БРИСЕЛ УЦЕЊУЈЕ ЗЕМЉЕ БАЛКАНА – МОРАЈУ СЕ ОТВОРИТИ архиве УДБЕ

BRISEL UCENJUJE ZEMLJE BALKANA – MORAJU SE OTVORITI arhive UDBE

1 novembra 2021

Organizovani kriminal je ozbiljan problem za region Zapadnog Balkana, ali i za celu Evropsku uniju s obzirom na to da grupe iz regiona imaju snažne mreže i u EU, upozorava Evropski parlament, koji traži jačanje saradnje s državama Zapadnog Balkana i otvaranje arhiva iz vremena bivše SFRJ.U izveštaju austrijskog poslanika iz redova Evropske narodne partije Lukasa Mandla, koji je usvojen na Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta (EP) traži se i otvaranje državnih arhiva iz vremena bivše Jugoslavije kako bi se lakše otkrile veze politike s organizovanim kriminalom. Mnoge diplomate EU, ali i one iz država članica, veruju kako su Udba, KOS i druge službe koristile i kriminalce za svoje delovanje, te da su to činile i u državama EU u svoje vreme, prenosi Jutarnji list.

„Veze između organizovanog kriminala, politike i biznisa su postojale pre raspada bivše Jugoslavije i nastavljene su i nakon sukoba devedesetih. Zastupnici osuđuju nedostatak volje od strane nadležnih vlasti u regionu da otvore arhive bivše Jugoslavije i vrate dosijee vlastima koje to žele“, piše u izjavi za medije EP nakon usvajanja ovog izveštaja.

Evroposlanici su pozvali na veću saradnju između država regiona koja bi uključivala i razmenu obaveštajnih podataka. Takvu bi saradnju te države trebalo da imaju i sa Evropskom unijom i drugim međunarodnim partnerima poput Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije, navodi se u izveštaju.

Poslanici EP traže od država Zapadnog Balkana da pokažu veću političku volju za borbu protiv organizovanog kriminala, učine sve da bi se skratio postupak pred sudovima, poveća zaplena ilegalno stečene imovine i iskorene političke i administrativne veze s organizovanim kriminalom.

„Organizovani kriminal u regionu Zapadnog Balkana ima velike posledice i za EU s obzirom na to da su države tog regiona često izvor ili tranzit zona za krijumčarenje droge, ljudi, oružja i za pranje novca“, navodi EP.

KOMENTARI6 komentara

 1. Kosovac says:

  Nemojte, molim Vas Centralni Komitete EU, nemojte da nas terate da otvaramo arhive UDBE. Ili bar da izuzmete da su Vuk Drašković i Goran Svilanović radili za UDBU. ……………Pa zar vam nije Đinđa Minđa sve to poslao preko gospođe tužiteljke Karle Del Ponte?

  • independend says:

   Konacno jedan dobar i preko potreban zahtev iz Evropske Unije.Zaista se mora ju otvoriti arhive da se vidi sta je i ko radio i za koga.To je neophodno za izlazak iz sadasnjeg neizdrzivog stanja.Vreme je da maske padnu i da se sve izvuce nacistac.Cesi madjari poljaci nemci istocni su otvorili arhive joa pre 30 godina i sada su normalno i perspektivno drustvo vekovima u svemu ispred srbije.Samo ko ce ovde moci rasplesti klupko zmija politicari tajkuni mafija svi igraju sve uloge.

   • Kosovac says:

    @ independent, .....Mnogo si naivan. I pomalo tupav. Ovi gadovi iz Evropske Unije glume, kako ne razumeš? Šta misliš, kada bi se otvorili arhivi Udbe, koliko bi se tih evropskih gadova kompromitovalo. Bilo bi kompromitovano mnogo uglednih političara i „ličnosti“ EU. A ovo što fol traže, kažem ti da je to samo gluma u crnoj propagandi, sve da bi se „naivčine“ kao ti upecali kao klenovi. ……………Sve špijunske organizacije sveta kao i UDBA imaju kodeks neobjavljivanja podataka i čuvanja jedni drugih od javnosti. Da nije tako, tek tada bi nastao haos u vašem demokratskom sistemu, zato što narod ne bi glasao za bivše ili sadašnje špijune. Čak je i normalno da se špijunski podaci razmenjuju između raznih organizacija, slično kao trgovina u naturi. Špijunaža je veoma korisna u celom svetu, ali su špijuni veoma kompromitovani i niko ne voli špijune zbog metoda koje primenjuju. Zato se i to drži u strogoj tajnosti. Kao da nisi primetio da je Amerika vrištala kao Damnjanov Zelenko zbog Snoudena i Vikiliksa? Zamisli kada bi Udba objavila svoje podatke za kog zločinca iz sorošoidne EU radi Čeda Jovanović. To bi bila bruka za kompletni pravni sistem tih Evropskih vrednosti. I ti i dalje misliš da baš to zahteva Brisel? Ili da se objavi za koga radi neki tvoj Vojvođaner. Podsećam te da je bila omiljena Napoleonova izreka „da mnogo voli Izdaju, ali Izdajnike uopšte ne voli“.

 2. E.Lirsch says:

  A Hitlerova arhiva kao i velikog demona u Vatikanu jos zatvorena. I nemaju nameru ad otvaraju.

 3. Gagi says:

  Znam mnoge kojima to nece odgovarati. Zar da stranci vide sta mi radimo u nasoj kuci i kako krademo sopstveni narod, sve moze ali to proci nece. Zar da se obznani ko je "dobio" rudnik ili kamenolom, ko je poremetio sliv Morave zbog sljunka, gde je zavrsilo zlato iz Bora tolike decenije unazad. Zar da stranci vide i saznaju odakle onolike vile po Londonu i drugim prestiznim drzavama. Zlotvori bi da saznaju ko otima reke i banje po Srbiji, ko ima kucerine po Floridi, mozda to neki drugi put, sada to nece moci. Narod to nece dozvoliti, pored svih muka koje ima samo mu jos to fali, da vidi koliko je pokraden i unakazen od onih koje je neizmerno voleo i postovao.

 4. Stevan-Vd says:

  I treba da se otvore arhive Udbe. Da se vidi ko je bio vera a ko nevera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *