БРИТАНЦИ КРИТИКУЈУ Ф-35: Банкротираћемо због америчких ловаца

BRITANCI KRITIKUJU F-35: Bankrotiraćemo zbog američkih lovaca

16 marta 2021

AMERIČKI lovci pete generacije F-35B „Lajtning ll“ dovešće do bankrota Ministarstvo odbrane Velike Britanije, rekao je bivši načelnik Generalštaba Oružanih snaga zemlje general Ričard Danat.

Prema njegovoj proceni, jedan američki avion koštaće London 80 miliona funti (preko 93 miliona evra), a jedan sat korišćenja letelice košta 90.000 funti (više od 104 hiljade evra).„Cena lovaca je toliko visoka da čak i američko Ratno vazduhoplovstvo počinje da traži jeftiniji borbeni avion“, rekao je general, prenosi britanski dnevni list „Miror“.

Danat smatra da će takvi rashodi „unakaziti odbrambeni budžet decenijama unapred“, a gubitnici će biti Kopnene snage Velike Britanije.

Podsetimo, list „Tajms“ je pisao da će Velika Britanija morati da plaća milione funti za održavanje najnovijih višenamenskih američkih lovaca-bombardera F-35 „lajtning II“, „koji nisu u stanju normalno da funkcionišu“.

„Tajms“ navodi i da bi Velika Britanija za nove avione trebalo da izdvoji 12 milijardi funti, a do 2021. godine da otkupi ukupno 138 lovaca.

Ranije je magazin „Forbs“ pisao da se američko Ratno vazduhoplovstvo pomirilo sa neuspehom programa letelice F-35. Eksperti su saopštili da su zbog sve veće konkurencije konstrukciju novog aviona značajno zakomplikovali i na kraju se posao odužio, troškovi su se povećali, a pouzdanost projekta je opala.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *