БРИСЕЛ САОПШТИО СРБИЈИ КАКО МОРА ДА ПОСТУПА СА РУСИЈОМ!

БРИСЕЛ САОПШТИО СРБИЈИ КАКО МОРА ДА ПОСТУПА СА РУСИЈОМ!

19 октобра 2016

David McAllister

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изразио је наду да ће даља поглавља у приступним преговорима са Србијом бити отворена до краја године, наглашавајући да би сва која су технички припремљена требало да буду и отворена.

Мекалистер је оценио да је Београд на добром путу, јер су прва поглавља већ отворена, а међу њима и два веома важна, 23 и 24, која се односе на владавину права.

Упитан да ли је ЕУ јединствена по питању приступања Србије, будући да је Хрватска поново најавила блокаду, Мекалистер је рекао да су све земље чланице јединствене, као и да свих шест држава Западног Балкана има европску перспективу.

Хрватско-српска питања решавати билатерално

– „Србија је остварила велики напредак тиме што је започела преговоре, а затим и отворила поглавља. Како ће изгледати даљи напредак, зависи од свих чланица ЕУ. До сад је Хрватска прихватала сва отварања поглавља – подсетио је.

Мекалистер је поручио да српско-хрватска питања треба да се решавају билатерално, док само она питања која су од европског значаја могу бити решавана у Бриселу или Стразбуру.

– „Свима је у интересу да свих шест држава региона, пре свега велика земља Србија, иду проевропским курсом. Желимо трајну политичку и економску стабилност, наставак добросуседских односа. Сви можемо дати допринос тиме што подржавамо проевропске снаге – рекао је он.

Од односа са Приштином зависи напредак ка ЕУ

На питање шта очекује од извештаја о напретку који припрема Европска комисија, Мекалистер је рекао да се на њему тренутно ради, и да ће се његов извештај Европском парламенту ослањати на сазнања Комисије.

– „Полазим од тога да ће ЕК имати конструктивно-критички извештај о стању у Србији. Похвалиће где је протекле године било напретка, али, на другој страни, даће и важне констатације где су потребни даљи напори. Важно је да се напредује у кључним питањима – владавине права, економских реформи, али и даље нормализација односа са Приштином, од које зависи напредак на путу ка ЕУ и Београда и Приштине.

Како каже, то значи да обе стране морају да се придржавају својих права и обавеза и да не смеју међусобно да се блокирају на путу ка ЕУ.

Било је позитивних ствари

На питање да ли је задовољан напретком Србије оствареним од претходног извештаја, Мекалистер је рекао да је у Србији, у последњих 12 месеци било позитивног развоја – одржани су парламентарни избори, Србија је добила стабилну владу, са стабилном већином.

– Отварање поглавља 23 и 24 био је важан корак, јер је реч о владавини права, независности правосуђа. Пожелео бих влади да храбро напредује и предузима даље реформске кораке, а све европске институције су спремне да у томе помогну“ – поручио је Мекалистер.

Екстремне снаге изазов за ЕУ

Јачање екстремних снага у ЕУ Мекалистер коментарише опаском да је то изазов, али да нису све државе чланице суочене са тим проблемом.

– „У Француској смо већ дуже тај развој пратили са Националним фронтом, у Аустрији са Слободарском партијом (ФПО), у Холандији са ПВВ, а сада имамо и у Немачкој АфД. Треба схватити озбиљно страхове и жеље потенцијалних гласача, али и указати да популисти пружају само једноставне одговоре, који су погрешни. Они не дају конкретне политичке одговоре, већ се играју страховима грађана. Ако успемо да покажемо да наша решења функционишу, онда ћемо и грађане моћи да придобијемо – уверен је он.

Различити ставови о мигрантима

Када је у питању мигрантска криза Мекалистер каже да ЕУ има различит став по питању расподеле миграната и избеглица које долазе.

– У источној Европи постоје другачији ставови и нећемо моћи брзо да решимо тај проблем – приметио је, истакавши да је потребна јединствена политика азила, да се установи ко бежи од рата, јер тај има право да остане, од оних који долазе из економских разлога.

Мекалистер је посебно похвалио Србију, истакавши да се она у мигрантској кризи показала одговорно и веома хумано, као и да је тиме много урадила на поправљању свог имиџа.

KOMENTARI8 коментара

 1. Kosovac says:

  Драги Срби, ово Мек Алистер ће гарантовано да вам отвори поглавља. До краја године.

 2. Kosovac says:

  Има и неких поглавља која су технички припремљена, отвориће и њих. Не да су технички припремљена, поглавља су као пицино око.

 3. Kosovac says:

  „Srbija je ostvarila veliki napredak time što je započela pregovore, a zatim i otvorila poglavlja. Kako će izgledati dalji napredak, zavisi od svih članica EU. Do sad je Hrvatska prihvatala sva otvaranja poglavlja“. Браћо, па Хрватска је прихватила сва отварања поглавља, шта тражите више?

 4. Kosovac says:

  Европска Комисија припрема извештај о напретку преговора, исти извештај ће доставити после одобрења Европског комесара, а европски Централни Комитет ће то прихватити као јединствен напредак демократског кретања Србије у светлу будућност. То ће бити доказ да живимо у светлој будућности наше прошлости.

 5. Kosovac says:

  Не пише где је овај Мек Алистер причао, да ли на ТВ или у неке антистрпске новине, али морам да му кажем да је превазишао рођу Алистера Кроулија, и да ће његова каријера бити блистава, све док не оде у Dick.

 6. ilija says:

  vlada srbije i unijaj i hrvatska su iste za srbiju vode razgovor vuk i koza srbija mora menjsati ljude u vladi srbije ako se misli zvati srbijom

 7. Mlax says:

  ,,EU,, balon od sapunice kojeg su ,,lukavi Englezi,, ostavili da pukne.,,EU,, nema nikakav kredibilitet da na bilo koji nacin uslovljava Srbiju jer ima silnih problema u svom dvoristu.,,EU,, je pacijent na samrtnoj postelji kojem mi povladjujemo.,,EU,, je za Srbiju slepa uloga u koju netreba da udjemo.

 8. Aleksandar V. Pavlovic says:

  Ama ljudi! Dokle vise ovi sociopati iz Brisela!??? EU-PRISTINA-DIJALOG-POGLAVLJA-OTVARANJE-MIGRANTI-KRIZA!!!??? Jedino sto nam otvaraju je lobanja-na dnevnoj bazi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u