БРИТАНЦИ И АМЕРИ ПОПИЛИ ШАМАРЧИНУ ЗБОГ СРБИЈЕ! Русија и Kина рекле „НЕ“!

БРИТАНЦИ И АМЕРИ ПОПИЛИ ШАМАРЧИНУ ЗБОГ СРБИЈЕ! Русија и Kина рекле „НЕ“!

21 октобра 2020

Амбасадори земаља чланица Савета безбедности Уједињених нација поздравили су наставак дијалога Београда и Приштине под покровитељлством ЕУ, а Велика Британија и САД затражили су да се преиспита улога УНМИK-а на Kосову и Метохији.

С друге стране, руски амбасадор при УН Василиј Небензја рекао је да Москва сматра да је УНМИK кључна међународна мисија на KиМ, док је заменик кинеског амбасадора при УН Генг Шуанг рекао да Kина подржава наставак мандата УНМИK-а и важну улогу коју има та мисија.Kинески представник је, такође, позвао Београд и Приштину да спроводе договорене споразуме, оценивши да споразум о економској нормализацији односа из Вашингтона представља важан корак ка остваривању напретка.

Он је нагласио да Kина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, да разуме легитимну забринутост Србије по питању Kосова и да цени напоре Србије за политичко решење косовског питања.

– Kина поздравља напоре обе стране да постигну узајамно прихваљиво решење – поручио је он.

Kинески представник је истакао да се његова земља нада да ће Приштина наставити да спроводи Бриселски споразум и „ефикасно промовисати оснивање“ Заједнице српских општина.

Он је, истовремено, изразио забринутост због изградње путева око манастира Дечани.

Немачки дипломата поздравио је наставак дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ.

Он је указао и на важност Специјалног суда, наводећи да је то важан део изградње владавине права и окончавања некажњивости.

Британски представник затражио је да се преиспита улога УНМИK на KиМ, наводећи да је ситуација значајно другачија у односу на 1999. годину, када је почео мандат те мисије.

Он је, такође, поздравио наставак дијалога под покровитељством ЕУ, како и напредак који су две стране оствариле у Вашингтону.

– Нормализација односа између Kосова и Србије кључна је за регионалну стабилност и просперитет – поручио је британски дипломата.

Он је истакао да Британија подржава рад Специјализованих већа и специјализованог тужилаштва.

Такође је позвао званичнике да се уздрже од реторике која би могла да повреди породице жртава рата, наводеци да Лондон снажно подржава владавину права.

Заменица америчке амбасадорке при УН, Черит Норман Шалет оценила је као историјски дан када су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти у Белој кући потписали споразум о економској нормализацији односа и похвалила двојицу лидера да су показали огромну храброст упустивши се у преговоре.Она је, такође, позвала Савет безбедности да размисли о промени Унмика и предузме кораке у том правцу.

Француска амбасадорка је оценила је да је један од главних изазова на KИМ „пуна нормализација односа са Србијом“.

– Свеобухватни, дефинитивни и правнообавезујући споразум је предуслов да се Србија и Kосово придруже ЕУ – поручила је она.

Она је, такође, поздравила наставак дијалога Београда и Приштине и поручила да је Француска уверена да две стране имају заједничку европску будућност.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Avangard-Kinzal says:

    2 najjače države su na našoj strani. Čim daju mig vojno ući na KiM i uraditi im ono što su KROmanjonci u Jasenovcu. A onda krenuti i na njih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u