Британци одушевљени: Сви у Београд!

Britanci oduševljeni: Svi u Beograd!

22 februara 2017

638357_belgrade-968778-1280_f

Britanski list „Telegraf“ je povodom Dana državnosti Srbije objavio članak o Beogradu, navodeći da srpska prestonica važi za destinaciju na kojoj se može uživati u svim godišnjim dobima.

List navodi da je noćni život veoma uzbudljiv i raznovrstan, tako da će svako pronaći nešto za sebe, a kao velika prednost ističe se i to što se Beograd nalazi na ušću Save u Dunav, a u letnjim mesecima se noćni život seli na reke i splavove.

„Telegraf“ navodi da je Srbija u procesu pridruživanja EU i da se u Beogradu koristi dinar kao valuta. Karte za turističke atrakcije i gradski prevoz su pristupačne, a troškovi za hranu i piće su takođe veoma skromni.

Hram Svetog Save je jedan od najvećih hramova na svetu, a projekat koji je započet 1935. godine još nije potpuno završen i toliko je veliki da se i danas radi na unutrašnjosti crkve, uključujući i oslikavanje, navode reporteri britanskog lista.

Oni su oduševljeni i hranom, posebno ćevapima, tradicionalnim balkanskim jelom koje se sastoji od mlevenog mesa pečenog na roštilju.

List piše i o Kalemegdanskoj tvrđavi sa pogledom na Savu i Dunav, koja je popularan gradski park gde Beograđani uživaju u fantastičnom pogledu.

Do Beograda je moguće doći prugom koja vodi iz Bara, a „Telegraf“ navodi da je to najspektakularnije putovanje vozom u Evropi. Karte su pristupačne, a u principu nije teško doći do mesta pored prozora, tvrde reporteri.

Pominje se da je u Beogradu moguće videti i zgrade koje pripadaju komunističkoj eri i ruševine koje su ostale nakon NATO bombardovanja.

Međutim, kada je reč o arhitekturi, izdvaja se Zemun u kome su kuće iz austrougarskog perioda, kao i Skadarlija, boemska četvrt koja ima šarm Monmartra.

Posetiocima se savetuje da obavezno posete Kuću cveća, Titov grob i muzej pun poklona koje je lider Jugoslavije dobio.

Na kraju, „Telegraf“ posvećuje pažnju i festivalu EXIT u Novom Sadu, koji se nalazi na samo sat vremena vožnje od Beograda. Kako se ističe, to je jedan od najpoznatijih muzičkih festivala u Evropi na kome su nastupale mnoge svetske zvezde.

KOMENTARIJedan komentar

  1. kuka says:

    Beograd tamo zovu Grad greha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *