БРИСЕЛ ОДРЕДИО 7 УСЛОВА за улазак Србије у ЕУ!

BRISEL ODREDIO 7 USLOVA za ulazak Srbije u EU!

14 juna 2017

Evroposlanici će danas glasati o Rezoluciji o Srbiji, u kojoj se pored zamerki na račun Srbije, na kojima će u narednom periodu morati ozbiljno da se radi, ističu i pozitivne stvari, napredak i pomaci u određenim oblastima.

Ekonomske reforme, saradnja u regionu i pregovori o članstvu u EU su označene kao teme u kojima je Srbija dosta uradila, ali tu poslu nije kraj. Naprotiv.

Evo koje oblasti EU vidi kao “problematične”, i koje će u narednom periodu morati da budu u fokusu srpskih vlasti.

1. Nezavisno pravosuđe

Kako piše u Predlogu rezolucije, određen napredak u ovoj oblasti postoji, ali “nezavisnost pravosuđa nije sprovedena na delu”.

Od Srbije se traži da obezbedi evropske norme u pravosuđu i “smanji politički upliv na biranje i postavljanje sudija i tužilaca”. Reforme pravosuđa postoje, ali više na papiru, a manje u praksi.

2. Borba protiv korupcije

U jednom delu dokumenta piše da je EP “zabrinut zbog pomanjkanja napretka u bitki protiv korupcije”. Srbija se poziva da primenjuje nacionalnu strategiju u ovoj oblasti, pokaže jasnu političku volju za rešavanje problema, ali i da usvoji novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Iako je pohvaljen rad na suzbijanju organizovanog kriminala, od vlasti se traži “brzo rasvetljavanje slučaja Savamala”, uz “puno učešće sudskih vlasti u istrazi“, kako bi se počinioci priveli pravdi.

3. Usklađivanje spoljne politike

U dokumentu piše i da Srbija ima status kandidata za članstvo u EU, zbog čega bi trebalo da postepeno usaglašava svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, uključujući i politiku prema Rusiji.

Upravo je Rusija “trn u oku” Brisela, zbog čega ni zajedničke vojne vežbe Srbije i Rusije nisu prošle nezapaženo. Naprotiv, upravo to je jedna od zamerki.

4. Nastavak dijaloga Beograda i Prištine

EP ističe da su nužni dalji koraci kako bi se rešila sva otvorena pitanja u dijalogu između Beograda i Prištine, da su oni hitni, i da “obe strane krenu u punu primenu dogovora”.

To, između ostalog, znači i uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), što je pre svega zahtev za prištinsku stranu, dok se navodi da je Srbija “učinila važne korake ka normalizaciji odnosa sa Kosovom”.

5. Uzdržati se napada na nezavisne institucije

U Predlogu rezolucije srpski zvaničnici se pozivaju da “ne optužuju i ne vrše politički neosnovane napade na ombudsmana”, ali i da osiguraju rad svih nezavisnih tela i institucija.

6. Evropa nema alternativu

Od Srbije se traži i to da među građanima govori o tome koliko je EU važna kao donator, kolika novčana pomoć stiže iz Unije, i da je to od vitalnog značaja za poboljšanje ekonomske situacije u zemlji.

Međutim, srpskim vlastima se skreće pažnja i na to da se uzdrže od poruka uperenih protiv EU.

7. Zabrinutost za stanje u medijima

Ovo nije prvi put da se ističe briga za stanje u medijima i slobodu govora, štaviše, rečeno je da je u ovoj oblasti došlo do pogoršanja situacije.

Kritika se odnosi na to da se postoji “politički upliv u medije, pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara, uključujući fizičke napade, verbalne i napade u pisanom vidu, kao i nasrtaje na njihovu imovinu”. Od vlasti se traži osuda napada na novinare, ali i to da njihovi počinioci budu pronađeni i privedeni pravdi.

(Blic)

KOMENTARI9 komentara

 1. goran says:

  Da je šest i po uslova, pa da ispunimo. Ali, sedam je malo previše. Uslovi, ucenjivanja i ponižavanja nemaju alternativu. Natamo evropski fašisti, nikada vas narod neće prihvatiti. Nikada.

  • DEX86 says:

   Nije Sloba govno MI SMO GOVNA

   • kuka says:

    U kućicu!

 2. kuka says:

  Samo 7? Šta je to za ovakve kao mi! Zašto ne 77 ili 777 ili 7.777?

 3. goran says:

  Ma sta kazes, Sloba je sampita, a Srbi su govna koja su glasala za sampitu. Halo.

 4. DUSKO says:

  SAMO SEDAM ZVANICNO, A KOLIKO NEZVANICNO !!!

 5. Zoki says:

  Pa u EU je toliko dobro i lepo da je Engleska napustila celu priču a Norveškoj ne pada na pamet da udje, Italijani uveliko razmišljaju o tome da napuste uniju a Madjari ne izvršavaju ni jedno naredjenje i prete izlaskom,Grčka pred izbacivanjem zbog duga,Turska otkazala ulazak,Rumunija i Bugarska u bedi da njihovi državljani rade na dnevnicu u Srbiji...i mi sad kao nemamo Alternativu. U Evropi se ne živi bolje a kod nas samo da su plate malo veće a cene niže bilo bi nam super.

 6. Dondon says:

  Sto se medija tice potpuno su pogodili. Ovaj nas 'nezamenjivi', najpametniji, najlepsi premijer, predsednik, ministar, advokat, policajac i sve druge funkcije moguce i nemoguce ubi medijsku slobodu u Srbiji. Lose.

 7. siniša blagojević says:

  To će biti jako teško pod tačkama 5. 6. i 7

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *