БРИТАНЦИ ПРЕДЛАГАЛИ да се РУСИЈА прими у НАТО!

BRITANCI PREDLAGALI da se RUSIJA primi u NATO!

1 januara 2020

MINISTARSTVO odbrane Velike Britanije predlagalo je 1995-te godine da NATO primi Rusiju za svog „asociranog člana“ – objavio je londonski The Guardian.

Iza tog britanskog zalaganja stajala je računica da će se Moskva u tom slučaju manje protiviti širenju zapadne vojne alijanse.The Guardian navodi da o inicijativi Londona zapadnim saveznicima svedoče upravo otvorena za javnost arhivska dokumenta. I precizira da ispod inicijative stoji potpis tadašnjeg britanskog ministra odbrane Malkolma Retklifa.

On je sa inicijativom prvo upoznao sastav vladinih savetnika za spoljljnu politiku. Ponudio im je dokument napisan na deset stranica.

Sa predlogom da se uvede „kategorija asociranog članstva u Alijansi“, a da joj takvo članstvo garantuje kolektivne garancije bezbednosti u skladu sa članom 5. Statuta NATO.

Međutim, da je to realizacije inicijative došlo – Rusija ne bi ušla u vojni štab alijanse niti bi imala pravo veta na njene odluke.

Retklifov dokument je predviđao da Rusija učestvuje u ministarskim samitima NATO, kao i „postepeno zbližavanje i unifikaciju politike, doktrine i prakse“.

Ovo poslednje bi podrazumevalo rusko pristajanje da se prilagodi NATO i da pristane na njegove „standarde i pravila“.

Retklif svojima nije krio: da „asocirano članstvo“ pomoglo Alijansi da lakše u svoj sastav uvuče Ukrajinu i Gruziju, a možda i Belorusiju.

Retklifova inicijativa nije bila prihvaćena, ali je dovela do formira Saveta Rusija-NATO koji je prestao da funkcioniše sa američkim državnim udarom u Kijevu 2014-te i prisajedinjenjem krima Ruskoj Federaciji.

KOMENTARI3 komentara

 1. Kica says:

  Kada ce glupi srbi kao i ovi Rusi da shvate da ih zapad ne zeli sem Kao porazene i unistene. I nikada nas nece primiti Kao zeljene Sem mozda sa zeljom neke prevare

  • Velika Metla says:

   Ko to kaže,i gde piše,da mi uopšte i želimo u tu naci-tvorevinu zvana naci-nato? Nijedan iole svestan i iole normalan Srbin ne želi da ima bilo kakve veze s tom sotoninom organizacijom imena nato! NIJEDAN!

  • Eto meni crne ptice, zloslutnice says:

   Kada na vrbi rodi grozdje, eto kada ce

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *