БРИТАНЦЕ СЕ СПРЕМАЈУ да униште све што Србија…

BRITANCE SE SPREMAJU da unište sve što Srbija…

27 avgusta 2018

Ideja razgraničenja je jedini spas za Srbiju, jer u suprotnom Albanci će se dalje širiti, budući da su u boljoj poziciji od Srba, i finansijski, i demografski, pa realno gledano njima čak ni ne odgovara mnogo da postignemo dogovor, smatra član Predsedništva SNS-a Vladimir Đukanović.Albanci su, upozorava Đukanović u emisiji „Sputnjik intervju — od četvrtka do četvrtka“, svesni da će parama i svakako natalitetom preovladati na tom prostoru i to je strategija koju su oni godinama razvijali.

„Njima nije problem da daju i po pet puta veće cifre da kupuju naša imanja i mi od toga teško možemo da se branimo. A mogu i da premeštaju stanovništvo iz jedne opštine u drugu, da grade kuće i imanja i da nas tako zapravo osvajaju“, napominje naš sagovornik.

On poredi Dečane, gde je prošle godine rođeno oko 400 dece albanske nacionalnosti, i Gornji Milanovac, sličnu opštinu u Srbiji, gde je već tridesetak godina negativan prirodni priraštaj. Dodaje i da je u Metohiji, svetoj zemlji gde ima mnogo srpskih crkava, u Velikoj Hoči i Goraždevcu svega nekih 3.000 Srba naspram daleko većeg broja Albanaca.

„Kako mislite da opstanu u takvom okruženju, a onda Albanac dođe i kaže: ’Dajem ti za imanje pet puta veću cenu‘. Obrnuto, stavlja mu se u izgled da će mu zapaliti kuću. Kako da ga zaštitite?“, pita Đukanović. Skreće pažnju i da Albanci sve više kupuju srpsku imovinu i u Gračanici, pa i na severu KiM.

„Mi to negde moramo da zaustavimo, a jedini način je da se razgraničite“, uveren je gost Sputnjika koji kaže da ako to ne uradimo Albanci će kao naši državljani vremenom moći da kupuju imovinu „gde god stignu, da li u Nišu, da li u Vranju“.

Komentarišući najavu predsednika Srbije da će prilikom posete KiM 9. septembra održati govor koji će, kako je rekao, biti najvažniji od svih koje je dosad održao, te da će voditi računa o svakoj izgovorenoj reči, jer će se po njoj meriti budućnost naše zemlje za pet i 100 godina, Đukanović kaže da će to sigurno biti „jedan od značajnijih govora, koji na neki način može da mu, uslovno rečeno, presudi kako će dalje ići njegova politička karijera“.

„On je toga svestan, ali odluke donose hrabri ljudi. Ono što je ključno to je da neće da laže ljude. Doći će da im kaže kakvo je zaista stanje i šta može da se očekuje“, smatra Đukanović.

Dodaje da je on lično „potpuni pesimista“ da će doći do bilo kakvog dogovora, ali da nije pristalica zamrznutog konflikta „jer ne pitamo se baš mi mnogo, šta ako druga strana kaže da neće zamrznuti konflikt“.

Nepostizanje dogovora je, s druge strane, loše i po nas i po čitav region, ali iz te kože se ne može, konstatuje Đukanović, ističući da je bitno reći kakvo je zaista stanje i šta mi možemo da uradimo, kao i da za tako nešto obezbedimo i podršku Rusije i drugih značajnih faktora, te podršku naroda koji će o tome dati svoj sud.

Kad je reč o podršci Rusije, član Predsedništva SNS-a napominje da je ona veoma važna i da su u tom svetlu značajni susreti koji će se u narednom periodu dogoditi između Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, i na svadbi bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, a i kad ruski lider dođe u Beograd.

Rusija će stati iza Srbije i braniti njene interese u onome što mi budemo izrazili kao svoj interes, uveren je Đukanović, ali dodaje:

„Činjenica je da je za veći broj zemalja koje odlučuju u ovom svetu pitanje Kosova i Metohije rešeno, a za njih Srbija ne bi trebalo da dobije ništa. Srbija na takvu besmislicu ne može da pristane. Plašim se da će, posebno Velika Britanija, preko Ramuša Haradinaja, opstruirati te pregovore i svojski ih minirati zato i nisam optimista po pitanju dogovora.“

Povodom najava iz kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija da će se u narednoj rundi dijaloga sa Vučićem razgovarati i o upornim zahtevima preševskih Albanaca da postanu deo Kosova, Đukanović primećuje da je to pritisak Prištine po principu toplo-hladno.

„Tači kao kandiduje pitanje Preševa, onda Haradinaj kaže: ’Ne možemo da menjamo granice‘. Suštinski, cela priča se svodi na to da Srbija menja njeno za njeno. To su probni baloni. Nek oni kandiduju koju god hoće temu. Naravno, na takve stvari možete samo da se nasmejete“, zaključuje naš sagovornik.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Zoran says:

  Znaci ako se razgranicimo oni n emogu d akupe nekretnine u Srbiji? A ka dmuii ubrzo uvedemo zakon koji vazi u EU d astranac moze da kupi nekretninu u Srbiji, ond anemamo ni Kosovo a oni opet kupuju. Lepo to.

 2. Trandafil says:

  Vi na vlasti ste samo jedna nesposobna gomila koja svojom nesposobnošću pokušava da napravi paniku u narodu i da zbrza to pitanje Kosova. U suštini osim udobnog života i ličnih interesa vas više ništa ni ne interesuje. Vi umesto sa mozgom,razmišljate debelim crevom.

 3. rajko says:

  I ja tako od pre nekog vremena imam problem sa susedom. Šikanira mene, porodicu mi i prijatelje koji mi dodju u posetu. Jednom ili dvaput me je ček išamarao. Vidim ja da tu nisu čista posla, da on nešto hoće od mene, pa ga otvoreno pitam: "Šta ti tražiš da bi me ostavio s mirom?" On na to kaže: "Imaš sobu do mog stana koju praktično ne koristiš, a meni treba, imam više dece nego soba." "Evo ti suba, napasti, samo prestani sa ovom šikanom!" Ni hvala nije rekao, uze sobu, otvori vrata prema svom stanu i zatvori prema mom. Šikana se smanjila, ali nije prestala. Pre dve godine nastane pakao. Žena mu opet rodi novo dete. Odmah sam znao da nam se crno piše. Ja sad gledam da prodam stan i da nadjem neki bolji komšiluk, mada me moja popustljivost prati po gradu kao zla kob: svi znaju da samo treba da izvrše dovoljno jak pritisak i ja ću dati sobu ili nešto drugo od svoje imovine. Djukanoviću, smrdljivče, zašto se ti ne razgraničiš dajući deo svog stana, nego bi da razmenjuješ imovinu za čiju su odbranu generacije Srba prolivale krv? Odakle tebi pravo da uopšte tako nešto predložiš?

 4. vanja says:

  Vuciceva politika je paradoksalna. Zeli sa jedne strane da uvede Srbiju u EU, a sa druge da se razgranicava sa siptarima. A sta ce biti jednom kada udjemo u EU? Ta navodna "granica" izmedju Srbije i "nezavisnog" Kosova ce biti izbrisana u ime "slobodnog Protoka ljudi i robe, pa ce Siptari moci da nastave svoju ekspanziju na Balkanu. To je sustina!

 5. Klaus fon Bre says:

  Šta sve izjavi ovaj čovek.... pa to nema nikakve veze ni sa čim! Prema njemu Meksiko bi sada morao imati dvostruko veću teritoruju zar ne?! Granice su granice, molim vas budimo ozbiljni i ostanimo dorasli zadatku. Postoji rezolucija UN 1244 kao i Briselski sporazum, s tim da je rezolucija 1244 prekršena u mnogo navrata, a garant za sprovođenje rezolucije upravo je KFOR, tako da ima ko i da odgovara jednog dana kada naplata bude moguća. Kosovska nezavisnost potpuno je nelegalna, protivna ustavu Srbije, rezoluciji 1244, i to je svima jasno. Stanje na terenu je drugačije, ali povlačenjem Bondstila sa Kosova to bi se promenilo za 7 dana, već sada je uočen porast Srpskog stanovništva i osipanje Albanaca.

 6. sergej says:

  Britanci su ratovali sa Agentinom za Fklandska ostrva 12000 kilometara dalko od Britanije.A Don Vučić Korleone izdaje Kosovo i tumači rezoluciju 1244 u korist Šiptara Srbi šta očekujete od njega i priča o 2100. godini o demografiji.

 7. Zana says:

  Srbija ima preko sedam miliona stanovnika a Albanija nema vise od tri ili tri I po miliona pa kako to objasniti!!?? Cemu vise zastrasivanje naroda??

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *