БРИСЕЛ ЋУТИ: Америка се укључује у преговоре

BRISEL ĆUTI: Amerika se uključuje u pregovore

12 jula 2018

PASIVNIM odnosom prema kršenju dogovora iz Brisela, uključujući i poslednji ispad Prištine, koja je ponovo poslala specijalce da hapse Srbe na KiM, EU sve više pokazuje da ne uspeva da u rukama drži konce kosovskog dijaloga. Slabost koju Brisel pokazuje, mogla bi da širom otvori vrata za direktno uključivanje, pre svega Amerike, ali i Rusije u dogovor o sudbini Kosova i Metohije.

Upad specijalaca u kuće i hapšenje petorice kosovskih Srba direktno je kršenje dogovora postignutog na poslednjoj rundi u Briselu na kojoj je najveći iskorak bio upravo postizanje saglasnosti o spuštanju tenzija i odustajanju od ovakvih provokacija. Izostanak jasne reakcije Brisela, kao i u slučaju nesprovođenja dogovora o ZSO, sve više deluje kao da EU ne uspeva da pronađe pravi mehanizam da Prištinu natera da poštuje obaveze.

Da bi druge velike sile, zbog inertnosti Evrope, mogle da preuzmu ključnu ulogu u rešavanju problema KiM, nagovestio je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić:

– Nisam čuo da se EU oglasila. Gluvonemost je teška bolest. Oni žive u nekom svom svetu, a rešenja za Kosovo neće biti bez učešća Rusije i SAD.

Dačić kaže da su uhapšeni Srbi pušteni tek nakon što je iz Beograda zaprećeno prekidom dijaloga:

– Potrebno je naći čvršći osnov za napredak u dijalogu. U Prištini vlada haos, jedna grana vlasti ne zna šta radi druga. Oni ne žele da dijalog uspe.

On ocenjuje da kosovski Albanci žive u prošlosti i da zaboravljaju da „oni kojima su dizali spomenike više nisu na vlasti“:

– Promene u svetu diktira predsednik SAD Donald Tramp, a EU i SAD su u neprijateljskim odnosima, jer vode trgovinski rat.

Upravo je Tramp u više navrata pokazao da nema strpljenja, i da nije zainteresovan za interese i želje Evropske unije, pa bi tako moglo da se desi i da Vašington odluči da na svoju ruku ubrza pregovarački proces.

– Brisel se pokazao kao nemoćni posrednik jer nema snagu da obezbede implementaciju – kaže politički analitičar Dragomir Anđelković. – Takvim pristupom Brisel nenamerno otvara kapiju da se u dijalog kao glavni igrači uključe Amerika i Rusija. Slično je bilo i u BiH, gde „Dejton“ nije bio moguć dok se Amerika nije uključila. Slično je i sada, ali u novom vremenu Amerika nije dovoljna, jer je Rusija ponovo važan faktor.

Amerika je već u velikoj meri uključena u razgovore Beograda i Prištine, ali deluje, uglavnom, iz senke. Predstavnici vašingtonske administracije uvek su u Briselu u vreme održavanja dijaloga na visokom nivou. Očigledno je i da je njihova aktivnost na tom planu već intenzivirana, što pokazuju i sve češći dolasci relativno visokih funkcionera SAD u Beograd i Prištinu.

MAJA KOCIJANČIČ: USKORO DIJALOG

NA pitanje „Novosti“ da li imaju komentar na hapšenja na KiM, imajući u vidu da su se dve strane, u prisustvu Federike Mogerini, na poslednjem sastanku dogovorile da se tenzije spuste, porptarol visoke predstavnice Maja Kocijančič nije dala odgovor.

– Na poslednjem susretu predsednici Vučić i Tači su imali intenzivnu i produktivnu raspravu o okviru sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa – rekla je Kocijančičeva.

Upitana – kada bi mogao da bude organizovan novi sastanak na najvišem nivou, Maja Kocijančič nije mogla da potvrdi da li će to biti 25. jula, što se nezvanično pominjalo, ali je istakla da će to biti „uskoro“.

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  Brisel ćuti??? Naravno da ćuti! Šta ste očekivali nego da ćuti? Ko njih za bilo šta pita?

 2. da da says:

  ne znam šta ljudi očekuju od čoveka kojeg je amerika dovela na vlast..on ispunjava njihove zadatke.hoću reći,da u briselu niko ne brani srpske stavove..

 3. DUSKO says:

  A STO NAS ALEKSANDAR PREPAMETNI CUTI STO SRPSKI NAROD CUTI !!!

 4. Taipova Češma says:

  "amerika se uključuje u pregovore" - amerika vodi,diktira,vedri i oblači u pregovorima od prvog dana,a siroti šiftari su samo kulise i dekor. amerika je okupirala Kosovo i Metohiju,ona otima i odvaja te teritorije od Srbije,amerika odvaja srce (Kosovo i metohija) od tela Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *