BRISEL: Beograd da prihvati stav EU povodom Krima

BRISEL: Beograd da prihvati stav EU povodom Krima

26 marta 2014

nato-srbija-euEvropska unija pozvaće i Srbiju da u svetlu krimske krize usaglasi politiku prema Rusiji sa Briselom, ali na Beogradu je da donese konačnu odluku.

To proizilazi iz zvaničnog stava EU, koji je za „Novosti“ prenela Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton:

– EU, po pravilu, uvek poziva zemlje da se usaglase s našim stavovima, posebno kad su u pitanju sankcije. To posebno važi za zemlje kandidate i potencijalne kandidate koje su se preko Sporazuma o pridruživanju obavezale da povećavaju usaglašenost sa spoljnopolitičkim pitanjima EU. Njihov napredak ka EU se takođe ocenjuje i u tom kontekstu. Ali, konačna odluka u pogledu usaglašenosti politika ostaje i dalje na samim tim trećim zemljama.

Kako je „Novostima“ rečeno u srpskom državnom vrhu, naši zvaničnici vode intezivne razgovore sa partnerima i u Briselu i u Moskvi kako bi objasnili specifičnu poziciju Srbije.

Beograd u svim tim konsultacijama traži i razumevanje za izbalansiran stav naše države.

Zvaničnici Srbije više puta su ponovili da naša pozicija neće predstavljati opredeljivanje između dve sukobljene strane i da će ona biti maksimalno politički i diplomatski izbalansirana.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *