БРИТАНЦИ ОПЕТ САПЛИЋУ СРБИЈУ!

BRITANCI OPET SAPLIĆU SRBIJU!

31 jula 2018

Velika Britanija, koja od 1. avgusta preuzima predsedavanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija namerava da spreči da se tokom avgusta održi redovna sednica o situaciji na Kosovu i Metohiji.

To bi bilo prvi put da se na Ist Riveru o ovoj temi ne diskutuje u tromesečnom intervalu. Trenutno se vodi rasprava o programu rada SB za naredni mesec i London nije kandidovao temu za KiM, a i neće, jer smatraju da je stanje u našoj južnoj pokrajini dobro i da za to nema potrebe.Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je to očekivano i da je očigledno da Veliku Britaniju ne interesuje srpski stav.

– To je za nas jasna poruka – istakao je Dačić.

Izvori tvrde da se tome žestoko protive Kina i Rusija, a ishod ove diplomatske bitke trebalo bi da bude poznat do kraja ove nedelje. Bez obzira na to generalni sekretar UN Antonio Gutereš svakako priprema redovan tomesečni izveštaj o KiM.

Prethodna sednica posvećena KiM bila je 15. maja i već tada je Beograd došao do informacija da će Velika Britanija pokušati da ovo pitanje skine sa dnevnog reda kada bude na čelu SB UN.

Pošto su sada rešili da to sprovedu u delo, Srbija je poslala upozorenje da će ovaj čin tretirati kao antisrpski akt. Međutim, ako u avgustu ne bude bilo rasprave o Kosovu, moglo bi se lako dogoditi da rasprava izostane i u septembru, jer tog meseca predsedava Amerika.

Izveštaji generalnog sekretara UN o stanju u južnoj srpkoj pokrajini su po Rezoluciji SB 1244 obavezni, ali se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već se ukazuje da to treba da bude u odgovarajućim vremenskim intervalima.

Britanija, kao i druge zapadne zemlje (SAD, Holandija, Švedska), već duže ističu da sednice SB o KiM treba da se prorede. Kako je utvrđivanje dnevnog reda tehničko, a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom.

To znači da ruski i kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a među 15 članica koje trenutno čine SB UN Kosovo je kao državu priznalo njih devet.

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad says:

    Engleska oligarhija i vlada su nam opasni i sad već neprikriveni neprijatelji.Oni imaju fix ideju da smo mi mali rusi i da će sve što mi uradimo to kasnije isto tako uraditi i rusi u odredjenoj situaciji,i zato stalno nešto izazivaju , blokiraju i napadaju na srbiju, jer se nadaju da će dobiti neki obrazac ponašanja, PLUS što oni u LONDONU ŽESTOKO MRZE RUSIJU i SVE ŠTO MAKAR IMA PRIZVUK RUSKOGA.Trebalo bi ozbiljno udariti po njihovoj špijunsko logističkoj merži koja je u beogradu VRLO JAKA I PRISUTNAinače će nam oni praviti VRLO OZBILJNE PROBLEME U BUDUĆNOSTI.

    • Velika Metla says:

      Milorad,hoćeš reći potopiti pirgavo ostrvo zla? Pa to ja stalno govorim! Pirgavi su izvor 95% zla na svetu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *