БРИСЕЛ САОПШТИО СРБИЈИ КАКО МОРА ДА ПОСТУПА СА РУСИЈОМ!

BRISEL SAOPŠTIO SRBIJI KAKO MORA DA POSTUPA SA RUSIJOM!

19 oktobra 2016

David McAllister

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izrazio je nadu da će dalja poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom biti otvorena do kraja godine, naglašavajući da bi sva koja su tehnički pripremljena trebalo da budu i otvorena.

Mekalister je ocenio da je Beograd na dobrom putu, jer su prva poglavlja već otvorena, a među njima i dva veoma važna, 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

Upitan da li je EU jedinstvena po pitanju pristupanja Srbije, budući da je Hrvatska ponovo najavila blokadu, Mekalister je rekao da su sve zemlje članice jedinstvene, kao i da svih šest država Zapadnog Balkana ima evropsku perspektivu.

Hrvatsko-srpska pitanja rešavati bilateralno

– „Srbija je ostvarila veliki napredak time što je započela pregovore, a zatim i otvorila poglavlja. Kako će izgledati dalji napredak, zavisi od svih članica EU. Do sad je Hrvatska prihvatala sva otvaranja poglavlja – podsetio je.

Mekalister je poručio da srpsko-hrvatska pitanja treba da se rešavaju bilateralno, dok samo ona pitanja koja su od evropskog značaja mogu biti rešavana u Briselu ili Strazburu.

– „Svima je u interesu da svih šest država regiona, pre svega velika zemlja Srbija, idu proevropskim kursom. Želimo trajnu političku i ekonomsku stabilnost, nastavak dobrosusedskih odnosa. Svi možemo dati doprinos time što podržavamo proevropske snage – rekao je on.

Od odnosa sa Prištinom zavisi napredak ka EU

Na pitanje šta očekuje od izveštaja o napretku koji priprema Evropska komisija, Mekalister je rekao da se na njemu trenutno radi, i da će se njegov izveštaj Evropskom parlamentu oslanjati na saznanja Komisije.

– „Polazim od toga da će EK imati konstruktivno-kritički izveštaj o stanju u Srbiji. Pohvaliće gde je protekle godine bilo napretka, ali, na drugoj strani, daće i važne konstatacije gde su potrebni dalji napori. Važno je da se napreduje u ključnim pitanjima – vladavine prava, ekonomskih reformi, ali i dalje normalizacija odnosa sa Prištinom, od koje zavisi napredak na putu ka EU i Beograda i Prištine.

Kako kaže, to znači da obe strane moraju da se pridržavaju svojih prava i obaveza i da ne smeju međusobno da se blokiraju na putu ka EU.

Bilo je pozitivnih stvari

Na pitanje da li je zadovoljan napretkom Srbije ostvarenim od prethodnog izveštaja, Mekalister je rekao da je u Srbiji, u poslednjih 12 meseci bilo pozitivnog razvoja – održani su parlamentarni izbori, Srbija je dobila stabilnu vladu, sa stabilnom većinom.

– Otvaranje poglavlja 23 i 24 bio je važan korak, jer je reč o vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa. Poželeo bih vladi da hrabro napreduje i preduzima dalje reformske korake, a sve evropske institucije su spremne da u tome pomognu“ – poručio je Mekalister.

Ekstremne snage izazov za EU

Jačanje ekstremnih snaga u EU Mekalister komentariše opaskom da je to izazov, ali da nisu sve države članice suočene sa tim problemom.

– „U Francuskoj smo već duže taj razvoj pratili sa Nacionalnim frontom, u Austriji sa Slobodarskom partijom (FPO), u Holandiji sa PVV, a sada imamo i u Nemačkoj AfD. Treba shvatiti ozbiljno strahove i želje potencijalnih glasača, ali i ukazati da populisti pružaju samo jednostavne odgovore, koji su pogrešni. Oni ne daju konkretne političke odgovore, već se igraju strahovima građana. Ako uspemo da pokažemo da naša rešenja funkcionišu, onda ćemo i građane moći da pridobijemo – uveren je on.

Različiti stavovi o migrantima

Kada je u pitanju migrantska kriza Mekalister kaže da EU ima različit stav po pitanju raspodele migranata i izbeglica koje dolaze.

– U istočnoj Evropi postoje drugačiji stavovi i nećemo moći brzo da rešimo taj problem – primetio je, istakavši da je potrebna jedinstvena politika azila, da se ustanovi ko beži od rata, jer taj ima pravo da ostane, od onih koji dolaze iz ekonomskih razloga.

Mekalister je posebno pohvalio Srbiju, istakavši da se ona u migrantskoj krizi pokazala odgovorno i veoma humano, kao i da je time mnogo uradila na popravljanju svog imidža.

KOMENTARI8 komentara

 1. Kosovac says:

  Dragi Srbi, ovo Mek Alister će garantovano da vam otvori poglavlja. Do kraja godine.

 2. Kosovac says:

  Ima i nekih poglavlja koja su tehnički pripremljena, otvoriće i njih. Ne da su tehnički pripremljena, poglavlja su kao picino oko.

 3. Kosovac says:

  „Srbija je ostvarila veliki napredak time što je započela pregovore, a zatim i otvorila poglavlja. Kako će izgledati dalji napredak, zavisi od svih članica EU. Do sad je Hrvatska prihvatala sva otvaranja poglavlja“. Braćo, pa Hrvatska je prihvatila sva otvaranja poglavlja, šta tražite više?

 4. Kosovac says:

  Evropska Komisija priprema izveštaj o napretku pregovora, isti izveštaj će dostaviti posle odobrenja Evropskog komesara, a evropski Centralni Komitet će to prihvatiti kao jedinstven napredak demokratskog kretanja Srbije u svetlu budućnost. To će biti dokaz da živimo u svetloj budućnosti naše prošlosti.

 5. Kosovac says:

  Ne piše gde je ovaj Mek Alister pričao, da li na TV ili u neke antistrpske novine, ali moram da mu kažem da je prevazišao rođu Alistera Kroulija, i da će njegova karijera biti blistava, sve dok ne ode u Dick.

 6. ilija says:

  vlada srbije i unijaj i hrvatska su iste za srbiju vode razgovor vuk i koza srbija mora menjsati ljude u vladi srbije ako se misli zvati srbijom

 7. Mlax says:

  ,,EU,, balon od sapunice kojeg su ,,lukavi Englezi,, ostavili da pukne.,,EU,, nema nikakav kredibilitet da na bilo koji nacin uslovljava Srbiju jer ima silnih problema u svom dvoristu.,,EU,, je pacijent na samrtnoj postelji kojem mi povladjujemo.,,EU,, je za Srbiju slepa uloga u koju netreba da udjemo.

 8. Aleksandar V. Pavlovic says:

  Ama ljudi! Dokle vise ovi sociopati iz Brisela!??? EU-PRISTINA-DIJALOG-POGLAVLJA-OTVARANJE-MIGRANTI-KRIZA!!!??? Jedino sto nam otvaraju je lobanja-na dnevnoj bazi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *