Бришу нас са списка ризичних држава?

Бришу нас са списка ризичних држава?

27 јула 2018

СРБИЈА би ускоро могла да буде скинута са листе високоризичних земаља када је реч о прању новца и сигурности пословања, а на коју смо увршћени у фебруару ове године – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, на састанку премијерке Ане Брнабић са америчким министром финансија Стивеном Мнучином, одржаном у среду у Вашингтону, једна од кључних тема управо је био и последњи извештај Међународног тела за борбу против прања новца (ФАТФ), а у којем је Србија увршћена међу државе које су стављене под појачан надзор.ФАТФ је тело које се бори против прања новца, финансирања тероризма и организованог криминала, а о својим резултатима обавештава чланице Г20 (најразвијеније земље света) и Европску комисију. Једна од најутицајнихих држава у овој организацији су САД и њихов глас може бити пресудан за стављање или скидање са листе.

Када ФАТФ стави државу под „мониторинг“, то може да доведе до тешкоћа у плаћању ка и из иностранства, односно да отежа пословање компанија. Српске власти су још при објављивању извештаја ФАТФ у фебруару поручивале да су испуниле препоруке тог тела и да је усвојено шест системских закона против прања новца и тероризма.

Сви ти аргументи изнети су и на састанку Брнабићеве са Мнучином, а одмах на почетку разговора наглашено је како тимови српске премијерке и америчког министра финансија већ увелико заједно раде на овом питању.

Брнабићева је нагласила да је Србија већ сада испунила све услове да буде скинута са ове листе, а министар Мнучин истакао је да су САД задовољне мерама које је Србија применила до сада.

Скидање са спорне листе могао би бити први „опипљив“ резултат посете премијерке САД, која је имала свечани префикс – обележавање сто година од подизања српске заставе на Белој кући, јубилеј који је на обе стране оцењен као прилика за отварање новог поглавља у односима Србије и САД.

Председница Владе је и у четвртак, последњег дана посете САД, имала одвојене сусрете са сенатором Роном Џонсоном, председавајућим Поткомитета за Европу, сенатором Томом Котоном, чланом Војног комитета Сената и конгресменом Стивом Стиверсом, наредним председавајућим Српског кокуса.

Сенатор Џонсон је рекао да су Србија и Западни Балкан важни за САД и зато ће та држава наставити да подржава реформске процесе у региону. Брнабићева је нагласила да је очување стабилности на КиМ један од кључних приоритета и да је управо зато од посебне важности останак Кфора у несмањеном саставу.

Шеф дипломатије Ивица Дачић, који је у нашој делегацији, састао се са Весом Мичелом, помоћником државног секретара САД:

– Разговори су били добри. Нова администрација жели да чује српске предлоге, ставове и да предложи креативна решења, а не да се базира на ономе што је већ постало клише и што је радила претходна администрација.

Дачић је нагласио да је битно да се јубилеј подизања српске заставе на Белој кући искористи за поправљање наших односа са САД. Шеф дипломатије је поновио идеју да се америчком председнику Вудро Вилсону, подигне споменик у Београду.

KOMENTARI2 коментара

  1. padre says:

    Sledeći je korak, da nas izbrišu iz spiska država!

  2. slobo says:

    Zabole me sto brisu Srbiju sa tog glupog spiska .Brnabicka je veoma sretna zbog toga jer je njeni brisu sa tog spiska .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u