БРИСЕЛ СЕ РАЗОТКРИО: Ево шта мисле о КФОР-у

BRISEL SE RAZOTKRIO: Evo šta misle o KFOR-u

30 marta 2018

U sedištu NATO u Briselu, misija Kfora na Kosmetu se posprdno naziva “zaboravljenom brigadom“, piše američki vojni portal Stars end strajps.

Kako se navodi u tekstu autora Slobodana Lekića, Kfor je ponovo došao u centar pažnje pošto je za komandanta Međunarodne borbene brigade Istok i šefa baze Bondstil imenovan Nik Dučić.

“On se našao u središtu jednog od najbeskrupuloznijih etničkih konflikata u Evropi i to sve zbog svog imena. Među kosovskoalbanskom većinom se pojavila bojazan posle imenovanja Dučića, Amerikanca sa srpskim poreklom. To je protumačeno kao signal da Vašington želi da izazove veći nivo kompromisa na Kosovu u mirovnim razgovorima sa Srbijom, pod pokroviteljstvom Evropske unije. U vremenu kada se Rusija sve više meša u stvari u regionu, dugogodišnji mirovni napori NATO na Kosovu su na novom testu posle novog rasta tenzija između Srba i Albanaca“, navodi se u tekstu.

Takođe, ističe se da su “srpski nacionalistički mediji su objavili seriju zapaljivih izveštaja, navodeći da će Dučić vratiti Kosovo Srbiji“, ali je Dučić odbacio tvrdnje koje su se širile i po društvenim mrežama da njegov dolazak u Bondstil sa sobom nosi neku skrivenu poruku.

“Kfor je ovde radio u korist svih. Jedan od osnovnih principa Kfora je nepristrasnost. Ja sam prvi američki vojnik sa srpskim korenima koji će komandovati Međunarodnom borbenom grupom Istok. Imam privilegiju da službujem ovde i posvećen sam ostvarivanju mira i bezbednosti za sve ljude na Kosovu“, naveo je Dučić.

Pročitajte još – Srpski koreni pod grbom SAD: Šta je Dučić rekao pred KiM

Lekić u tekstu navodi da je atmosfera etničkih tenzija jedan od razloga zašto je Balkan područje koje zabrinjava Alijansu i to je rekao komandant NATO u Evropi general Kurtis Skaparoti u Kongresu, ističići da “Rusija radi na Balkanu“ i da je NATO na neki način “izgubio iz vida celo područje“.

“Neki analitičari govore da Moskva čini sve kako bi podrila napore Vašingtona i Brisela da integrišu Kosovo i Srbiju u Evropsku uniju. Kosovo, čiju populaciju čini gotovo 90 odsto etničkih Albanaca, bilo je administrativna jedinica u staroj Jugoslaviji, ali je Slobodan Milošević, po preuzimanju vlast 1988. godine, reintegrisao Kosovo u Srbiju i uveo vojnu upravu u obezvlašćenoj provinciji“, navodi se.

Potom Lekić navodi da se u glavnom štabu NATO u Briselu misija Kfora poslednjih godina posprdno naziva “zaboravljenom brigadom“, te da neke od članica čak traže da se Kfor rasformira, a trupe se sele u kritičnije misije, poput one u Avganistanu.

Kako piše, i neki od vojnika koji su nedavno došli na Kosovo priznaju da su bili iznenađeni da saznaju da američka vojska i dalje ima misiju na tom području, a nekolicina je izjavila da je bila u školskim klupama kada su počela prva iskrcavanja na Kosovo.

“Nisam ni znao da smo na Kosovu“, rekao je potporučnik Adam Martin, 28-godišnjak iz Detroita, dodajući da su on i njegova supruga morali da traže na mapi mesto gde će on provesti devet meseci, ali je istakao i da sada “uživa na Kosovu, jer ga podseća na Kolorado“, kao i da su “lokalci veoma prijateljski nastrojeni, uvek se smeju i mašu kada ih vide“.

Portal „Stars end strajps“ kao i štampano izdanje pod istim imenom posluju pod okriljem američkog Ministarstva odbrane i smatraju se za jedno od zvaničnih glasila američke vojske, ali uz garant nezavisne uređivačke politike.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Nije vazno sta ko misli nego kakav mu je INTERES, gde mu je DOBIT. Ali, glupi Srbi to ne shvataju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *