BRISEL: Srbija mora da menja mentalitet ako hoće u EU

BRISEL: Srbija mora da menja mentalitet ako hoće u EU

6 marta 2014

tanjProces pristupanja EU može da se iskomplikuje, ukoliko ne promenimo sopstveni mentalitet, ocenila je Tanja Miščević, glavni pregovarač s EU.

“Sa datumom za naše članstvo u EU neću licitirati, ali ono što je važno je da mi moramo sada da stavimo sve svoje potencijale u funkciju ispunjenja uslova koje Brisel od nas traži”, rekla je Miščevićeva za “Naše novine”.

Ona je ocenila da će za to biti potrebno “znanje koje imamo, ali koje moramo da kanališemo”.

“Pored našeg znanja pomoći će nam i iskustva drugih zemalja koje su taj put već prošle. Medjutim, taj proces može da se iskomplikuje, ukoliko ne promenimo sopstveni mentalitet. To znači da moramo pronaći način da svako od nas bude u svemu konkurentan”, rekla je šefica Kancelarije za evropske integracije.

Miščevićeva je rekla i da iz Brisela ne očekuje nikakva dodatna uslovljavanja, ali da će svakako biti “pojašnjavanja uslova za ono što nas čeka i na šta, nažalost, nismo obraćali isuviše pažnje”.

“Zaboravljamo da, pored političkih, postoji strašno mnogo ekonomskih i tehničkih problema koje moramo da prevazidjemo, tako da postanu deo naše stvarnosti. Kada to postanu, onda ćemo shvatiti da nisu samo pisani za nas, već da su deo obrasca po kome funkcioniše EU”, smatra Miščevićeva.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *