БРИТАНЦИ ОТКРИЛИ: Због руског електронског рата Украјина губи 10.000 дронова месечно

BRITANCI OTKRILI: Zbog ruskog elektronskog rata Ukrajina gubi 10.000 dronova mesečno

27 maja 2023

Nova procena vojnih sposobnosti Rusije na liniji fronta pokazuje da su ruske snage svakog meseca uništavale 10.000 ukrajinskih dronova, piše „Biznis insajder“ pozivajući se na izveštaj britanskog Kraljevskog instituta za oružane snage (RUSI).

Elektronsko ratovanje je „ključna komponenta“ ruske vojne taktike koja svakog meseca, uništavajući više od 300 dronova dnevno, Ukrajini prouzrokuje zapanjujuće gubitke, navodi se u izveštaju koji je objavio britanski Kraljevski institut.„Ovo je jedan od prvih svetskih sukoba koji se vodi po principu dron protiv drona“, ocenio je profesor ratnih studija Univerziteta Južne Danske i stručnjak za bespilotne letelice Džejms Paton Rodžers.

On je dodao da, iako smatra brojke koje navodi britanski Kraljevski institut „verovatno precenjenim“, istraživanje pokazuje koliko je rusko elektronsko ratovanje efikasno protiv ukrajinskih dronova.

U proceni RUSI-a se navodi da duž otprilike 1.200 kilometara linije fronta Rusija zadržala velike sisteme za elektronsko ratovanje na svakih 10 kilometara. Kako se navodi u izveštaju, ti sistemi su udaljeni oko 6 kilometara od linije fronta i fokusirani su na neutralizaciju dronova.

Kako se dodaje, sofisticirane ruske sisteme kao što je stanica za ometanje Šipovnik-Aero teško je otkriti i one mogu odavati lažne signale koji imitiraju neke druge, navode istraživači, prenosi „Insajder“.

„Takođe ima sofisticiran spektar sposobnosti za obaranje bespilotnih letelica, uključujući i ometanje navigacionih sistema“, dodaje se.

Ukrajina koristi raznovrsne bespilotne letelice, od malih komercijalnih dronova, koji se koriste za izviđanje do moćnog „bajraktara TB2“, koji košta više miliona dolara.

Dronovi koje je koristio Kijev, kako piše „Biznis insajder“, bili su „proslavljeni aspekt ranog zaustavljanja napredovanja Rusije“, što je podstaklo zvaničnu kampanju prikupljanja sredstava „Junajted 24“ sa ciljem da se formira „vojska dronova“.

Ipak, navodi list, do leta je već bilo jasno da su ruske sposobnosti za elektronsko ratovanje i protivvazdušnu odbranu ojačale.

„Gardijan“ je tako, na primer, u aprilu preneo izveštaj da jedan od najčešće korišćenih modela, komercijalni dron DJI, brzo gubi efikasnost.

(RT Balkan)

KOMENTARI4 komentara

 1. Žarko says:

  Britaniju treba uništiti, ali pre toga treba Karadžića izvući sa tog prokletog satanističkog ostrva

  • Aleksa says:

   Tako je

  • Velika Metla says:

   Siguran sam da bi Rašo pristao da i on bude žrtva samo neka potope to ostrvo zla.Mada ja bih pružio šansu svima koji hoće da napuste to ostrvo zla pre nego ga potope. Englezima ne davati nikakvu šansu da mogu napustiti ostrvo zla. Toliko su "zadužili" ljudski rod.

 2. Stevan says:

  Amerikanci SU preterano prokleti a britanci dovoljno bezobrazni,Nato je pod fasistickim rezimom zapada ali svi skupa Su kratkovidni kada je u PITANJU sopstveni opstanak,dakle kopaju SVE Dubllju rupu u Koju ce sami da upadnu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *