BRISEL: Srbija može da računa na pomoć od milijardu evra

BRISEL: Srbija može da računa na pomoć od milijardu evra

19 маја 2014

Srbija_EU-1526721363Srbija može da računa na milijardu evra iz fonda solidarnosti Evropske unije radi otklanjanja dugoročnih posledica katastrofalnih poplava.

„Srbiji su kao zemlji kandidatu dostupna sredstva iz Fonda evropske solidarnosti u vrednosti do milijarde evra godišnje“, saopštila je komesarka za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalina Georgijeva na konferenciji za medije u Briselu.

Reč je o fondu koji je ustanovljen nakon teških poplava u centralnoj Evropi prošle decenije, a uslov je da šteta od poplava prelazi 0,64 odsto bruto nacionalnog dohotka pogodjene zemlja.

„Pored toga, komesar za proširenje Štefan File traži način da se izdvoje i dodatna sredstva iz petpristupnih (IPA) fondova“, kazala je ona.

Za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup fondovima je komplikovanij”, rekla je Georgijeva.

„Reagovali smo čim smo primili zahtev iz Srbije i BiH“, ukazala je ona i dodala da su odmah upućene pumpe visokog kapaciteta, helikopteri i čamci, a u medjuvremenu je upućeno ukupno 450 volontera iz zemalja članica EU.

„To je više nego što su Srbija i BiH tražile, ali smo povećali pomoć zbog dramaticne situacije“, kazala je ona.

Georgijeva je rekla da je danas razgovarala telefonom sa predsednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi se informisala o tekućoj situaciji.

„U danima i nedeljama koje dolaze moraćemo da se nosimo sa novim rizicima, kao što je zagadjena voda, a najavljeno otopljavanje povećava opasnost od poplava“, istakla je ona.

Georgijeva je ukazala da Srbija, osim na pomoć iz IPA i fondova solidarnosti EU, može da računa i na bilateralnu pomoć zemalja clanica.

(B92)

KOMENTARI4 коментара

 1. s@Ša says:

  Ovo je obična izmišljotina evrofanatika da bi pokušali umanjiti efekat Ruske pomoći i činjenice da su naspram onoga što su Rusi uradili oni obične nule,neka kažu koliko su dali prave pomoći Ukrajini koja im je daleko značajnija od Srbije a ne pustih obećanja tipa:mi ćemo vama pomoći evo samo da nikne nokat tamo gdje ne niče!Latini su to i ne treba im vjerovati ni kad darove nose!

 2. Za Srbiju says:

  Gde si brate Sale, pitam se danima kako si i kako je kod vas? Ja sam blokirao od ovog užasa, a tek šta nas čeka. A ova milijarda će da stigne NIKADA. Naravno, vlada Srbije će zbog praznog obećanja da se odrekne Rusije i Južnog toka. Pozdrav i čuvaj se.

 3. s@Ša says:

  @Za Srbiju Šuti buraz ništa me ne pitaj,evo tek danas mi došao internet nisam se pet dana uključivao ma sve je otišlo do đavola,ja za svojih 40 godina ovakav užas nisam vidio a prošao sam sito i rešeto žao mi samo jadnog naroda!A ovo gore je obično spinovanje B92, nema EU više para da ih tako lako dijeli znači to ti je ona narodna:crkni magarče do zelene trave!

 4. Za Srbiju says:

  Za s@Ša U kojem si gradu RS?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u