БРИТАНЦИ ОТКРИЛИ КОЈЕ ЈЕ НАЈБОЉЕ РУСКО ОРУЖЈЕ

BRITANCI OTKRILI KOJE JE NAJBOLJE RUSKO ORUŽJE

20 novembra 2023

RUSKI dronovi Lancet postaju sve veća pretnja ukrajinskim oružanim snagama na bojnom polju, objavio je Business Insider.

Naveo je: „Glave najnovijih dronova Lancet detoniraju u vazduhu, usmeravajući udarno jezgro prema meti. Nove verzije ruskih bespilotnih letelica pogađaju ratnu tehniku protivnika bez direktnog sudara sa njenim telom. Lancet zaobilazi dodatnu zaštitu Ukrajinaca na tenkovima, ne zaglavljujući se u njoj“.Business Insider dodatno ukazuje: „Ruski Lanceti postali su ozbiljna pretnja na bojnom polju u Ukrajini, njihov domet i udarna moć se stalno povećavaju“.

Kamikaza-dronove Lancet razvila je ruska vojna kompanija Zala Aero.

U stanju su da gađaju ciljeve na nekoliko desetina kilometara udaljenosti. Nose bojeve glave teške tri ili pet kilograma različitih tipova, u zavisnosti od vrste mete.

U verziji Izdelie-52, takav dron ima dva krila u obliku slova H i sposoban je za skoro vertikalno obrušavanje na cilj. U verziji Izdelie-51, dron ima jedno veliko krilo u obliku slova H.

U julu 2023-će je glavni konstruktor Zala Aero grupe Aleksandar Zaharov rekao da će nova generacija Lanceta u verziji Izdelije-53 biti praktično neosetljiva na protivničke kontramere i ometanja.

Britansko Ministarstvo odbrane tvrdi da su Lanceti najbolje oružje Rusije.

Ranije je američki list The Washington Post pisao da Oružane snage Rusije pobeđuju u obračunu dronova u Ukrajini. Rusi gađaju sekundarne mete ili koriste dve bespilotne letelice u isto vreme“.Britanski The Economist je procenio:

„Rusija je Ukrajini preotela početnu prednost i sada ima taktičkih dronova više u srazmeri tri prema jedan u kategoriji taktičkih bespilotnih letelica“.

Za ukrajinske vojnike i tehniku pojavila se još jedna smrtna opasnost.

Ruske jedinice počele su da koriste i nove lutajuće dronove-projektile Skalpel. Imaju ih već 15.

Skalpel je jeftini analog Lanceta. Ali, pored cene, ima još jednu prednost: to je kamera za „hvatanje za metu“. Čim se to dogodi – promašaja nema.

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *