БРИТАНЦИ ПРЕТЕ ГРЦИМА: Нећете ништа добити!

BRITANCI PRETE GRCIMA: Nećete ništa dobiti!

14 marta 2021

BRITANSKI premijer Boris Džonson istakao je danas za grčke novine „Ta nea“ da je njegova zemlja legitimni vlasnik antičkih skulptura iz Partenona, odbacujući tako neprestane zahteve Grčke za povratak 2.500 godina starog kulturnog blaga, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Džonson ponovio da je Britanski muzej legitimni vlasnik ovih antičkih skulptura.Rojters prenosi da je od osamostaljenja 1832. godine, Grčka više puta pozivala na repatrijaciju blaga, u Britaniji poznatog kao „Eldžinov mermer“, koje je britanski diplomata lord Eldžin odneo iz hrama Partenona u Atini početkom 19. veka kada je Grčka bila pod osmanskom vlašću.

Britanski muzej u Londonu odbio je da vrati skulpture, otprilike polovinu mermernog friza od 160 metara koji je krasio spomenik iz 5. veka pre nove ere, rekavši da ih je Eldžin stekao zakonskim ugovorom sa Osmanskim carstvom i da su deo svačijeg zajedničkog nasleđa, navodi agencija.

Rojters prenosi da je iza tih tvrdnji stao danas i britanski premijer koji je grčkim novinama potvrdio da je lord Eldžin legalno stekao skulpture iz Partenona u skladu sa zakonima koji su bili na snazi u to vreme.

Grčka vlada premijera Kirijakos Micotakisa pojačala je pritisak za povratak kulturnog blaga od kada je preuzela vlast 2019. godine i najavila još intenzivniju kampanju odlaskom Britanije iz Evropske unije, navodi agencija.

KOMENTARI23 komentara

 1. Rista says:

  Neće nikom ništa vratiti. Što niste čuvali? Niste mogli i ovaj lord je to spasao od glupih Turaka, ali nije sigurno da Turci to ne bi uzeli na kraju. Spasao je deo nasleđa Grka i tačka. Da su uzeli Turci Grci ne bi smeli ni da se pojave. Nisu, jer su više voleli Grkinje nego tamo neke stare skalamerije. Grci su crni na turke i sreća pa su turci više voleli grkinje nego Srpkinje i zato smo malo manje crni od grka. Ih, koliko srba ima turske gene, peva turske narodne pesme, ide u tursku na more das voli sportirima hotela, a profesorski kadar kada ode u tursku, vodi razgovore sa turcima višeg kadra u krevetu sve noge dižuć, kao što su to i nekad davno radili, a turci razneženi kažu "Pa Srbi su nama bili dobri samo da nisu tako često dizali ustanke (ko vi draga profesorice svoje srpske noge";- ovo sam ja dodao, nije ture to reko profesorici fakulteta u BGD) Ovaj komentar je namenjen jednoj javnoj profesorici čije sam reči delimično naveo a objavljene su u najvećoj srpkoj državno novinarskoj javnoj kući. Iako moji komentari na njene zanosne priče iz Turske nisu uopšte objavljeni, ipak je ona povučena iz "kolumni" te javne kuće. A meni bilo drago do neba. U to vreme sam bombardovao sve profesorske izjave naših autošovinističkih profesora, sve dok nisam shvatio da vodim sizifovsku borbu i da su Jakšić i ostali medijski autošovinisti zaštićena manjina u Srbiji, slično kao i pederi sa svojim NVO pederskim pretstavnicima koji šetaju javno ulicama moga grada. Neki su postali poslanici, neki precednici vlade srpske, a nekA popularnija piskarala su postala čak i ministri i ambasadori.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti says:

   Ti si totalni retard i imaš stalno tu verbalnu dijareju!

  • Mama je Sine rista says:

   Sine rista, zar ti zaista misliš da neko čita tvoje komentare? Oni nemaju smisla jer su neki memoari lične prirode, danas sam posle toliko godina probala da pročitam makar dva reda, ali ni tu nema ništa.

  • Ilija Čvorović says:

   Au al ga nadrobi. Uz dužno poštovanje,ali lupaš k'o otvoren prozor. Ili što bi rekla naša Grčka braća; ti les vre vlaka

  • Becki konjusar says:

   Mozda ti je mama isla pod turčina. Veći si retard od onih komunističkih plaćenika iz SANU.

   • Rista says:

    Ako ikad izađeš iz štala Beča, možda i shvatiš. Pošto sam ja poreklom Rus, jer su mi preci došli slučajno i sa ratom u srpske predele pre 150 godina, a onda se asimilovali u Srpski rod bez većih problema, moji preci se sigurno nisu podmetali Turčinima. Tvoja baba jeste, samo ti u tim štalama gde živiš nisi nikad čuo za "pravo prve bračne noći". Jel tako, čistač štala? Ja se ne ponosim ovim porazom Srba, shvatam da su žrtvovali jako mnogo svoga naroda, cenim i poštujem sve što je srpski narod uradio da preživi i preživeo je, ali ako bežite od istine, umrećete kao invalid, rodićete nove invalide i nema ništa od takvih debila. Nema budućnosti. Zato sam i nemilosrdan sa istinama i otvaram vam oči da shvatite šta je bilo a šta treba danas raditi. Naravno, to se ne odnosi na retarde iz štala, jer oni svejedno ne mogu shvatiti šta se danas događa. Neobična srpska ljubav prema Turcima ima svoje korene duboko u prošlosti. Ko je na svetu gledao Sulejmana osim nas Srba? Evo da vi šapnem. Ja!

 2. Efendija says:

  Siguran sam da imaju račun 🤣

 3. gaga says:

  Koje licemerje"Eldzinov mermer" ko da mu je tatko klesao te figure a ne grcki klesari!Ispada da ti Britanci nisu zaradjivali pare na tim figurama svako ko je posetio muzej placao je ulaz i to traje vise od dva veka!Prema tome moraju da vrate!Početkom devetnaestog veka, 1806. godine, Tomas Brus, lord od Eldzina je odneo neke od sačuvanih skulptura, zahvaljujući dozvoli Turaka. Te skulpture, danas poznate kao Elginov ili Partenonski mermer, su prodate 1816. godine Britanskom muzeju u Londonu, gde su i danas izložene.Znaci Nacionalni muzej u Londonu je kupio saniranu robu koju su lopovi Turcijednostavno dali lordu Eldzinu koji je jedan obican krijumcar i lopina!I posto je Britanskom muzeju prodao kradeno 1816 godine, taj isti muzej prodajom karata za ukradenu robu od 1816 godine znaci tacno 205 godina zaradjuje pare!

 4. gaga says:

  NIje ni cudoo da Dzonson preti Grcimna kad mu je deda bio TURCIN!Sve ostaje u lopovskim porodicama!

 5. Zorana says:

  Neka se grci vrate na bliski istok odakle poticu, a jug Helma da vrate Srbima.

  • Nebeska Srbija says:

   Tako je!

  • Archelay says:

   ...i tacnije iz Etiopije u VII veku p.n.e.

  • padre says:

   Ovo ti je poprilično glupo!

 6. Beli Orao says:

  Opljačkaj i nedaj tuđue kulturno blago nazad , tako to radi zapad uošte ne samo Englezi !!! Što jednom otmu ili opljačkaju tom više nema povratka ! Šarao je zapad i još šara po Globusu , primjera radi : Egipat , Indija , Iran , Irak , Afrika , Rusija i mnogi drugi su opljačkani i odnešeno neprocenjivo blago i vrijednosti !

 7. I Love persida says:

  gOk, znači propalo letovanje u Grčkoj, inače nisam ni imao razlog za vakcinaciju. U Grčku je Eu toliko novca do sada investirala da je mogao da se napravi čitav jedan novi svet. Ali gle sada kada stegneš šaku u pesnicu ništa ne izlazi iz nje ali ništa i ne primaš u nju. Ovog leta ćete viđati snimke kako čobani teraju svoje ovce i koze po plažama a grčki psi se izležavaju na ležaljkama. Možda ih neko i usluži?

 8. da da says:

  Jedina istina je da ni jedan lik izrezbaren na tom mermeru ne liči na male crne grke,ali zato liči na visoke dinarske ljude.Zato neka mali crni grci prestanu obmanjivati turiste,jer tu činjenicu svako vidi kad pogleda u te skulpture.

 9. Ilija Čvorović says:

  Zašto pljujete po Grcima? Podržavali su nas 90,primali našu djecu,starce i žena,sve besplatno.Grčki kapetan fregate odbio da sudjeluje u bombardiranju Srbije givoreći da nemože ubijati pravoslavnu braću. Njihove tv kuće i novine svi su bili na našoj strani. Slali su pomoć srbima i u Bosni,Hrvatskoj,Kosovu. Njihovi muzičari svirali dobrotvorne koncerte. Za vrijeme bombardivanja običan narod je svakodnevno demonstrirao protiv NATO po svim gradovima Grčke. A vi pojedini pljujete Grke,sram vas bilo.

  • Ivana says:

   Ko pljuje po Grcima Srbi sigurno ne to je naše cveće rvati petokolonaši koji se podmeću pod Srbe prepuna i je Srbija podmeću i uništavaju iznutra.

 10. Archelay says:

  Ne kazem da sam ekspert za ukradeno istoriski blago ali,to sto sam do sada procitao,nisam sreo da je neko nekome vratio artefakte.E sada ako neko trazi da se to vrati trebalo bi on da pokaze na delu,da vrati ono sto je njemu ukrao.A Grcka,sto se toga tice nije bas da ima nedostatak za vracanje.Grcima je puno bolje da cute jer kada se vatra rasplamta(a Englezi imaju "arsenala"za to)pa,pored gustera izacice i zmije.

 11. Radovan says:

  Grci su bili celome svetu Svetlana na kraju tunela. Nas su zaduzili zanavek dobrocinstvima I to postujmo braco Srbi!!!

 12. Rista says:

  Grci su NATO zakrpa, Američka kolonija i Turske omiljene mete(iako su u NATO). Sve pokušaje Rusa da im se približe su odbili. Imali su i preko 300 milijardi duga pre 10 godina a danas ko zna koliko. Gde su potrošili pare? Pa sa onim jadnim retardiranim klovnom sa tri komentara ispod mog prvog komentara. Grci će izgubiti sva svoja ostrva zbog duga i to im je Merkelova javno već poručila. Posle joj Obama rekao da ne talasa javno i ona se ućutala a Ameri danas polako sprovode njen plan. Naseljavaju Grčka ostrva svojim vojnicima i hamerima, čuvaju Albance u severozapadnom delu Grčke i zajedno sa Turcima spremaju ih za sledeće kolo rasturanja. Ujedno ih Turci polako potiskuju iz svih mora. Odud Albanci, odonud Turci, u državu im ulaze Amerikanci, sa severa u Makedoniji NATO pa iako vide i znaju šta ih čeka, retardirani Grci su odbili pruženu ruku Rusa već nekoliko puta. Ko vlada u Grčkoj već decenijama? Pa kvislinzi kao i u Srbiji. Samo su grčki kvislinzi svi redom iz škola Soroša. Tipični plaćeni soroševci.

 13. padre says:

  Da sam ja na njihovom mestu, tražio bi, da jim vrate demokratiju, koju su privlastili i pokvarili, pa nazvali svojom!

 14. Rista says:

  Istim putem kojim Grčka ide već decenijama, krenula je i Srbija a ni Grci ni Srbi nemaju petlju da se odupru i malo više žrtvuju. Idu putem manjeg otpora koji je uspešan kao i potpuna kapitulacija. Grci su "pametno" kapitulirali još posle rata a Srbi to danas rade. Turci su Grcima uzeli po Kipra i napravili tursku državu, Srbiji su Amerikanci uzeli KiM i napravili islamsku državu. Grci su još dugo posle rata imali i ponekog bogataša svetskog kalibra ali posle uništavanja grčke ekonomije i oni su nestali. Grčka je bila država koja je gradila brodove poznate širom sveta, ali tokom vremena je EU, ili ti Nemačka, ukinula u Grčkoj sve što se zove ekonomija. Uvedene su sankcije Grčkoj na prodaju brodova, između ostalog, a EU je tada izjavila "Pa ne trebaju nam Grčki brodovi. Imamo mi svojih" To je bio početak kraja Grčke nakon ulaska u EU a danas je to poludržava okupirana sa Turcima, Amerikancima i NATOM. Dakle, rob! Iz Grčke su leteli avioni Amerikanaca i NATOa i posipali Srbiju bombama. Grčkom su se poslužili kao i sa Bugarskom, Rumunijom i Mađarskom. Grčkom upravljaju kvislinzi već skoro ceo jedan vek, za razliku od Srbije koja je tek krenula putem propasti Grčke. Fala vam na demonstracijama, ali te demonstracije nisu sprečile NATO avione da koriste grčke aerodrome niti su pomogle Srbiji. Isto ono što je zlo po Grčku, zlo je i po Srbiju. Ni Srbija, kao ni Grčka, nema petlje niti dovoljno snažan narod koji bi bio u stanju da se okrene Rusima. Znači i Grčka davno i Srbija danas, zbog oslabljenog i nevoljnog naroda idu svome kraju jednako teško i neverovatno. Slika raspada Grčke munjevito se stvara u Srbiji. I još se brže razvija. Za Grke i Srbe nije pitanje kada će im alarm zazvoniti, nego da li će im ikad zazvoniti. Iza nas ni zvona neće zvoniti jer smo se predali i tiho koračamo svome kraju, kao logoraši u usijane peći Aušvica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *