БРИТАНЦИ ИЗРАДИЛИ НОВИ ДОКУМЕНТ: Пола извештаја посвећено Русији! НЕПРИЈАТЕЉ БРОЈ ЈЕДАН

BRITANCI IZRADILI NOVI DOKUMENT: Pola izveštaja posvećeno Rusiji! NEPRIJATELJ BROJ JEDAN

16 oktobra 2018

Ministarstvo odbrane Velike Britanije očekuje širenje uticaja Rusije na međunarodnoj sceni u toku naredne decenije, piše u saopštenju tog ministarstva.

Nova, šesta po redu verzija dokumenta „Global stratedžik trends“ treba da dopuni strategiju nacionalne odbrane, čije su osnove razrađene pre tri godine. Izveštaj bi trebalo da bude vodič za Vladu Velike Britanije u „sprečavanju stvaranja novih rizika“, a deo izveštaja je posvećen Rusiji.„Rusko prisustvo se može raširiti na međunarodnoj pozornici, naročito na Arktiku, na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi. Kako bi proširila svoj uticaj, Rusija može da uspostavlja nove odnose i priprema osnovu (za buduću saradnju). Na Azijsko-pacifički region odlazi 60 odsto prodaje ruskog oružja i zbog toga taj region ostaje prioritet za rusku odbrambenu industriju“, navodi se u dokumentu.

U izveštaju se napominje da dok Rusija traži mogućnosti za produbljivanje trgovinskih i odbrambenih veza sa Kinom, ona može da proširi kontakte sa drugim državama u regionu tako što će se dogovoriti oko projekata u Jugoistočnoj Aziji, održavanjem vojnih veza sa Indijom i uspostavljanjem novih kontakata sa Pakistanom“.

Autori dokumenta smatraju da Rusija u budućnosti neće promeniti spoljnu politiku u Evroaziji.

„Osnovni prioriteti ruske spoljne politike će verovatno ostati u velikoj meri nepromenjeni, a evroazijski region će ostati dominantan u ruskom strateškom razmišljanju. Strahovi Rusije za svoj teritorijalni integritet, pa čak i za opstanak nacije, nastaviće da šire ekspanziju i povećavaju broj pokušaja vršenja pritiska i uticaja na države u susedstvu“, tvrdi se u izveštaju.

Istovremeno autori dokumenta smatraju da će odbrambene inicijative Rusije biti ograničene unutrašnjim faktorima, a posebno nedostatkom lica koja se odazivaju na vojni poziv.

„U narednih pet godina broj mladih u Rusiji će pasti na manje od 25 miliona i nastaviće da opada. Ovo, kao i uticaj faktora koji se odnose na sistem zdravstvene zaštite, može da nametne ograničenja tradicionalnim planovima Rusije da ima milion vojnika u oružanim snagama. Odluka da se stranci uzrasta od 18 do 30 godina primaju u vojnu službu može da izazove neslaganja“, navodi se u izveštaju.

U dokumentu se zaključuje da će Rusija u bliskoj budućnosti sačuvati postojeći model državne uprave.

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš says:

    Ne čudi što posebno analiziraju Rusiju. Sve se ponavlja kao nekad. U periodu od 1812 pa do početka 20 veka postojalo je veliko strateško rivalstvo izmedju Britanske imperije i Ruske imperije na prostoru Srednje i Južne Azije poznato kao "Velika igra" u koju su kasnije htele da se uključe druge sile npr. Nemačka i Japan. Nakon pada ruske imperije 1917 godine pogodite gde su Britanci krenuli! Počeli su invaziju Avganistana 1919 godine. Još je interesantnije iz ugla posmatranja da je ubistvo Raspućina organizovao britanski agent Rajner, a značajnu ulogu u Februarskoj revoluciji 1917 godine imao je britanski ambasador Bjukenen. Ipak Sovjetski Savez uspeo je da održi dominaciju u Centralnoj Aziji. Sada je ponovo Centralna i Južna Azija u žiži interesovanja sadašnjih velikih sila, na prvom mestu SAD sa ciljem da oni osvoje taj prostor a i da se suprotstave prodiranju Kine, pa mnogi ovaj period zovu "Nova velika igra". Verovatno je iz istih razloga kao nekad Avganistan zaslužio pažnju ali sada SAD ratom koji je počeo 2001 godine, a teroriste oni naprave i sklone po potrebi. .. Ujedinjeno kraljevstvo danas u globalnim igrama nastupa sa istim apetitima stare kolonijalne sile. Kroz portal Vikiliks procurilo je kako princ Endru podržava koncept nove velike igre. "Ponovo igramo Veliku igru. I ovaj put cilj nam je da pobedimo."

  2. Zoran says:

    Populacija Rusije raste od 2010. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *