БРИТАНЦИ ОТКРИЛИ ТАЈНИ ДОКУМЕНТ ММФ-а: Грцима нема помоћи!

BRITANCI OTKRILI TAJNI DOKUMENT MMF-a: Grcima nema pomoći!

1 jula 2015

greek-flag 54565Tajni dokument MMF pokazuje procenu da bi Grčka uprkos svim merama štednje bila na neodrživom nivou duga od 118% BDP do 2030. godine, piše „Gardijan“.

Dokument koji su analizirali novinari britanskog lista, a koji je otkrio nemački „Zidojče cajtung“, pokazuje da Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija znaju da Grčka čak i da pristankom na sve zahteve kreditorske trojke neće rešila svoje probleme, već će praktično samo odložiti bankrot.

Pročitajte još:

Nije kriva Grčka što nije uspela već pljačkaška EU

MMF i NJIHOVI SAVETI: Grčka se zbog nametnute štednje neće oporaviti decenijama

Kako ističe „Gardijan“ , tajni dokument praktično podržava argument vlasti u Grčkoj da je jedino rešenje za izlazak iz krize i oporavak ekonomije značajan otpis duga.

Projekcija kreditora pokazuje da bi čak i uz 15 godina održivog ekonomskog rasta Grčka dostigla nivo javnog duga, koji je prema kriterijumima MMF neodrživ.

MMF je maksimalan nivo duga za Grčku 2012. postavio na 110 odsto BDP, Grci su renutno na 175 odsto, uz pretnju da on dodatno raste, a uz sve mere štednje i u idealne uslove bi on do 2030. bio na nivou od 118 odsto.

U dokumentu se navodi da su Grcima za šansu za oporavak neophodni „značajni ustupci“ i da bi čak i u najboljem mogućem scenariju, uz striktno sprovođenje zatraženih mera štednje i ekonomski rast od četiri odsto u narednih pet godina, grčki dug pao tek na 124 odsto do 2022. godine.

Takođe, taj scenario predviđa 15 milijardi evra prihoda od privatizacija, što je pet puta više nego što je prognozirano u „realnom scenariju“. Ni treći scenario, a sva tri podrazumevaju novi, treći program pomoći Grčkoj, ne najavljuju spuštanje duga na nivo predviđen 2012. godine.

„Jasno je da je neizvesnost iz prethodnih meseci dovela do toga da u svakom slučaju ciljevi iz 2012. godine ostanu nedostižni“, piše u dokumentu.

Ove projekcije su objavljene i izveštaju „Preliminarna analiza održivosti duga za Grčku“, što je jedan od šest dokumenata koji čine „finalni“ predlog koji su kreditori poslali Grčkoj u petak.

MMF je u ponoć potvrdio da Grčka nije platila svoj dug od 1,6 milijardi evra, pa je ta zemlja postala prva zemlja u istoriji koja nije izmirila obaveze prema MMF.

Nezvanično, pregovori o održivom rešenju za Grčku se vode u Briselu, ali je premijer Grčke Aleksis Cipras za nedelju zakazao referendum na kome će grčki narod odlučiti da li će prihvatiti ponudu kreditora i njihove mere štednje.

KOMENTARI6 komentara

 1. Vujadin says:

  Čuj "Britanci otkrili...". Ima li tog sranja u svijetu da se u njemu ne pojave genocidni englezi?

 2. Mile says:

  Po svim ekonomskim pokazateljima Grčka je bolja od Italije i Francuske, i mnogih drugih država u EU, ali su oni izabrani za eksperiment, da se EU birokratija koju niko demokratski nije birao dokaže kao VLADAR.Možda Grčku slome, ali je bačva pukla, krpačina neće pomoći!

 3. s@Ša says:

  Grcima je bolje da se već jednom riješe ove bijede i da krenu od nule ovako samo sebi produžavaju košmar !

 4. Steva says:

  Plan je da se srusi Ciprasova vlada jer ne sme levica da bude na vlasti u bilo kojoj drzavi "demokratske" EU. Zasto ? Pa postoji velika opasnost da se ne bi to prosirilo na Spaniju i druge zemlje EU,tad bi Deutschland izgubila kontrolu nad tom istom EU,a to ne sme nikako da se desi.Jer cinjenica je da je Nemacka uspela danas sa svojom politikom,sto hitler nije mogao ratom,to ne kazem je nego neki ne zavisni nemacki mediji.Zato Cipras i ako je pristao na skoro sve uslove koje su od njega trazili a mislili su da nece pristati,posto je pristao onda su mu promenili uslove sto naravno nebi bilo prihvatljivo za bilo kog normalnog politicara,samo da ga odbiju sto je i bio cilj.Sad je opet u igri Samaras i tajni pregovori i ide se na to da se svrgne Ciprasova vlada.Ciprasa moze da spasi samo ne na referendumu,dok nemci nastoje i pokusavaju sve,cak i referendum da se izbegne,ako ne bar da se ucini sve kako bi se na referendumu reklo da.Bez razlike kako ce se sve te stvari odvijati,treba samo svima nama,kad kazem svima nama mislim pre svega na pravoslavni svet da bude jasno,da mi nemamo prijatelja na zapadu i da su to samo iluzije.Jer mi smo za njih narod drugog reda i to ce biti sve do nekog odredjenog dana.E sad koji je to odredjeni dan to zna sam Gospod Bog, a ja se nadam da taj dan nije jos daleko.Zato Zivela Srbija,Zivela Rusija i Smrt fasizmu Sloboda narodu.

 5. mister Tucoprc says:

  Mile-potpuno se slažem, to i ja mislim, jer krediti za vraćanje kredita talijana,francuza,španjolaca nikad neće presušiti, taman iz primarne emisije da ide, a za Grčku su zaustavljeni kako bi se stvorila "kriza", a grčka "kriza" nije ništa drugačija od kriza gotovo svih EU zemalja, samo što se njima ne ustežu evri

 6. Milenko says:

  Ovo je poslednji signal svim za pobunu dok još mogu da se izvuku iz gabule koju kreira prefidni zapad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *