Brisel postavio ultimatum Hrvtaskoj

Brisel postavio ultimatum Hrvtaskoj

7 августа 2013

Hrvatska-EU-zastavaNemačka štampa piše o presudi za seriju rasistički motivisanih ubistava mađarskih Roma. Ali o pritiscima Brisela na Zagrebu, zbog takozvanog „Lex Perković“, zakona usvojenog pred ulazak Hrvatske u EU.

Sud u Budimpešti je u utorak (6.8.) četvoricu optuženih proglasio krivim. Presudu mađarskim ekstremnim desničarima komentariše Tagescajtung iz Berlina:

„21. avgusta je na severoistoku Mađarske, u Debrecinu, uhapšena „Brigada smrti“, koja nema organsku vezu sa partijom Jobik, ali joj je sa njom zajednička fašistička ideologija. Svi članovi su poklonici lokalnog fudbalskog kluba, koji privlači ekstremne desničare. Ispostavilo se da su se počinioci upoznali u jednoj kafani posle fudbalske utakmice i da su isplanirali napad. Sa osam odsto udela u stanovništvu Mađarske, Romi su najbrojnija manjina, koju većina ne prihvata. Institucionalno šikaniranje Roma svakodnevna su pojava. Tako je u mestu Ozd gradonačelnik, inače iz redova vladajuće partije u Mađarskoj, smanjio pritisak u javnom vodovodu i redukovao dotok vode za piće na javnim mestima. A samo su Romi upućeni na javne česme. Tako su usred letnje vrućine njihove porodice primorane da pešače po sat vremena da bi napunili kanistere od dvadeset litara.

U samom sudskom procesu uglavnom je ignorisana politička strana zločina. Posmatrači sudiji prebacuju „tehnicističko“ vođenje procesa. Iako postoje mnogobrojne naznake da je u zločinu učestvovao barem još jedan počinilac, za njim i eventualnim pomagačima se ne traga. Policija je počinila grube greške u istrazi, a na nekim mestima i uništila dokaze, ali tome su pažnju posvetili tek neki mediji.“

„Lex Perković“ i dalje sporan

Danas se nemačka štampa bavi i ultimatumom koji je Hrvatskoj postavila evropska komesarka za pravosuđe Vivijen Reding.

Zidojče cajtung piše kako Evropska komisija povećava pritisak na Hrvatsku u slučaju bivšeg šefa tajne službe ove zemlje Josipa Perkovića, koji se smatra organizatorom jednog politički motivisanog ubistva u Nemačkoj 1983. godine. „U pismu poslatom krajem jula, u koje je imao uvid i Zidojče cajtung, komesarka EU za pravosuđe Vivijan Reding postavila je vladi u Zagrebu ultimatum da što pre i u punom obimu sprovede odredbe EU o hapšenju.

U pismu se navodi da je ministar pravosuđa Orsat Miljenić od 23. avgusta obavezan da saopšti da je izmena zakona, donesena krajem juna, a koja je označena kao ‘Lex Perković’, povučena. Povlačenje zakona mora biti okončano do rane jeseni, navela je Reding. U suprotnom će komisija preispitati sve moguće opcije delovanja koje joj stoje na raspolaganju. Tu se posebno ubraja član 39. Pristupnog ugovora. Taj član dozvoljava Komisiji da preduzme ‘odgovarajuće mere’ koje sežu sve do postupka o povredi Sporazuma, saznaje se u Briselu“, a prenosi Zidojče cajtung.

(Dojče vele)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u