Британци и Украјина против Вука Јеремића

Britanci i Ukrajina protiv Vuka Jeremića

7 avgusta 2016

05 jeremic_720456Srpski kandidat za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić prošao je u treći krug glasanja u Savetu bezbednosti i to kao najbolje plasiran iz Istočne Evrope, iz koje bi po nepisanom pravilu trebalo da dođe novi prvi čovek svetske organizacije.

Iako je posle tajnog „bodovanja“ 11 kandidata u SB u petak Jeremić dospeo na drugu poziciju, u prilog mu ne ide to što su mu dve stalne članice svetske vlade – SAD i Velika Britanija – dale obeshrabrujući glas.

Prema nezvaničnim informacijama, za razliku od prvog izjašnjavanja 21. jula, kada je bio uzdržan, London je ovog puta Jeremiću dao negativan poen. Protiv su bili i Ukrajina i Novi Zeland, što je i očekivano jer i ova ostrvska država ima svog kandidata, Helen Klark.

Na vrhu „tabele“ ostao je Antonio Gutereš sa 11 pozitivnih glasova, tri više od Jeremića, ali su i Portugalca stigla dva negativna poena, iako u prvoj fazi nije imao nijedan.

Za petama srpskom kandidatu je Argentinka Suzana Malkora sa istim brojem pozitivnih, ali sa dva negativna glasa više, a koja slovi za američkog favorita. Inače, od kandidata koji se nađu na dnu liste očekuje se da se sami povuku iz dalje trke, kao što je to posle prvog kruga već učinila Vesna Pusić (Hrvatska).

Opšti utisak je da između Vašintona i Moskve posle dva kruga bodovanja nema konsenzusa ko će stati na čelo UN od 1. januara 2017. godine.

OSTATAK EVROPE PODBACIO

DOK je Jeremić popravio svoj rejting, skočivši sa trećeg na drugo mesto, direktorka Uneska, Bugarka Irina Bokova je pala sa treće pozicije koju je delila sa njim na petu. Podbacio je i Slovenac Danilo Tirk, koji je skliznuo sa drugog postolja i sada je četvrti, šesti je Srđan Kerim (Makedonija), a slede Helen Klark, Kristijana Figeres (Kosta Rika), Igor Lukšić (Crna Gora), Miroslav Lajčak (Slovačka) i Natalija Herman (Moldavija).

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *