БРИТАНЦИ КУКАЈУ: „Ми не можемо да се боримо против Русије“

BRITANCI KUKAJU: „Mi ne možemo da se borimo protiv Rusije“

23 januara 2017

4425788 UK army 56

Britanska armija trenutno ima samo jednu borbeno sposobnu diviziju, ali bi i ona – u slučaju rata sa protivnikom poput Rusije – bila uništena za pola dana.

Uticajni britanski listovi objavljuju upozorenja ove vrste – oslanjajući se na izveštaj glavnog analitičkog tima nacionalnih oružanih snaga. Reč je o Centru za istorijske analize i istraživanje konflikata.

The Independent objavio je izvode iz analize Centra u kojoj se prvo naglašava da Velikoj Britaniji ne preti trenutno nikakav i ničiji vojni napad, ali se zvoni na uzbunu zbog mogućnosti da zemlja bude uvučena u rat zbog „agresije na neku od savezničkih zemalja koje za Ujedinjeno Kraljevstvo ima strateški značaj“.

Evo jednog citata iz tog izveštaja: „Ako se na gotovost (Oružanih snaga) gleda isključivo kroz prizmu ljudskih rezervi ili sposobnosti za dislokaciju snaga, odgovor je jednostavan: Velika Britanija nije spremna za rat. Posle godina budžetske gladi – naša armija je na minimumu svojih mogućnosti. Nadamo se da će rizik gubljenja jedine borbeno sposobne jedinice za samo pola dana izvršiti pritisak na vojni vrh“.

U izveštaju se podseća da je Velika Britanija poslednji put ratovala 2003. godine u Iraku i upozorava da bi – kada bi do rata došlo sutra – mogla da u borbu pošalje samo 5-10.000 vojnika. Da sve bude još gore, ratna avijacija nije više u stanju da prevozi veći broj teških borbenih oruđa i tenkova, a ratna mornarica je u stanju da obezbedi momentalni prevoz samo trećine jedne brigade.

The Times navodi ovakvu statistiku brojnosti Oružanih snaga Velike Britanije: 83.300 vojnika i oficira danas, a 2.010. ih je bilo 102 hiljade. Danas britanska armada ima samo 227 tenkova i 50 jurišnih helikoptera.

London danas ima samo jednu za borbu spremnu i ekipiranu diviziju. Za vreme hladnog rata imao je devet. U Drugom svetskom ratu – 46, a u Prvom – čak 90.

Dailly Mail – takođe sa pozivanjem na izveštaj pomenutog Centra – naglašava: „Smanjeni vojni budžet doveo je do toga da jedina naša borbeno sposobna brigada može biti samlevena od strane „kompetentnog neprijatelja“ poput Rusije“.

KOMENTARI5 komentara

 1. Pero Joksimovic says:

  Angli oćedu reći, da nemaju snage da okupiraju Rusiju. Vis vea vid :) Rusima ionako Anglija ni Angli nikad nisu bili cilj ni meta i mnogo im puca učkur za njih. Mogu Angli mirno da drnaju vunu Draganu za gunju do svoga vijeka, Rusi ih ne primećuju ko ni usmrđeo kozji sir :) Ajd`, dovađenja Anglotupadžije.

 2. general says:

  E moj Pero, u toj Britaniji je posejano seme zla koje se sirilo svuda gde su mogli tudju zemlju okupirati, na njihovu veliku koloniju SAD i mnogobrojno manjih. Ali desilo se nesto sto ce promeniti svet pre velikog praska... vreme ce pokazati, a Srbija treba da se probudi i iskoristi priliku. Vreme je, zar ne?

  • Mare says:

   vreme je za nase sendvice bez podriguse i casu jogurt al bez jogurt i za jednu crvenu...svakog dana u lokalne odbore naseg boga i "velikog vodje". Ha ha ha

 3. Sodom von Gomor says:

  " Posle godina budžetske gladi – naša armija je na minimumu svojih mogućnosti. Nadamo se da će rizik gubljenja jedine borbeno sposobne jedinice za samo pola dana izvršiti pritisak na vojni vrh“." MOLIIIM??? VI IMASTE BUDŽETSKU "GLAD"??? PA NIKAD TO NISTE PRIČALI, UVEK IMATE RAST BDP-A A RUSIJA IMA PAD, JOŠ SANKCIJE, I SAD ODJEDNOM VI IMASTE "GLAD" I NE MOŽETE PROTIV RUSIJE, A RUSIJA ODJEDNOM NIJE U KRIZI I VI JE NE POBEĐUJETE U RATU SANKCIJAMA ??? HMMMMM, NIŠTA MI NIJE JASNO, JEDNOM KAŽETE DA POBEĐUJETE RUSIJU SANKCIJAMA A DA VAŠ BDP RASTE I DA VI NISTE U KRIZI A SADA SVE OBRATNO PRIČATE :-)))

  • Pero Joksimovic says:

   Izgleda da Rusima mnogo puca oputa (to je onaj prijesni kaiš na prijesni opanak) za engleske monološke komendije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *