БРИТАНЦИ ПОСЛАЛИ ВОЈСКУ на границу са Русијом! ЧЕКА СЕ ОДГОВОР РУСА

БРИТАНЦИ ПОСЛАЛИ ВОЈСКУ на границу са Русијом! ЧЕКА СЕ ОДГОВОР РУСА

18 априла 2019

Велика Британија је послала у Естонију пет ударних хеликоптера „Апач“ као „фактор обуздавања“ од потенцијалне претње из Русије, а министар одбране Уједињеног Краљевства Гавин Вилијамсон оценио је да је распоређивање ударних хеликоптера у Естонији „од животног значаја“.

Међутим, права намера слања британских хеликоптера у Естонију је да се та и остале прибалтичке земље чвршће вежу за НАТО, а са друге стране се подгрева антируска хистерија и у Британији и у балтичким државама, каже за Спутњик др Слободан Јанковић са Института за међународну политику и привреду.И наравно, оно што је већ постало нека „колатерала“, а што иде уз такве активности, јесте и додатно скретање пажње јавности са неких текућих проблема у тим државама, додаје Јанковић.

Као пример наводи текуће проблеме са „брегзитом“, кад се дешава нешто тако да се „пумпа“ војском и плашењем од непријатеља, тада се скреће пажња са проблема дефицита демократије и да није испоштована народнa вољa на референдуму.

„Или у некој балтичкој држави, ако се скреће пажња са неких других проблема. У сваком случају, у овом тренутку то је најмање важно, а веома је важно настављање антируске хистерије и везивања ових држава за НАТО“, сматра Јанковић.

Иако су западни медији недавно писали да би Русија могла за три дана „прегазити“ све прибалтичке државе, тако да ни пет хеликоптера не би баш много помогло Естонији, Јанковић оцењује да НАТО ипак тактиком „корак по корак“ стално појачава своје присуство на руским границама.

„Они стално истичу, што је тачно, да је њих на руским границама мало, али ако погледате то што је мало, некако временом све више расте и једног момента поставиће се питање да ли је то баш тако мало“, истиче Јанковић.

Он подсећа да је Велика Британија пре две године поново вратила тенкове у Немачку, од прошле године су америчке војне трупе су у Пољској, у којој су такође успостављени радарски систем и противракетни штит, а постоје америчке војне базе у Румунији и Бугарској.

„Дакле, мало по мало јача то присуство НАТО-а на руским границама“, упозорава Јанковић.

(Спутњик)

KOMENTARI6 коментара

 1. samostalan says:

  A Putko ceka da ga napadnu i ponize. Najveci problem Rusije je izdajnik Putin.

  • Velika Metla says:

   Некада је много паметније ћутати,него рећи,поготово глупост! Русију су увек нападали! Како су прошли знамо! Наравно ко хоће да зна!

  • KAJZER01 says:

   A šta bi trebao da radi, prosvetli nas?

  • Slobodanka says:

   Vladimir Putin neće naivno uleteti u ratne igre u scenariju koji je Zapad je pripremio, bar ne na način kako Zapad priželjkuje da se on odvija. Putin nije pronašao ništa novo, nego u Rusiji je to odavno poznato. Npr. tokom Napoleonovih osvajanja Rusije formirana je francuska Velika armija od 691.501 vojnika (dotad najveća sakupljena armija koja je 24. juna 1812. prešla reku Njemen i krenula prema Moskvi. Ruska armija u početku tog napada brojala je oko 280.000 vojnika, dakle značajno manje i trebalo im je vremena da formiraju brojniju vojsku. Car Aleksandar I Romanov prethodno je nameravao da izvrši invaziju Varšavskog vojvodstva )Poljska država koju je 1807 godine formirao Napoleon od poljskih teritorija koje su bile pod Pruskom. To bi bilo pogrešno jer Poljaci su se radovali Napoleonu kao oslobodiocu, te bi dolazak ruskih trupa doživeli kao neprijateljski. U tom slučaju ruske snage bi imale dva neprijatelja. Francuska vojska i saveznici u početku su se suočavali sa jako slabim otporom i brzo su napredovali kroz rusku teritoriju. Glavnokomandujući ruskih snaga Barklaj de Toli odbijao je da se bori, iako je Pjotr Bagration više puta pokušao, insistirajući na borbi, da napravi jake odbrambene pozicije. Uzalud jer francuska vojska je brzo napredovala te nije stizao da na vreme završi takve pripreme. Povlačenje je bilo neminovno, kasnije čak i iz Moskve da bi sačuvali rusku vojsku. itd. itd. ... U poredjenju sa tim ratom ovo nije povlačenje, nego odugovlačenje početka rata. Za Rusiju danas važno je ekonomsko jačanje, a ako će biti rata onda su to važne ekonomske pripreme Rusije za rat, jer rat ne iziskuje samo naoružanje i Vojsku nego i značajna finansijska i ekonomska sredstva u periodu vođenja rata. Dakle, Putin jeste dosta uložio u novo naoružanje i u Vojsku što treba da odvraća neprijatelja od početka rata, a važno je da postigne i ekonomsko jačanje države što će još više odvratiti neprijatelja. Ovaj put Zapad sa svojim vojnim trupama ne verujem da će uopšte uspeti da napadne teritoriju Ruske Federacije. Ali teroristički napadi po Rusiji, odnosno njihovi pokušaji moraju što više biti sprečeni jer i oni su deo rata protiv Rusije kako u ovoj potencijalno pripremno-uvodnoj fazi, tako i eventualno kasnije.

 2. Velika Metla says:

  Пиргаво острво зла потопити једном за увек! Надам се да ће Кинези одржати реч! А рекли су,за оне који не знају,ако дође до светског рата прва А-бомба иде на острво зла!

 3. Maksa says:

  Rusiju su uvek napadali zbog nepresusnog rudnog bogatstva. I uvek su pojeli govno. Jedva cekam dan da se sruci jedna atomska u sred Londona, ta nacija je rak rana celog sveta. Najveci zlotvori i ubice u celoj istoriji sveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u