Брисел (ни)је далеко од Подгорице

Brisel (ni)je daleko od Podgorice

29 jula 2015

reg-nato_620x0UOČI dolaska članova Severnoatlanskog saveta, glavnog političkog organa odlučivanja u NATO i izveštaja Evropske komisije o napretku na jesen, zvanična Podgorica još javnosti ne daje odgovor na pitanje da li su nadležni preduzeli bilo kakve mere prema funkcioneru SDP iz Plava Kemalu Canoviću koji je u policijskoj stanici u Podgorici nakon održanog partijskog kongresa priznao da se njegov sin Džemal nalazi na ratištu u Siriji? Ako je sve ovo tačno onda je nepojmljivo da u stranci Ranka Krivokapića, koja članstvo u NATO vidi kao „sveti cilj“, ima funkcionera čije familije „regrutuju“ džihadiste terorističke Islamske države, upravo najvećeg protivnika Alijanse! A vlast i ciljeve dele sa socijalistima Mila Đukanovića.

– Traganje za logikom, principijelnošću ili doslednošću u ponašanju funkcionera DPS – SDP koalicije potpuno je uzaludan posao. Radi se o grupi ljudi koji su davno prestali da kroz život vode moralne norme, čast pojedincima, već im je zvezda vodilja brutalni lični interes. Insistirajući na priključenju Crne Gore NATO savezu, režim Mila Đukanovića želi da, zadovoljavajući tuđe interese, obezbedi još malo naklonosti pojedinih svetskih centara moći kako bi odgovore na postavljene zadatke vezane za slobodne izbore, vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije odložio za još neko vreme, neophodno za, makar delimično, „pranje“ biografije – kaže za „Novosti“ Slaven Radunović, presednik parlamentarnog Odbora za evropske integracije iz Demokratskog fronta.

On podseća da je u Crnoj Gori trenutno na sceni bombardovanje „rezultatima“ istraživanja javnog mnjenja kojim režim pokušava da promeni stvarnu sliku stanja, kako po pitanju podrške NATO integracijama među građanima, tako i o rejtingu stranaka i koalicija koje su najveći protivnici te ideje.

– Pored sopstvenih građana, zagovornicima punopravnog članstva u NATO velika smetnja je i očigledni dogovor Nemačke i Francuske sa Rusijom o blokadi daljeg proširenja Alijanse – dodaje Radunović.

Naš sagovornik se dotatako i evropskih integracija smatrajući da Vlada Crne Gore neopravdano odugovlači sa raskidom bilateralnog sporazuma sa SAD, vezanim za član 98. Rimskog statuta, kojim se Crna Gora obavezuje da Međunarodnom krivičnom sudu neće isporučivati američke državljane osumnjičene za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, kada je to jedan od uslova za zatvaranje Poglavlja 31 i kada nije u skladu ni sa zajedničkim stavom EU o MKS-u, niti sa principima o zaključivanju ovakvih bilateralnih sporazuma.

– Tim sporazumom država je ovlastila američke državne organe da budu nadležni za slučajeve koji se tiču njihovih državljana, a da se odrekla krivičnog gonjenja Amerikanaca. Na taj način su državljani te zemlje povlašćeni u odnosu na druge strance u Crnoj Gori – upozorava Radunović.

VERONAUKA I ČLANSTVO

Na pitanje kakav stav ima Evropska unija oko uvođenja veronauke u školama, naš sagovornik kaže da nema jedinstvenog stava oko tog pitanja.

– Države članice su obavezne da poštuju verske slobode i da obezbede verskim zajednicama mogućnost okupljanja i delovanja, ali obrazovni sistem je potpuno u njihovoj nadležnosti. Iskustva od zemlje do zemlje su vrlo različita, od strogo sekularne Francuske do Malte u kojoj je katoličko obrazovanje obavezno po ustavu. U Nemačkoj postoji fakultativna nastava, časovi katolicizma i protestantizma su odavno zastupljeni, judaizma od 2003. godine, a nedavno su počeli i časovi islama. Prema tome, svaka zemlja uređuje ove stvari shodno svojim uslovima i tradiciji. Crna Gora koju je crkva utemeljila kao državu, morala bi da omogući da se veronauka izučava kao fakultativni predmet u školama. Uostalom, takva je praksa u većini zemalja Evropske unije, ističe Slaven Radunović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *