БРИТАНЦИ ПРЕТЕ ВОЈСКОМ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Брегзит се закувава, развод Брисела и Лондона прелази у претње!

BRITANCI PRETE VOJSKOM EVROPSKOJ UNIJI: Bregzit se zakuvava, razvod Brisela i Londona prelazi u pretnje!

20 decembra 2020

Današnji dan, nedelja, ključni je za buduće odnose između Evropske unije i Velike Britanije.

Evropski parlament je već stavio do znanja da od nedelje uveče više neće biti vremena za ratifikaciju dogovora.Pregovori se poslednjih dana i dalje užurbano vode, ali su i Boris Džonson i Ursula fon der Lajen pesimisti. Zapinjalo je mnogo oko kontrolnih punktova s Irskom, ali su se kola, na kraju, slomila na – ribolovu.

Sa svojih 15.000 kilometara obale, Velika Britanija je, kao ostrvo okruženo vodama, raj za ribolovce.

Ovde, prema podacima s druge strane Lamanša, 60 odsto ribe love stranci.

Ostatak EU pretenduje da se radi o oko 40 odsto. U svakom slučaju, u pitanju su ogromne količine.

Vojska čuva “Krunu”

Kao vrhunac, stižu pretnje iz Londona da će, ukoliko ne bude dogovora, sopstvene granice od Nove godine braniti vojskom. Već su u tu svrhu spremna četiri broda duga 80 metara iz britanske vojne mornarice. U predostrožnosti su i helikopteri, kao i 14.000 vojnika!

Belgijski ribari imaju od 70 do 80 odsto svog ulova u britanskim vodama. Francuski, oko 30. Ali, ribari iz nekih gradova najvećeg britanskog suseda, poput Bulonja na Moru ili Lorijana, ostvaruju „tuđinski“ ulov i do 90 odsto! Ribari iz ostatka EU love pet puta više u britanskim vodama nego obratno.

Boris Džonson želi da Velikoj Britaniji vrati potpuni suverenitet. To mu je, ujedno, i adut da Škote odvrati od novog referenduma za otcepljenje od Londona.

S druge strane, Britanci čak 70 odsto svojih ribljih proizvoda izvoze u Evropsku uniju. Mnogo zavise i od evropske prerađivačke industrije, i u Briselu tu vide svoju šansu. U slučaju izostanka ugovora, paprene carine bi izuzetno poskupele ovu, i svaku drugu robu.

Sve, istovremeno, rizikuje i da posvađa Evropljane među sobom. Članice su do sada nastupale jedinstveno, ali se polako izdvojio blok onih koji zavise od britanske ribe, kao što su Francuska, Španija, Belgija, Holandija, Danska i Irska. Drugi više vode računa o pronalaženju sporazuma koji bi štitio globalne interese.

(Večernje Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rista says:

    Napred naši! Napred vaši! Britanci neka lepo opet stuku francusku zmiju na Vaterlou. Nemci opet da bombarduju London, stecište robovlasničke genocidne države Britanije. Belgijanci da povrate sve svoje kolonije jer tamo više i nema crnaca. Već su ih desetkovali, a ono što nisu pobeglo u francusku. Čak su pomalo i zajaničarili u belgiji. Onda da Britanci izvedu još jedan dan d i zgaze Evropu od Holandije, belgije pa preko francuske do poljske. A mogu i poljsku. SRbi ionako više nemaju hrane, ne gaje svinje i jedu samo kuruza. Malo degen kuruza ali imaju dosta kokica i soli. Taman da prežive. Aj bar da sa uživanjem steknu utisak da su siti i da posmatraju tuče Britanskih nacista i Evropskih genocidaša. Makar i nemali više svoga piva. I degen pivo je dobro. Za dobru krmaču...A jes, zaboravih. Srbi više nemaju krmača. E tako. Sad mi lakše što sam se olakšao na tako velike probleme Evrope. I spreman sam da im damo naše jadransko more u zamenu da polome britanska mora i obale i sravne London sa vodom. Svejedno, već smo im dali monte crne gorane. A britanci onda sravne pariz i Berlin. Ma gde su mi te kokice od prošle nedelje? Drugim rečima, jako sam se zabrinuo zbog evro fašističkih problema pa sam zapenio. Idem sad da primim globalnu vakcinu i da se smirim. Može i ruska, samo neka je globalna. Hehe, ko bi rekao? Rusi opet zabili nosudu.pe avropljana i slede...gde Evropljani dup.etom, tu rusi glavom. Najtransparentniji Rusa je sleđenje globalnog kursa korone. Postali su veći borci protiv korone nego ameri. A jel znate zašto Kina ćuti??? Pa ljudi obavili dobijeni posao, nastavili da rade i izvoze, tako da Britanci i Ameri mogu slobodno da zatvore vabrike na nekoliko nedelja i tako ubede svet da je tu neka opasnost i da svi zatvore vabrike. Eto, Kina ne zatvara. Ima ulogu spasioca čovečanstva od korone i neprekidno povećava proizvodnju i izvozi. Već po milijarde kineza umrlo od korone, ali to za njih nije problem. Oni se rađaju po milijardu mesečno. U Rusiji će uskoro raditi samo još rudnici, drvoseče, spajači cevi za naftu i gas...Kini treba sve više tih tekućina da bi mogli da proizvode još više za Ameriku i Britaniju. Jeste brate. Čist poso duga ljubav.Zato Kina ćuti i radi...A amerika i London se gradi. A Rusija...? Pa pravi vakcine i strpljivo čeka da od koronista dobije ordenje. I koji izduvni gas. Kako im ne smeta , samo da mi je znati?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *