БРИСЕЛ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Припремили једно велико ништа!?

BRISEL O KOSOVU I METOHIJI: Pripremili jedno veliko ništa!?

23 oktobra 2023

Zvanični Brisel, ma koliko se trudio da održi značaj svoje političke uloge u Evropi i svetu, teško da ima snage da pomeri stvari sa mesta što se tiče Kosova i Metohije. U opticaju su opet ustaljene „mantre“.

Evropski lideri će na samitu u četvrtak u Briselu pozvati Beograd i Prištinu na smirivanje tenzija, održavanje izbora na severu KiM, punu primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji i formiranje Zajednice srpskih opština, navodi se u nacrtu zaključaka Evropskog saveta u koji je uvid imao RTS.Lideri upozoravaju da će izostanak deeskalacije „imati posledice“ i da obe strane rizikuju da propuste „važne prilike na putu ka EU“ ako bez uslova i odlaganja ne primene postignute dogovore.

U tekstu zaključaka, koji bi mogao da bude dopunjen do četvrtka, navodi se da su lideri EU duboko zabrinuti zbog bezbednosne situacije na severu Kosova.

„Najoštrije osuđujemo nasilni napad na kosovsku policiju 24. septembra 2023. Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi, a Srbija da u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake“, stoji u tekstu.

Lideri EU od Beograda i Prištine zahtevaju „stalni rad“ na deeskalaciji, posebno na održavanju novih izbora na severu Kosova „što je pre moguće“, uz aktivno učešće kosovskih Srba. Naglašava se da će izostanak angažmana na smirivanju tenzija „imati posledice“.

U nacrtu zaključaka lideri EU izražavaju žaljenje jer dve strane nisu sprovele Sporazum o putu ka normalizaciji i Aneks o implementaciji.

„Pozivamo Kosovo i Srbiju da Sporazum i aneks sprovedu bez odlaganja i preduslova, uključujući osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom. Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike ako ne bude napretka“, navodi se u nacrtu zaključaka koje bi lideri EU trebalo da usvoje na dvodnevnom samitu 26. i 27. oktobra u Briselu.

(RTS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *