БРИТАНЦИ ИЗМИШЉАЈУ МИТОВЕ О РУСКОЈ И КИНЕСКОЈ ПРЕТЊИ, а разлог за то је…

BRITANCI IZMIŠLJAJU MITOVE O RUSKOJ I KINESKOJ PRETNJI, a razlog za to je…

17 marta 2021

Britanci su stvorili mit o „ruskoj i kineskoj“ pretnji, iza kojeg se kriju kako bi povećavali svoj nuklearni arsenal, ocenjuju ruski eksperti nakon najave britanske vlade da će broj nuklearnih bojevih glava povećati za više od 40 odsto.U izveštaju britanske vlade navodi se da će London povećati nuklearni arsenal sa 180 na 260 bojevih glava, iako se Britanija kao potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja obavezala da postepeno smanjenje tog oružja. Ministar spoljnih poslova Dominik Rab je branio ovu odluku kao „politiku konačnog osiguranja“ od pretnji neprijateljskih država.

Britanci povećavaju nuklearni arsenal uz pomoć SAD

Sama Velika Britanija, prema rečima vojnog eksperta Konstantina Sivkova, u ovom trenutku nema mogućnosti za proizvodnju nuklearnog oružja i koristi rakete koje joj isporučuju Sjedinjene Države. Sivkov dodaje da se glavni nuklearni potencijal Velike Britanije nalazi na nuklearnim podmornicama tipa „Rezolušn“ (Resolution class), od kojih svaka nosi 16 raketa američke proizvodnje „Trajdent 2“.

„Ove rakete se razlikuju od onih koje se koriste na američkim podmornicama, jer imaju manje bojevih glava. A Velika Britanija trenutno ima 180 nuklearne bojeve glave na takvim raketama. Odnosno, ako Britanci povećaju broj nuklearnih bojevih glava za otprilike 100 komada, to znači da još jedna ili dve atomske podmornice treba da budu puštene u rad. Ili će možda Amerikanci Britancima dati iste rakete, ali sa više bojevih glava. Tada će oni moći da povećaju svoj nuklearni potencijal bez uvođenja novih atomskih podmornica. S obzirom na ekonomsku situaciju u Velikoj Britaniji, druga opcija je realnija“, rekao je Sivkov.

Ekspert pojašnjava da razlog zbog kog Britanci sve ovo rade upravo sada je jednostavan — svet ide ka ozbiljnoj reorganizaciji i svi to odlično razumeju. Po njegovom mišljenju, zapadna civilizacija gubi svoju poziciju svetskog lidera, a zemlje Jugoistočne Azije, poput Kine i Indije, dolaze do izražaja kada je reč o ekonomiji. Takođe, Rusija, koja je ranije doživljavana kao zemlja koja je izgubila Hladni rat i koja je prestala da bude ozbiljan igrač na svetskoj areni, poslednjih decenija je demonstrirala povratak statusa geopolitičkog centra moći.

„U ovim uslovima, s obzirom na globalnu ekonomsku krizu, ovo stanje stvari predstavlja ozbiljnu pretnju za blagostanje zapadnih zemalja. Stoga oni započinju trku u nuklearnom naoružanju, pokušavajući na taj način da nadoknade svoje neuspehe u ekonomiji, koji su povezani za pandemijom kovida-19 i neefikasnošću čitavog ekonomskog sistema Zapada“, naveo je vojni ekspert.

Nuklearno oružje garancija bezbednosti

Vojni stručnjak Viktor Litovkin kaže da Britanci ne teže povećanju ili smanjenju količine nuklearnog oružja, već ka tome da od Britanije naprave jednu od najmoćnijih država na svetu. A po njegovom mišljenju, bez nuklearnog oružja nijedna država danas ne može biti najjača.

„Na primer, Brazil je jaka zemlja sa razvijenom industrijom, ali nema nuklearnog oružja. To je zemlja Trećeg sveta. I mnoge druge države koje bi mogle biti među vodećim na planeti, trpe poraze bez nuklearnog oružja. Odnosno, ako imate nuklearno oružje, niko vas ne napada. A ako nemate, onda ćete se pretvoriti u Irak, Libiju ili Siriju. Generalno, važno je da moćnike koji predstavljaju NATO ili Sjedinjene Države ne može zaustaviti ništa osim nuklearnog oružja“, naglasio je Litovkin.

Litovkin navodi kao primer i Severnu Koreju koja ima nuklearno oružje i podseća da je Donald Tramp prebacio tri grupe nosača aviona do teritorijalnih voda Severne Koreje, ali se nije usudio da je napadne. On ocenjuje da se bivši američki predsednik bojao jer bi Severna Koreja mogla da iskoristi nuklearno oružje i napadne Južnu Koreju gde se nalaze američke trupe. To bi bili ozbiljni gubici za Sjedinjene Države, a Donald Tramp bi otišao sa funkcije predsednika pre vremena.

„Dakle, bez obzira na Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, ono je garancija bezbednosti i suvereniteta bilo koje države. Stoga Velika Britanija obnavlja svoj nuklearni arsenal, a da li će ona imati 120 ili 160 nuklearnih bojevih glava nije od velike važnosti, u poređenju sa Rusijom koja ima oko 4300, SAD-om koji ima oko 3800 i Kinom — oko 320“, naveo je on.

Ekspert zaključuje da ni Kina, ni Rusija nikada nisu napale Veliku Britaniju i neće je napasti i da generalno, osim NATO-a čija je članica Velika Britanija, niko nije pokrenuo nijedan agresivan rat u proteklih trideset godina.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *