БРИТАНЦИ НА КОРАК од изласка из ЕУ!

BRITANCI NA KORAK od izlaska iz EU!

18 januara 2016

great-britain-european-union-flagsBroj Britanaca koji žele da njihova zemlja napusti Evropsku uniju porastao je posle terorističkih napada u Parizu, kao i seksualnih napada na žene u Kelnu, pokazala je danas najnovija anketa.

Prema rezultatima ankete, izlazak Britanije iz Unije podržava 53 odsto ljudi, dok je za ostanak njih 47 odsto, prenela je agencija AFP.

Anketa agencije za ispitivanje javnog mnjenja „Survejšn“ za potrebe lista „Mejl on Sandej“ nije obuhvatila neodlučne glasače, ali ako se oni uključe, za napuštanje EU je 42 odsto, za ostanak 38 odsto, dok je preostalih 20 odsto i dalje neodlučno.

Ispitivanje je sprovedeno u očekivanju referenduma o ostanku Britanije u EU, kojeg je premijer Dejvid Kameron obećao da će održati do kraja 2017. godine, ali je moguće da će do njega doći već u junu.


Prethodna anketa iste agencije, sprovedena u septembru, pokazala je da je 49 odsto anketiranih za ostanak, a 51 odsto za odlazak, ne računajući neodlučne.

Oko 34 odsto učesnika ankete je izjavilo da će zbog terorističkih napada u Parizu, u kojima su islamisti u novembru ubili 130 osoba, verovatnije glasati za izlazak iz EU, prema 12 odsto koji su rekli da će ih taj događaj podstaći da glasaju za ostanak.

Pored toga, 38 odsto je reklo da će zbog seksualnih napada na žene u Kelnu tokom novogodišnje noći verovatno glasati za izlazak iz EU, prema osam odsto njih koje će to navesti da glasaju za ostanak.

Premijer Kameron je izjavio da će se zalagati za ostanak u EU samo ako sa Briselom uspe da dogovori niz reformi koje imaju za cilj davanje većih ovlašćenja Britaniji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *