino da se kasapi Rusija. Sličnosti sa Titovom Srbijom su samo numeričke..suštinski istovetne. Mir u svetu ima da zavlada tek kad se Rusija i Srbija svedu u prirodne granice: Moskovija al pari BGD-pašaluk sa prepariranom svešću ljupkih Moskalja i dražesnih Srbijanaca. Do tada ćirilica da se izbaci kao anahrono podsećanje na traumatičnu neslavnu prošlost nedisciplinovanih svojeglavaca. Ugodan dan.

   • Slobodanka says:

    Sadašnji predsednik Ukrajine Zelenski mogao bi spasi Ukrajinu od raspada, ali tome su spolja pretnja previsoki zahtevi Zapada prema zvaničnom Kijevu (verovatno traže da obavezno reintegriše Donbas, moguće i Krim), a iznutra polomiće zemlju sve ekstremne snage medju kojima su i ukronacisti.

    • PASTOR AETERNUS says:

     Blagodarim Slobodanki na istorijskoj terapiji. Moja intencija beše da komentarišem 2 sveta i civilizacijska kruga. Po predanju datoga nama od Sv. Save mi životarimo na granicama sudara vrednosti ta 2 vrednosna sistema i kada bi tzv. braća Rusi malo više bacili oko na uzroke i posledice našeg stradanja možda bi prevashodno njima bilo više od koristi da blagovremeno zamete tendencije savremenih metoda hibridnog i mrežnog rata. Mi smo za konstruktore civilizacije LEOPOLDINA samo bezvredna biološka masa nad kojom se obavljaju laboratorijski eksperimenti koji se uz doradu onda primene nad Rusima kao targetiranom etnikumu=ZATIRANJE....itd...itd...slovenska duša nije sposobna da percepira monstruoznost kao civilizacijsku vrednost Zapadnih ideala. Hvala. Pozz. Pročitajte sudbinu Slobodne Države Kongo da bi bili zadivljeni krvoločnošću incestualne dinastije Saxe-Coburg-Gotha čijim potomcima se klanjamo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *