Brisel: Hrvatska ozbiljno narušava poverenje EU

Brisel: Hrvatska ozbiljno narušava poverenje EU

26 avgusta 2013

zelite-putovati-po-eu-za-to-vam-je-potrebna-samo-osobna-504x335-20120103-20120122231517-93c08c943e39c8b0dc2087809dc2e6322078327152Evropska komisija je danas oštro kritikovla hrvatske vlasti zbog odbijanja da odgovore na zahtev Brisela da ukine kontroverzni zakon o postupanju po evropskim poternicama.

„Veoma smo uznemireni zbog ponašanja Hrvatske“, rekla je novinarima Mina Andrejeva, porparolka komesarke za pravosuđe Vivijen Reding, naglašavajući da će o ovom pitanju biti raspravljano na prvom sledećem sastanku kolegijuma EK.

Hrvatska je na zahtev komesarke Reding da se izjasni o spornom zakonu trebalo da odgovori do petka u ponoć, ali Zagreb do danas nije poslao formalan odgovor, dodala je Andrejeva.

Hrvatska je tri dana pre pristupanja EU donela zakon prema kome nije dužna da postupa po evropskim poternicama ukoliko se one odnose na zločine počinjene pre 2002. godine, čime je navukla na sebe gnev briselske administracije.

Ovim zakonom, popularno nazvanim „Leks Perković“, Zagreb je izigrao obavezu da Nemačkoj izruči bivšeg obaveštajca Josipa Perkovića, koji je u Nemačkoj u odsustvu osuđen za organizovanje ubistava hrvatskih emigranata tokom osamdesetih godina.

Smatra se da je Perković, koji je i posle raspada Jugoslavije obavljao niz visokih obaveštajnih funkcija, u posedu mnogih informacija koje Hrvatska ne želi da učini dostupnim stranim službama.

Sa druge strane, u Briselu tvrde da je potpuno neprimereno da zemlja koja je pre manje od dva meseca postala članica EU već sada odbija da se povinuje pravilima koja važe za ostale.

„Smatramo da je Hrvatska narušila poverenje“, izjavila je Andrejeva, podsećajući da je Reding nedavno dala istu ocenu ponašanja Hrvatske.

Kako je naglasila, Hvatska je tokom pregovora o pridruživanju imala priliku da zahteva da se postupanje po evropskim poternicama ograniči, ali sada se o tome više ne može raspravljati.

Ukoliko se Hrvatska ne povinuje zahtevima iz Brisela, može joj biti uskraćen pristup evropskim fondovima, a komesarka Reding je prošle nedelje nagovestila da bi joj mogle biti izrečene mere posebnog nadzora, kao u slučaju Rumunije i Bugarske.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *