БРИСЕЛ БЕСАН: Додик одбио сусрет са аустријским амбасадором

BRISEL BESAN: Dodik odbio susret sa austrijskim ambasadorom

7 novembra 2018

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odbio je susret sa austrijskim ambasadorom Martinom Pamerom, jer je kao diplomatski predstavnik Austrije u BiH činio sve da do željene saradnje ne dođe.

„Svojim pristrasnim nastupima veoma često ste izlazili iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja i time nas udaljavali od željene saradnje sa državom koju izuzetno poštujemo i sa kojom smo hteli da sarađujemo“, istakao je predsednik Srpske u pismu upućenom Pameru, nakon što je austrijski diplomata zatražio sastanak sa Dodikom.

Dodik je u pismu naveo da Republika Srpska i on lično imaju veliko poštovanje za državu Austriju i godinama su činili sve da imaju dobru saradnju, zasnovanu na uzajamnom poštovanju.

„Svojim delovanjem i javnim istupima grubo ste se mešali u unutrašnja pitanja u BiH, otvoreno favorizujući određene, po pravilu bošnjačke politike u BiH, čime ste svoju državu lišili objektivnog uticaja u BiH“, naglašava se u pismu, prenosi RTRS.

Predsednik Srpske i novoizabrani član Predsedništva BiH podsetio je da je austrijski diplomata samo pre nekoliko meseci učestvovao u neobjašnjivom skandalu u Trebinju, kada je grubo i bahato napao grupu penzionera koja mu nije dozvolila da ih fotografiše, da bi nakon toga obmanjivao javnost da je napadnut.

„Da li ste razmišljali kakvu štetu ste naneli i Republici Srpskoj i srpskom narodu, kreirajući izmišljotinu o navodnom napadu na jednog diplomatu“, upitao je Dodik u pismu upućenom Pameru.

Predsednik Srpske je naglasio da je austrijski diplomata otvoreno i nekritički iskazivao podršku visokom predstavniku u BiH, koji je takođe izlazio iz okvira prihvatljivog ponašanja i kršio odredbe međunarodnog sporazuma i međunarodnog prava.

„Ovo su samo neki od razloga zbog kojih sam prisiljen da odbijem susret sa Vama, a po dolasku na dužnost srpskog člana Predsedništva BiH, o Vašem radu u Sarajevu upoznaću sve relevantne državne organe Austrije. Izražavam duboko poštovanje prema državi Austriji sa kojom Republika Srpska, uprkos Vašim naporima, sarađuje i nadamo se sarađivaće i dalje, posebno nakon Vašeg odlaska“, poručio je Dodik.

(

KOMENTARI6 komentara

 1. Rade says:

  Samopostovanje je majka ljudskog delovanja.Treba imati ponosa I dostojanstva I ne povladjivati silnicima koji ti ne postuju zemlju,njenu istoriju I podnete zrtve za slobodu.Tako cete ti tirani vise postovati.To upravo radi Milorad Dodik.

 2. test01 says:

  Svaka cast g. Dodik !!! Postali ste najveci SRPSKI politicar i zelim vam da nastavite da branite Srpske interese bez obzira na sve pokusaje da vas oklevete i ponize.

 3. Velika Metla says:

  Šta bi dali "lideri" regiona da imaju između nogu ono šta bi kao muškarci prirodnim putem trebali i imati,da mogu ovako šutnuti belosvetski otpad koji teroriše srbski narod! Ali nemaju! Njihova (ne)dela pokazuju i potvrđuju da nemaju!

 4. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Ma koga briga šta Brisel turpija, oni su nebitan faktor.

 5. petrovgrad says:

  Germani su vekovni neprijatelji Slovena, nista tu nije novo. Jesu prviredni partneri, ali su vekovni neprijatelji sve ostalo je zabluda.

 6. Daroslav Gužvić says:

  Piamo gospodina Dodika je uljudno, jasno, puno poštovanja prema Austriji. To što je ukazao na propuste ambasadora i poželeo novog je više nego ohrabrujuće. Pomalo je nejasno - iz teksta se to ne vidi - kako je autor saznao za bes Brisela, zašto nam izvore svog saznanja nije naveo. Ako on, po nekoj inerciji i doslednosti diplomatije Evropskog saveza pretostavlja, mogao je da nam bar kaže. Verujem da je ovo ipak stvar bilateralnih odnosa tzv BiH i Austrije. Tekst je inače korektan i sa dovoljno činjenica i detalja da budemo dobro obavešteni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *