Британци напали РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

Britanci napali REPUBLIKU SRPSKU

21 oktobra 2017

Posle usvajanja Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti u parlamentu RS, oglasila se britanska ambasada u BiH koja tvrdi da da Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) nema nadležnosti da donosi odluke o spoljnoj i odbrambenoj politici.

Britanci su podsetili RS na sporazum jednoglasni zahtevom Predsedništva BiH iz 2009. godine, na Akcioni plan za članstvo u NATO, uz komentar da je ovaj segment BIH u rukama Sarajeva.

– Ta pitanja su isključiva nadležnost institucija na državnom nivou Bosne i Hercegovine, istaknuto je u njihovom odgovoru u vezi sa odlukom zastupnika u NSRS, koji su usvojili rezoluciju kojom se definiše neutralnost RS u odnosu na postojeće vojne saveze – navodi se u saopštenju britanske ambasade.

Podsećanja radi, Narodnoj Skupštini Republike Srpske glasovima vladajuće većine usvojena u noći između 17. i 18. oktobra Rezoluciju u koja je navedeno da teritorija RS ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

U dokumentu je precizirano i da je RS opredeljena da svaki budući status koordinira sa Srbijom, kao potpisnicom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Britanci tvrde da  Zakon o odbrani BiH obavezuje relevantne institucije da provedu aktivnosti neophodne za pristup NATO, kao i da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva ostaje predana pružanju podrške evroatlantskim integracijama BiH, s ciljem njene dugoročne sigurnosti i stabilnosti, prenose bosanski mediji.

Opozicionari nisu prisustvovali zasedanju, nakon što im je predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović izrekao meru udaljenja sa skupštinskog zasedanja, jer su pištaljkama ometali rad sednice.

KOMENTARI3 komentara

  1. Trifun says:

    Nikakva novost! Britanci tajno i otvereno napadaju RS i srpski narod na Balkanu vijekovima. Ne treba nam dozvola zapadnih ambasadora da odlucujemo o NATO prikljucivanju, niti nas interesuje njihovo misljenje koje znamo unaprijed kakvo je. Agresivno ponasanje i prijetnje ce im se razbiti o glavu. Puna podrska Dodiku i RS! Nema nazad.

  2. Zaharije Serak says:

    Ne znam kako mislite "napali " Oni su samo pomogli da gradjani progledaju i da se pravno obrazuju.Ni po jednom clanu Dejtona R.S. nema pravo donijeti bilo koji pravni akt koji je u nadleznosti Drzave Bosne i Hercegovine.Ovakvim postupcima dovesce se R.S. u situaciju ne postojanja.Ako se ne pridrzavate ustava,onda Vam se to vrati.Primjer Vam je Kosovo gdje ga je pok.Milosevic izgubio svojom tvrdoglavoscu i pogresnom procjenom.Ponavljam,a mozete ko zeli i procitati Milosevicu je bilo ponudjeno nazad Kosovo u okviru Srbije,ako vrati autonomiju.Sada je nazalost zbog gluposti i prepotencije ta sansa izgubljena.Vi mozete napadati ili ne,ali ovo je istina i neka se R.S. Ne zavarava da moze tumaciti pogresno Dejtonski ustav za uvijek.Samo garantovana provedba Dejtonskog ustava garantuje i R.S.

  3. PRVA LINIJA says:

    SAD SE JASNO VIDI KO DAJE PODRSKU OPOZICIJI I SA KOJIM NAMERAMA, KADA JE U PITANJU OPSTANAK SRPSKOG NARODA I REPUBLIKA SRPSKA SVE DRUGE STVARI SE ZANEMARUJU, KADA KUCA GORI NIKO NORMALAN NE KRECI ISTU, KADA NAPADAJU DRZAVU TO JE PRIORITET, odbrana zivota i opstanak naroda NEMAJU ALTERNATIVU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *