БРИТАНЦИ ПОСЛАЛИ ВОЈСКУ на границу са Русијом! ЧЕКА СЕ ОДГОВОР РУСА

BRITANCI POSLALI VOJSKU na granicu sa Rusijom! ČEKA SE ODGOVOR RUSA

18 aprila 2019

Velika Britanija je poslala u Estoniju pet udarnih helikoptera „Apač“ kao „faktor obuzdavanja“ od potencijalne pretnje iz Rusije, a ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Gavin Vilijamson ocenio je da je raspoređivanje udarnih helikoptera u Estoniji „od životnog značaja“.

Međutim, prava namera slanja britanskih helikoptera u Estoniju je da se ta i ostale pribaltičke zemlje čvršće vežu za NATO, a sa druge strane se podgreva antiruska histerija i u Britaniji i u baltičkim državama, kaže za Sputnjik dr Slobodan Janković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.I naravno, ono što je već postalo neka „kolaterala“, a što ide uz takve aktivnosti, jeste i dodatno skretanje pažnje javnosti sa nekih tekućih problema u tim državama, dodaje Janković.

Kao primer navodi tekuće probleme sa „bregzitom“, kad se dešava nešto tako da se „pumpa“ vojskom i plašenjem od neprijatelja, tada se skreće pažnja sa problema deficita demokratije i da nije ispoštovana narodna volja na referendumu.

„Ili u nekoj baltičkoj državi, ako se skreće pažnja sa nekih drugih problema. U svakom slučaju, u ovom trenutku to je najmanje važno, a veoma je važno nastavljanje antiruske histerije i vezivanja ovih država za NATO“, smatra Janković.

Iako su zapadni mediji nedavno pisali da bi Rusija mogla za tri dana „pregaziti“ sve pribaltičke države, tako da ni pet helikoptera ne bi baš mnogo pomoglo Estoniji, Janković ocenjuje da NATO ipak taktikom „korak po korak“ stalno pojačava svoje prisustvo na ruskim granicama.

„Oni stalno ističu, što je tačno, da je njih na ruskim granicama malo, ali ako pogledate to što je malo, nekako vremenom sve više raste i jednog momenta postaviće se pitanje da li je to baš tako malo“, ističe Janković.

On podseća da je Velika Britanija pre dve godine ponovo vratila tenkove u Nemačku, od prošle godine su američke vojne trupe su u Poljskoj, u kojoj su takođe uspostavljeni radarski sistem i protivraketni štit, a postoje američke vojne baze u Rumuniji i Bugarskoj.

„Dakle, malo po malo jača to prisustvo NATO-a na ruskim granicama“, upozorava Janković.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. samostalan says:

  A Putko ceka da ga napadnu i ponize. Najveci problem Rusije je izdajnik Putin.

  • Velika Metla says:

   Nekada je mnogo pametnije ćutati,nego reći,pogotovo glupost! Rusiju su uvek napadali! Kako su prošli znamo! Naravno ko hoće da zna!

  • KAJZER01 says:

   A šta bi trebao da radi, prosvetli nas?

  • Slobodanka says:

   Vladimir Putin neće naivno uleteti u ratne igre u scenariju koji je Zapad je pripremio, bar ne na način kako Zapad priželjkuje da se on odvija. Putin nije pronašao ništa novo, nego u Rusiji je to odavno poznato. Npr. tokom Napoleonovih osvajanja Rusije formirana je francuska Velika armija od 691.501 vojnika (dotad najveća sakupljena armija koja je 24. juna 1812. prešla reku Njemen i krenula prema Moskvi. Ruska armija u početku tog napada brojala je oko 280.000 vojnika, dakle značajno manje i trebalo im je vremena da formiraju brojniju vojsku. Car Aleksandar I Romanov prethodno je nameravao da izvrši invaziju Varšavskog vojvodstva )Poljska država koju je 1807 godine formirao Napoleon od poljskih teritorija koje su bile pod Pruskom. To bi bilo pogrešno jer Poljaci su se radovali Napoleonu kao oslobodiocu, te bi dolazak ruskih trupa doživeli kao neprijateljski. U tom slučaju ruske snage bi imale dva neprijatelja. Francuska vojska i saveznici u početku su se suočavali sa jako slabim otporom i brzo su napredovali kroz rusku teritoriju. Glavnokomandujući ruskih snaga Barklaj de Toli odbijao je da se bori, iako je Pjotr Bagration više puta pokušao, insistirajući na borbi, da napravi jake odbrambene pozicije. Uzalud jer francuska vojska je brzo napredovala te nije stizao da na vreme završi takve pripreme. Povlačenje je bilo neminovno, kasnije čak i iz Moskve da bi sačuvali rusku vojsku. itd. itd. ... U poredjenju sa tim ratom ovo nije povlačenje, nego odugovlačenje početka rata. Za Rusiju danas važno je ekonomsko jačanje, a ako će biti rata onda su to važne ekonomske pripreme Rusije za rat, jer rat ne iziskuje samo naoružanje i Vojsku nego i značajna finansijska i ekonomska sredstva u periodu vođenja rata. Dakle, Putin jeste dosta uložio u novo naoružanje i u Vojsku što treba da odvraća neprijatelja od početka rata, a važno je da postigne i ekonomsko jačanje države što će još više odvratiti neprijatelja. Ovaj put Zapad sa svojim vojnim trupama ne verujem da će uopšte uspeti da napadne teritoriju Ruske Federacije. Ali teroristički napadi po Rusiji, odnosno njihovi pokušaji moraju što više biti sprečeni jer i oni su deo rata protiv Rusije kako u ovoj potencijalno pripremno-uvodnoj fazi, tako i eventualno kasnije.

 2. Velika Metla says:

  Pirgavo ostrvo zla potopiti jednom za uvek! Nadam se da će Kinezi održati reč! A rekli su,za one koji ne znaju,ako dođe do svetskog rata prva A-bomba ide na ostrvo zla!

 3. Maksa says:

  Rusiju su uvek napadali zbog nepresusnog rudnog bogatstva. I uvek su pojeli govno. Jedva cekam dan da se sruci jedna atomska u sred Londona, ta nacija je rak rana celog sveta. Najveci zlotvori i ubice u celoj istoriji sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *