EUBrusselsUprkos pohvalama iz Brisela i Berlina naporima Srbije na putu ka EU, pregovori o pridruživanju naše zemlje Evropskoj uniji gotovo izvesno će početi, kao što je i planirano, u januaru, saznaje Tanjug iz evropskih izvora u Briselu.

“Postoji teoretska šansa da Savet EU na samitu u oktobru odluči da pregovori počnu ranije, ali verovatnoća da se to desi je zaista minimalna”, rekao je Tanjugu funkcioner Evropske unije koji je želeo da ostane anoniman.

On je time odgovorio na spekulacije da Nemačka odustaje od tvrde politike prema Srbiji, te da bi – zbog napretka postignutom u dijalogu Beograda i Prištine, koji je pre neki dan zvanično pohvalila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bebednost Ketrin Ešton – pregovori mogli biti otvoreni već ove godine.

U Briselu kažu da dinamika otvaranja pregovora nije uslovljena političkim otporom pridruživanju Srbije, koji je zaista smanjen, već proceduranim razlozima i preokupiranošću evropskih institucija situacijom u Siriji.

Evropska komisija će sredinom oktobra podneti redovan izveštaj o napretku Srbije u evropskim integracijama, ali Tanjugovi briselski sagovornici kažu da šefovi država i vlada, koji će se krajem istog meseca okupiti na samitu u Briselu, gotovo izvesno neće tada zvanično raspravljati o temama vezanim za proširenje.

“Svi čekaju da vide kako će izgledati nova nemačka vlada, koja do kraja oktobra gotovo sigurno neće biti oformljena, a još važnje je kako će proteći novembarski lokalni izbori na Kosovu”, ukazao je funkcioner EU.

On je podsetio i da Savet EU tradicionalno raspravlja o pitanjima proširenja na decembarskim samitima, tako da će prva međudržavna konferencija kojom se zvanično otvaraju pregovori sa Srbijom, najverovatnije biti održana u januaru.

Analitičarka Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Stiglmajer kaže da, uprkos nekim najavama u beogradskoj štampi, nema nikakvih znakova da se Nemačka sprema da promeni politiku prema Srbiji.

“Naprotiv, od svojih sagovornika dobijam stalna uveravanja da će Berlin nastaviti da insistira na strogom poštovanju svih kriterijuma za otvaranje pregovora, možda još tvrđe nego ranije”, kaže ona za Tanjug, dodajući da se to odnosi ne samo na problem Kosova, nego i na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Stiglmajer ukazuje i da su sve spekulacije o zaokretu u nemačkoj spoljnoj politici preuranjene, s obzirom na to da je izborna kampanja u toj zemlji još u toku.

„I pored svih napora koje Beograd ulaže, januar i dalje ostaje najizgledniji datum za otvaranje pregovora“, tvrdi ona.