Brisel u šaci gospodara sveta

Brisel u šaci gospodara sveta

9 maja 2014

gospodari-sveta-zemlja-600x356Zabrinuta zbog optužbi da tajno pregovara sa SAD o sklapanju ugovora o slobodnom transatlantskom tržištu (TAFTA) Evropska komisija rešila je da krene u propagandnu akciju ubeđivanja građana. Propagandnu strategiju definisala je u dokumentu koji je, međutim, procurio u javnost preko nevladine organizacije CEO.

Tako je otkriveno da Evropska komisija novcem poreskih obveznika finansira indoktrinaciju javnog mnjenja.

U tekstu se na primer ističe da je potrebno „pod hitno razbiti strah i širenje sumnji“ građana EU. Kako? Između ostalog, i pričanjem bajki. Tako je, na primer, Evropska komisija u javnost lansirala stručnu procenu po kojoj će posle stupanja na snagu TAFTA „Evropska unija povećati svoju godišnju dobit za 119 milijardi evra što znači da će budžet domaćinstva u EU prosečno biti uvećan za 545 evra godišnje“.

Kad sam privatno pitao evropskog komesara Karela de Gihta, koji vodi pregovore, kako je moguće da su stručnjaci došli do tako preciznih predviđanja, on mi je odgovorio da priču o TAFTA nekako moraju da ‘prodaju’ javnom mnenju – izjavio je novinarima Janik Sado, francuski poslanik u Evropskom parlamentu i član političke grupe Zelenih.

Dokument Evropske komisije razrađuje dalje kako će propagandna mašinerija „izvršiti opšti napad na svim frontovima, kroz medije i socijalne mreže“. Ističe se između ostalog da treba imati pod kontrolom velike medije za koje se konstatuje da već daju „široku podršku logici TAFTA“. Važnim se smatra pridobijanje javnih ličnosti preko kojih bi se posredno zadobijala podrška građana.

Koliko je Evropskoj komisiji stvarno stalo do demokratije, građana i famozne „transparentnosti“ pokazao je i sastanak posvećen TAFTA koji je EU ovih dana organizovala u luksuznom hotelu „Šangri – La“ u Parizu. Ko god je hteo, mogao je da prisustvuje ovom skupu ukoliko ispuni jedan uslov: da plati 1.500 evra za ulaznicu.

Tako su u hotel ušli samo oni koji su stigli u limuzinama – komesar EU za trgovinu Karel de Giht, rukovodioci najmoćnijih multinacionalnih kompanija Dženeral elektrik, Dajmler-Benc, Gugl, Total i ostali „gospodari sveta“.

Francuski nacionalni radio emitovao je reportažu u kojoj su slušaoci mogli da čuju kako stotinak građana ispred hotela Šangri la skandira „Nećemo TAFTA“, dok u sali za konferencije jedan od američkih učesnika poručuje:

– Kao 1947. godine – kad su SAD i Evropa zajedno postavili arhitekturu nove ekonomije, sada moramo da delujemo, moramo da budemo ti koji upravljaju. Ako to ne budemo učinili, drugi će to uraditi na našem mestu. –

Armija lobista

Evropskih poslanik iz grupe Zelenih Janik Žado tvrdi da na promovisanju TAFTA radi 140 lobističkih grupa koje plaćaju velike evropske i američke industrijske grupe.

„Njihov zadatak je da savladaju otpor kako u Evropi, tako i u SAD, a sve u interesu multinacionala s obe strane Atlantika“, kaže Žado.

Sa njim se ne slaže Holanđanka Mariz Sraka, portparol liberalne grupe u Evropskom parlamentu, koja poručuje:
„Nisu države te koje stvaraju radna mesta već preduzeća. Mislim da će od TAFTA svi imati koristi.“

Više francuskih regiona zvanično je objavilo da odbija potpisivanje TAFTA.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *