БРИСЕЛ ПРИТИСКА СРБИЈУ: Уведите визе за Кинезе и Русе

BRISEL PRITISKA SRBIJU: Uvedite vize za Kineze i Ruse

25 decembra 2018

IAKO JE Srbija u oktobru ponovo uvela vize za građane Irana, što je bio zahtev i Evropske unije, Brisel i dalje nije u potpunosti zadovoljan viznom politikom naše zemlje.

Zasad iz Brisela nema konkretnih zahteva da spustimo rampu za putovanja iz neke za EU „sporne“ države, ali se diplomatskim kanalima stalno šalju upozorenja da se očekuje da u ovoj oblasti uskladimo politiku sa Unijom, kako ne bi bio doveden u pitanje naš „beli šengen“.U poslednjem izveštaju Evropske komisije napretku Srbije navedeno je da naš vizni režim nije u skladu sa Unijom kada je reč o čak 17 zemalja, koje su, inače, pod budnim okom Brisela. To su Bahrein, Belorusija, Bolivija, Kina, Kuba, Gvineja Bisao, Indija, Indonezija, Jamajka, Kazahstan, Kuvajt, Mongolija, Oman, Katar, Turska, Tunis i Rusija.

Državljani ovih zemalja u Srbiju mogu da putuju bez viza, dok im je taj „papir“ potreban za ulazak u EU, pa Brisel traži da Beograd umanji „odstupanje“ od zajedničke vizne politike Unije.

Šef diplomatije Ivica Dačić poručuje da će ključni kriterijum za eventualnu odluku o ukidanju bezviznog režima između Srbije i neke druge države biti – statistički podaci. Tačnije, brojke koje pokazuju da li postoji povezanost između bezviznog režima i povećanja broja migranata ili azilanata iz neke države.

Povodom spekulacija da će Srbija preispitati bezvizni režim sa Indijom, Dačić je rekao da zasad nema nikakvih primedaba za konkretne države:

– Jedno je pitanje da li se nekome nešto sviđa ili ne, da li je neka zemlja koja se nalazi na našem spisku po političkoj volji EU, a drugo je pitanje da li to ima posledice kada je reč o broju migranata – zaključio je Dačić, koji je naglasio da je Srbija zbog velikih zloupotreba ukinula mogućnost putovanja bez viza sa Iranom

Igor Novaković, koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 31 (spoljna, bezbednosna i odbrambena politika), podseća za „Novosti“ da je Srbija, kada su joj ukinute vize za EU, postala pridružena članica Šengenskog sporazuma, pa samim tim mora da implementira i politiku Unije u toj oblasti:

– Mi imam suvereno pravo da dajemo bezvizne režime drugima, ali samo do onog momenta dok to ne dođe u koliziju sa obavezama koje smo preuzeli da bismo bili na bezviznom režimu EU.

Sa tim se slaže i Suzana Grubješić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji:

– Mi možemo da ukinemo vize kome god hoćemo, ali treba voditi računa da se to pravo ne zloupotrebljava i da ne dovodi do većeg priliva migranata u države EU. Važno je i da Srbija potpiše sporazume o readmisiji lica koja su nelegalno ovde sa Avganistanom, Pakistanom, Iranom i Irakom, jer su to glavne zemlje porekla ilegalnih migranata.

POVLAČENja PRIZNAVANJA BODU OČI

SRBIJI, koja ima bezvizni režim sa više od 70 država, zamera se i što je u proteklih godinu i po ukinula vize i građanima država koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ili su povukle priznavanja. To su, između ostalih, Indija, Bahami, Barbados, Jamajka, Mauricijus, Meksiko, Sent Vinsent i Grenadin, Paragvaj, Kolumbija, Surinam, Gvineja Bisao, Burundi.

JOKSIMOVIĆEVA: AŽURIRATI IZVEŠTAJ

BRISEL nije doneo odluku da se izradi novi izveštaj o skriningu za poglavlje 31 o zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, budući da takvu odluku nije potvrdilo svih 28 članica EU – rekla je juče ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, povodom informacija da je Litvanija predložila da se ovaj dokument ponovo „skroji“.

Ona kaže da nije pompezna vest da bi nacrt izveštaja trebalo ažurirati, budući da se podaci u njemu odnose na period do kraja 2014. Joksimović navodi da bi donošenje potpuno novog izveštaja zahtevalo kompleksnu proceduru i novi pravni osnov.

(Novosti)

KOMENTARI3 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ma samo što nismo! Ne samo vize,nego ćemo da im tražimo da prilikom ulaza u Srbiju ostave po dva litra krvi! Samo zarad vaše "ljubavi" prema Srbiji! Moreeeeeee......,nosite se bagro nacistička!

 2. Miraš says:

  Joj, kad čemo mi da uvedemo vize i to stroge najpre za ove iz Brisela. Kad ćemo postići da kod nas ne može baš svaki ološ da se šeće, promeće i muti nam zdravu vodu tj. zdrav razum.

  • ilija trbojevic says:

   vucic i dodik i dukanovic mile vode srbe zedne preko drine za uniju pod ustasku cizmu kinezi i rusi van iz srbije da bi bolje ziveli srbi u uniji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *