БРИСЕЛ УПУТИО ЈОШ ЈЕДАН НИЗАК УДАРАЦ БЕОГРАДУ: Чврст разлог због кога Србија не може у ЕУ

BRISEL UPUTIO JOŠ JEDAN NIZAK UDARAC BEOGRADU: Čvrst razlog zbog koga Srbija ne može u EU

19 maja 2024

EU nije jedinstvena po pitanju rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici, tako da portparol EK Petar Stano ne može da govori u ime cele Unije. Njegove reči da „za one koji negiraju i relativizuju genocid nema mesta u Evropi“ zvuče kao pokušaj ucene Srbije, ali da li to znači i da će EU izbaciti Mađarsku koja neće glasati za rezoluciju.

Ovo je i odgovor, i pitanje profesora Stevice Deđanskog, predsednika Centra za razvoj međunarodne saradnje, na reči portparola Evropske unije Petera Stana da je stav Brisela o „genocidu“ u Srebrenici jasan.Pokušaj ucene Srbije

Deđanski smatra da je reč o kontradiktornoj izjavi jer se mišljenja o pitanju Srebrenice razlikuju od države do države, čak i kad su deo Evropske unije.

„Naravno da je ovo udar na Srbiju ali i to će im se obiti o glavu jer videli ste izjavu mađarskog ministra spoljnih poslova Petra Sijarta koji je rekao da Mađarska neće glasati za rezoluciju o Srebrenici. Tako da to što Stano priča su verovatno njegove poslednje izjave jer posle evropskih izbora to će verovatno biti daleka prošlost,“ kaže Deđanski za Sputnjik.

Naš sagovornik podseća da u Evropskoj uniji ne postoji jedinstven stava po pitanju ove rezolucije ali i po mnogim drugim pitanjima, pre svega kosovskog.

„Oni su kao rogovi u vreći i ja ne bih preterano davao pažnje niti zazirao od izjava trenutnog evropskog portparola. Ali u krajnjem slučaju ako budemo morali da biramo između Kosova i Metohije i toga da prihvatimo da nas neko proglašava za genocidan narod da bismo ušli u EU – ne moramo nikada ni da uđemo u EU“, ocena je sagovornika Sputnjika.

Deđanski u isto vreme ukazuje na činjenicu da Stano verovatno podiže retoriku i zbog izbora koji predstoje u EU jer se ne zna ko će doći na tu poziciju u narednom periodu.

Da li će i Mađarsku da izbace?

„Oni sebi prave neke pozicije ovakvim izjavama za neke svoje buduće politike karijere jer u suštini njih ne zanima ništa sem toga. Naravno, sve zavisi i od toga ko je od njih iz koje države pa se shodno tome i ponašaju. U suprotnom, po ovom stavu Petra Stana, oni bi onda iz EU morali da izbace i Mađarsku i sve one koji imaju isto mišljenje kao Mađari. Tako da se i po ovome vidi koliko je ova izjava, zapravo, smešna,“ kaže Deđanski.

Stano je inače, rekao da nema sumnje da je u Srebrenici bio genocid i da to nije pitanje mišljenja već odluka Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, suda u Hagu i Međunarodnog suda pravde koji su, kaže Stano, jasno naveli 2007. da je bio počinjen genocid u Srebrenici.

On je pojasnio da „EU neće tolerisati bilo koga među svojim članovima i akterima ko pokušava da negira ili relativizuje genocid, ili pak slavi ratne zločince“.

(Sputnjik)

KOMENTARI14 komentara

 1. Baćo says:

  Zar ovi u Srbiji ne shvaćaju da nas EU ne želi i da ne treba da puzimo pred njima. EU želi istrebljenje Srba. U takvoj Uniji, Srbija nema šta da traži.

 2. Babamajka says:

  Taj 100 % bio petar stanojević ili stanić

 3. Kosovac says:

  U pravu je poštovani Stevica Deđanski. Ovako razmišljanje je logično: „Ako biramo između Kosova i Metohije i toga da prihvatimo da nas neko proglašava za genocidan narod da bismo ušli u EU – ne moramo nikada ni da uđemo u EU“. To je jasno i prosto, pa i još imamo i milion razloga da ne „uđemo“ u to svirepo nečovečno društvo. Setimo se samo bombardovanja od strane te gamadi 1941, 1944 i 1999 godine. Jedini od nas koji je uporan da svakako „uđemo“ je naš predsednik, koji je veliki zavisnik od EU.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Fekalijo kosovarska, ti si odabrao da Kosovo i Metohiju - prodaš. Čemu ovo tvoje isprazno, nesuvislo, analfabetsko qrobecanje sada?! 'Ajde, konopac u šake i nemoj nam prostor zagađivati kvazisrpskim, seljačkim baljezgarijama.

  • Zeka says:

   Pa sad, ne bih rekao da je naš predsednik jedini. Daleko od toga. Iza njega stoji najbrojnija stranka u Srbiji, a zatim i sve druge stranke i lideri koji su za pogubno članstvo Srbije u EU. A tek ako pogledamo na šta liči glasanje izašlih birača na izborima, vidimo tužnu realnost da više od 75% birača Srbije glasa za proEU stranke i lidere (što na vlasti, što u opoziciji). Prema tome, petooktobarska katastrofa je utemeljila "bezalternativni put" Srbije u EU i to se do danas nije promenilo. Da je drugačije, Srbija bi konačno dobila slobodarsku i suverenističku vlast. Ali, avaj, toga nema ni na vidiku...

   • Kosovac says:

    @ Zeka, dokle ćeš da se praviš nevešt, već smo to razglabali. Niko ti ne brani da tvrdiš da je 75% stanovnika Srbije za EU, iako propagatori EU tvrde da „ankete“ pokazuju 40%. Ne znam zašto prihvataju poraz umesto da primene tvoju logiku. Ja tvrdim 20%. Neka ti je po volji, i ti imaš pravo na svoje mišljenje. (I socijalisti su bili za članstvo u EU, seti se. I mnogi od nas su mislili da je EU civilizacija kojoj treba težiti).

    • Zeka says:

     Niti sam ikad tvrdio da je 75% stanovnika Srbije za EU, niti sam se igde izjasnio kao simpatizer socijalista. Trebalo bi da pažljivije čitaš moje precizne komentare što, doduše, nisi dužan. Ali, ako mi već pišeš repliku, nemoj mi pripisivati nešto čega kod mene nema. Ja sam veoma jasno pisao da (eventualno manji) broj pristalica EU u Srbiji nema nikakvog značaja ukoliko veliki broj izašlih glasača u Srbiji glasa za stranke i lidere koji jesu EU pristalice. To šta ankete pokazuju može biti diskutabilno, zavisi ko i kako vrši anketu. Ali, sastav parlamenta, pa i aktuelna vlast u Srbiji jasno pokazuju koja politika pobeđuje u onom jednom trenutku kada se i narod nešto pita. Sve ostalo je iluzija i zabijanje glave u pesak uz međusobno samozavaravanje kako narod zna šta neće. Problem je u tome što narod očigledno ne zna šta hoće. A ti živi u iluzijama i zabludama i dalje. Ni tvoje pravo da budeš u zabludi ne može se osporiti...

     • Kosovac says:

      @ Zeka, …..Ne sećam se da sam nekad tvrdio da si ti socijalista. Samo se sećam da (kao ja) veoma ceniš Slobodana Miloševića, ali kod mene to ne može da bude razlog da ti prilepim etiketu socijaliste. Odlično se sećam da si se otvoreno deklarisao kao bivši (i sadašnji?) komunista i sadašnji titoista. To mi daje za pravo da moja priča ide i u tom pravcu. Ja ne osporavam te tvoje demokratske igre sa 75% stanovnika Srbije koji su ZA Evropsku Uniju, samo sam izneo kontraargument da nije 75%, nego je 20%, nema razloga da se ljutiš i da me „sažaljevaš“. Sećamo se, i knez Miloš je voleo da se obraća svojim podanicima sa „Narode, ovce moje“. (SPOvce). Čuješ, ja živim u zabludi dok ti živiš u stvarnosti nostalgično obožavajući komunizam i jugoslovenstvo, kada si mogao slobodno da spavaš na nekoj livadi u Hrvatskoj, a da nijedan Hrvat nije smeo da te zakolje. I kada ti je Josip Radnik povećao standard, opismenio i omogućio ti da se školuješ. Ipak, mislim da i ti i ja kodža već duže vremena, nažalost, živimo u svetloj budućnnosti iz naše prošlosti.

 4. Zeka says:

  Jadno je to ako je samo Mađarska jedina država EU koja neće glasati za tu lažljivu rezoluciju. Pri tome, čak i ta Mađarska priznaje lažnu državu Kosovo*. Mi smo u situaciji da trpimo pritiske jedne međunarodne zavere koja je samo nastavak njihovih napora da pocepaju srpsku državnost i satanizuju srpski narod. Nevolja je u tome što smo kao narod mi zapravo odustali od dostojanstva i suvereniteta naše države još od 5. oktobra 2000. godine. Oborili smo poslednjeg suverenističkog predsednika Srbije, hapsili i izručili neprijatelju u Hag sve naše komandante odbrane od NATO agresije, pustili šiptarske teroriste iz zatvora na slobodu, svečano dočekali genseka NATO Solanu u Beogradu i izabrali ga za arbitra daljeg razbijanja države, uputili izvinjenje okolnim narodima što su nas tukli i proterivali, sproveli pljačkašku privatizaciju i ojadili ostatak srpske sirotinje raje, zaveli kompradorsko i tajkunsko upravljanje Srbijom, postali kolonija za eksploataciju jeftine radne snage... itd itd. Jedna od najstrašnijih posledica je višegodišnja promena slobodarske svesti koje danas više nema. Tu su ključnu ulogu odigrale nove generacije mlađih srpskih istoričara koji su ubedili srpski narod da su borci za slobodu ludaci i zločinci, a notorni saradnici okupatora mudraci i "srpske majke" (Milan Nedić). Kako smo radili, tako ćemo i proći - Srbija je sve manja, a srpska državnost se gasi...

  • Kosovac says:

   @ Zeka, …..Sve si dobro rekao, sve se slažem, samo si zabrljao u zadnjoj rečenici. Fol kažeš, mlađa generacija Srba je počela da ceni Milana Nedića. Milana Nedića su Srbi oduvek cenili i poštovali, ali nisu nikako smeli to javno da kažu, iz straha od srpskih komunista titoista koji su u to vreme drmali Srbijom i usranom SFRJ. Kada su komunisti titoisti prdnuli u čabar, pitanje rehabilitacije Milana Nedića je tada prirodno došlo na red.

   • Zeka says:

    Ko ceni i poštuje Milana Nedića, neka onda ćuti o Vučiću. Ili, još bolje, neka i njega ceni i poštuje. U suprotnom, imaće dvostruke aršine za istu pojavu - izdaju srpske državnosti. Poštovanje saradnika okupatora izvor je kvislinške svesti u Srbiji. A ta svest, sudeći po glasanju na izborima, preovlađuje već četvrt veka. Ako ovo ne razumeš, ja ti ne mogu pomoći.

    • Kosovac says:

     @ Zeka, …..Da je Radoje Domanović živ, on bi ovaj tvoj komentar komentarisao kao „Razmišljanje jednog običnog srpskog titoiste“. Bato, zašto nisi napisao „Ko ceni i poštuje Milana Nedića, neka onda ćuti o Dačiću“? Nisi, zato što je Dačić tvoj komunista koji te je zadovoljio uklanjanjem portreta Nedića iz skupštine. I po mojim i po tvojim kriterijuma je i Dačić saradnik okupatora, to ne možeš da porekneš. O Vučiću se ja nisam izjasnio, prema tome nemaš pravo da me ućutkuješ. Uostalom, što se tiče svesti naroda, i vi komunisti ste je formirali pola veka (50 godina), pa su svi glasali za vas (100%) u delegatskom sistemu iako ste napravili veleizdaju sa Kosovom i uprkos zločinima koje ste činili. Ko je bio protiv takvih „izbora“, njega bi progutao komunistički mrak. O, kako vam je bilo lepo i kako ste dobro živeli tada, naravno zahvaljujući Josipu Radniku. Dobrica Ćosić je posle sloma komunizma odlično opisao vas nekoliko preteklih kao „oni kod kojih je prisutna rezidualna titoistička energija“.

     • Zeka says:

      Dobro, Kosovac, možemo se sporiti, ali ne bi trebalo da se vređamo. Vidim da si me na finjaka smestio u kontekst običnog srpskog vola. Pa, hvala ti na tome. Jedino se čudim što primenjuješ iste metode kao jedan tvoj drugar koji tebe tom titulom neprestano časti. A ti sada mene. Čime li sam to sa tvoje strane zaslužio, da mi je znati. Možda grešim, ali tumačim to kao nervozu. Sa uvredama u raspravama obično krene nervozna strana tj. onaj koji oseća da nema valjane argumente i činjenice. Najpre da te obavestim da poređenje Nedića i Dačića nije precizno. Ne zbog toga što je Dačić skinuo Nedićevu sliku. Nego nisu isti red veličina. Ako bi nekog iz Srbije u 2.sv.ratu uporedio sa Dačićem, bio bi to Dragi Jovanović, šef Specijalne policije ustrojene po naredbi Gestapoa i zadužen za unutrašnje poslove u skladu sa interesima okupatora. Kao što je Dragi Jovanović slao srpske rodoljube u nemačke logore i na stratišta u Jajincima gde ih je okupator streljao, tako je i Dačić u vladi dosovca Mirka Cvetkovića bio zadužen za hapšenje srpskih rodoljuba i imao deo zaduženja oko saradnje sa haškim trabunjalom. Dakle, ostajem pri napred rečenom - sa Nedićem se može porediti isključivo Vučić. Takođe i Đinđić, Zoran Živković, Koštunica, Tadić i slični od petooktobarske katastrofe naovamo. Doduše, imaju različiti stepen te saradnje, ali im je svima zajednička kolaboracija sa okupatorima. Inače, ne pada meni na pamet da tebe ućutkujem, ja sam ono samo figurativno napisao. Ja volim kada moj oponent ima replike, jer je to jedini način da pokušamo da razgovaramo, uz malo sreće i možda ponekad i da se razumemo. Mene je teško svrstati u samo jednu političku grupaciju, iako se nekima pričinjava drugačije. Doduše, pokrećeš neke teme koje za raspravu traže mnogo veći prostor i vreme od ovog koje nam je ovde na raspolaganju. Ali, ukratko - nikada nisam bio zadevetan u jednu jedinu ideologiju ili ikad patio od kulta ličnosti. Pokušavam da uvek pođem od činjenica i da, isključivo na osnovu činjenica, dođem do što pravilnijih zaključaka. Šta ću, ljubim istinu jer sam tako vaspitan, pa čak i onda kada je ta istina ružna. Ipak, do istine se teško dolazi, potreban je veliki trud. Naravno, ako želiš da misliš samostalno i ne nasedaš na masovnu histeriju ili promenljivu ćud javnog mnenja koje počesto greši. Da, glasao sam za Slobu i uvek samo za njega. Posle Slobe glasao sam za Šešelja, a kada je i on zaglavio u Hagu, za srpske radikale. Teško da bi to činio nekakav dosledni i ubeđeni komunista. Kome je bilo lepo i lepše nego danas, to pitaj svoje roditelje. Nisam u tome usamljen. Štaviše, većini naroda bilo je dobro, u svakom slučaju mnogo bolje nego kasnije i danas. Dobrica Ćosić bio je golub prevrtač i takođe jedan od onih srpskih zamlata koji je često znao šta neće, a nije imao pojma šta hoće. Najpre boljševik, pa titoista, pa antititoista, pa deposovac, pa za Srbiju, pa onda protiv Srbije za podelu Kosmeta, pa je bio pristalica Otpora, pa DOS-a, pa je i njih nacrnio posle kada je video svoje lude i glupe zablude. Mani Dobricu, kompromitovao se debelo. Eto, to je otprilike to, pa se vidimo i čitamo na nekoj drugoj temi. Živ mi i zdrav bio!

      • Kosovac says:

       @ Zeka, …..Da sam znao da ću toliko da te naljutim za onog srpskog vola, ne bih to napisao, evo sada pošto si mi skrenuo pažnju, ako može ja ti se izvinjavam. ………………..Ono o kolaboraciji Dačića si potpuno u pravu, još da dodam da je on kao Tadićev čovek ministar hapsio i maltretirao srpskog rodoljuba Gorana Davidovića na koga se navrzlo i kuso i repato od dosmanlija, drugosrbijanaca i NVO agentura, a kukavička srpska milicija samo hapsila, hapsila. ………………..Za Miloševića sam znao, ali prijatno iznenađenje je da si podržavao i Šešelja. Ako je tako, onda ne vidim da se možemo politički baš mnogo razilaziti. ………………..Znam da je bilo lepše nego danas, iz prve ruke, mojoj majci su partizani po oslobođenju, u Prištini, od sve njene sirotinje oduzeli singericu koji je ona pripremila za miraz kada se bude udavala. ………………..Ako je Dobrica Ćosić bio takav kako ti tvrdiš, da li to znači da ne sme da se citira neka njegova misao ili da se pročita neki njegov roman? Svi znamo životni put Dobrice Ćosića, nisi samo ti upoznat. Lepo si sve naređao ono loše, a mangupski nešto i „zaboravio“. Zaboravio si da konstatuješ da je on jedini stao na stranu Srba sa Kosova koji su bili maltretirani od strane Šiptara, i bili građani II reda. Reakcija na to od strane srpskih komunista je bila zastrašujuća. Nasuprot Dobrice Ćosića stajali su svi srpski komunisti, verovatno i ti, koji su Srbe proglašavali tlačiteljima Šiptara. Kao ovo danas što neki Hrvati mudro zaključuju da su Srbi vršili genocid nad ustašama. Dobricu Ćosića mrze mnogi, razni, raznorazni, ali ga najviše mrze KOMUNISTI i Hrvati. Zašto? Zato što je on u svojim romanima „Grešnik“ i „Otpadnik“ tako dobro opisao prirodu komunizma i boljševizma, sve je to postalo veliko saznanje za one koji su čitali njegove knjige. Te knjige su razbile svu idilu komunizma, otud se javila tolika patološka mržnja nekih komunnista prema Dobrici Ćosiću. Ono kada je Dobrica Ćosić počeo da deluje kao agent stranih obaveštajnih službi, kao predsednik SRJ sa Panićem, Draškovićem, Koštunicom, Đinđićem, Matijom Bećkovićem,…. tada je jedan moj drugar bivša komunjara i velika SPOvca njega uzdizao u nebesa. Ja sam ga pitao kako to da agituje za njega kada je Dobrica Ćosić toliko loš, a on mi je odgovorio da ga podržava zato što sada radi protiv Miloševića, „.....ali PLATIĆE ON ZA SVOJE GREHE!, posle“. Ja sam tada počeo da iskreno sažaljevam Dobricu Ćosića, nije mu bilo lako da pored sebe trpi gluperdu Milana Panića i kompaniju. ………………..Živeli kolega.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *