БРИСЕЛ ПОКРЕНУО ПРИСТУПНЕ ПРЕГОВОРЕ са Молдавијом и Украјином; ОРБАН НАПУСТИО САЛУ, А ОНДА БЛОКИРАО 50 милијарди помоћи УКРАЈИНИ

BRISEL POKRENUO PRISTUPNE PREGOVORE sa Moldavijom i Ukrajinom; ORBAN NAPUSTIO SALU, A ONDA BLOKIRAO 50 milijardi pomoći UKRAJINI

15 decembra 2023

LIDERI zemalja Evropske unije su se na samitu u Briselu složili da nastave vojnu pomoć Ukrajini jer su joj preko potrebne isporuke raketa, municije i protivvazdušnih sistema.

„Evropska unija i njene države članice nastaviće da zadovoljavaju neposredne vojne i odbrambene potrebe Ukrajine. Evropski savet insistira na važnosti pravovremene, predvidljive i održive vojne podrške Ukrajini kroz Evropski fonda mira, kao i kroz direktnu bilateralnu pomoć država članica“, navodi se u završnom saopštenju samita EU o Ukrajini, koji je počeo u Briselu.Evropski savet je glasao i za otvaranje pregovora sa Kijevom o pristupanju Ukrajine EU.

Usput: i Moldavije.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji taj potez smatra pogrešnim, napustio je salu pred početak glasanja.

Da ne bi morao da uloži veto.

Evropska komisija je dan ranije deblokirala 10 milijardi evra za Mađarsku.

MAĐARI BLOKIRALI POMOĆ

MAĐARSKA je blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini, samo nekoliko sati nakon što je Evropski savet odlučio da počnu pregovori o pridruživanju sa tom zemljom.

– Rezime noćašnjeg sastanka: veto za dodatni novac Ukrajini – napisao je noćas mađarski premijer Viktor Orban na mreži X, nakon sastanka Evropskog saveta u Briselu.

– Vratićemo se na to pitanje sledeće godine nakon odgovarajuće pripreme – dodao je Orban.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prethodno je naglasio da će Kijev bez finansijske podrške Zapada gotovo sigurno izgubiti rat s Rusijom i zahteva novu rundu evropske pomoći od 50 milijardi evra.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da ima još vremena i da Ukrajina neće ostati bez novca u narednih nekoliko nedelja, javlja Bi-bi-si. On je izrazio nadu da će dogovor o pomoći Ukrajini biti postignut početkom sledeće godine, odnosno krajem januara, kao da trenutno Ukrajina ima podršku 26 članica, ali da davanje finansijske pomoći zahteva saglasnost svih država EU i da bez Mađarske saglasnosti konačna odluka ne može biti doneta.Evropski savet juče je odlučio da započne pregovore o pridruživanju sa Ukrajinom i Moldavijom, a da status kandidata za članstvo u Uniji dodeli Gruziji. Orban je ranije izjavio da Ukrajina ne ispunjava uslove za članstvo i da Mađarska ne može da se saglasi sa tom odlukom, ali je, kako bi omogućio da ta odluka bude doneta, napustio salu tokom odlučivanja i nije učestvovao u njenom donošenju.

Predsednik Saveta Evrope Šarl Mišel potvrdio je da se ostalih 26 lidera zemalja članica složilo oko paketa pomoći za Ukrajinu, kao i širih budžetskih predloga za blok, iako Švedska još uvek treba da konsultuje svoj parlament.

Njegov potparol je dodao da se tih 26 zemalja takođe jednoglasno složilo po pitanju otvaranja pristupnih pregovora s Kijevom, navodi Bi-bi-si.

KOMENTARI8 komentara

 1. Kulak says:

  Predstava za one naivne. Stari licemeri igraju svoju igru.

 2. Velika Metla says:

  Ovako postupa normalno ljudsko biće. A takvih je u satanističkoj EU mnOOOOOOgo malo.

 3. Petar Kotromanjić says:

  Ovo su svi do jednog izuzev Austrije I Madjarske korumpirani kupljeni I vazali umobolnika kojima se lica jos uvek javno ne vide. Jedan ucenjen zbog dece, drugi zbog žene, treći zbog ljubavnice a četvrta zbog supruga da je ovo postala tolika lakrdija da će svi oni MORATI da odgovaraju za katastrofu koji su sami pripremili. I to će se desiti, želeli neki ili ne. Tako radi univerzum.

 4. MIKI says:

  Ako EU bude insistirala na borbi protiv korupcije, nece imati sa kim da pregovaraju.

 5. Gagi says:

  Po svoj prilici, Evropska unija izaziva Rusiju tako sto pomaze i finansira drzavu koja nije njena clanica. To tek treba da bude i rade na tome da Ukrajinu usisaju u svoj imovinski posed. Kada hitno prime Ukrajinu u svoju banditsku koaliciju, tada verovatno Rusija nece "smeti" nista kolonizatorima i okupatorima. Nema druge, morace Rusi da se spreme za dugotrajni sukob (to vec rade) jer olosi ne odustaju od otimanja. Verovatni scenario je, da ce EU uputiti vojsku svojih zemalja clanica u Ukrajinu da brane tamosnji "demokratski" poredak sa Majdana i svoju novu clanicu. Svojevremeno je Putin na jednoj konferenciji izjavio da rat moze trajati i dvadeset godina. Ocigledno je da Rusi dobro znaju sa kim imaju posla i zbog toga svakodnevno jacaju svoj vojni potencijal.

 6. Kosovac says:

  Nešto trulo u državi Danskoj. Evropa ulaže 50 milijardi da spasi Američke investicije i investicije Bajdenovog sina u Ukrajinu.

 7. milorad5 says:

  ahah koja sprdačina je ova EU i oni hoće da im se MI pridružimo...pa neznam kako da nas mole mislim da ovaj narod posle ovih zadnjih dogadjaja većinski NEĆE podržati ulazak u EU ...moraće da bude REFERENDUM a tu EU satanisti nemaju prolaz,ljudima je sad jasno o čemu se radi tu ...

  • Kosovac says:

   @ milorad5, …..Molim te, nemoj REFERENDUM. On se najlakše falsifikuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *