БРИТАНЦИ СА ДЕФЕНДЕРОМ НИСУ ИЗАЗВАЛИ РУСЕ – У ПИТАЊУ ЈЕ НЕШТО МНОГО ОПАСНИЈЕ

BRITANCI SA DEFENDEROM NISU IZAZVALI RUSE – U PITANJU JE NEŠTO MNOGO OPASNIJE

3 jula 2021

Nasilni ulazak razarača britanske mornarice „HMS Defender-a“ u ruske teritorijalne vode, imala je vrlo specifične ciljeve. Ovu izjavu dao je ruski analitičar Mihail Hazin.

Nestabilnu ekonomsku situaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu stručnjak vidi kao mogući razlog britanske provokacije u Crnom moru.Povlačenje iz Evropske unije i pandemija koronavirusa, koja je usledila ubrzo nakon toga, pokrenuli su krizu na „maglovitom Albionu“.

A pošto London ne može sam da se izvuče iz toga, namerava da to ostvari pomoću drugih. Za to mu je potrebno da razbije EU i dobije podršku Moskve, rekao je Hazin.

„Glavni razlog je potreba da, nakon krize, dobijemo sopstvenu valutnu zonu koja bi direktno bila podređena Londonu“, naglasio je ekonomista.

Što se tiče incidenta u kojem je učestvovao HMS Defender, jasno je da je ovo bila smišljena i planirana operacija.

Prema rečima stručnjaka, britanske vlasti su na ovaj način odlučile da testiraju snagu stava Moskve o teritorijalnoj pripadnosti Krima i kršenju državne granice.

Hazin ne isključuje da je London računao da će, nakon ovog incidenta, rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvati britanskog ambasadora.

Takođe je vrlo verovatno da je diplomata bio ovlašćen da ruskom rukovodstvu daje „vrlo ozbiljne predloge“, što zauzvrat ukazuje na to da je Velika Britanija shvatila da će naredne godine, sa Vladimirom Putinom na čelu, odrediti budućnost sveta, rezimirao je ekonomista.

Dakle suština je da su Britanci hteli preko teškog incidenta da stupe u kontakt sa ruskim rukovodstvom i da im daju predloge o učestvovanju u narednoj podeli sveta.

Da je ova verzija tačna svedoči i nekoliko sličnih mišljenja ruskih eksperata koji predviđaju da je sledeća podela sveta po političkim mapama neizbežna pošto su Rusija i Kina toliko dominantne da Amerika i EU nemaju drugu varijantu.

Ono što je za Beograd važno je to da u novoj političkoj i geografskoj preraspodeli sveta Rusija i Kina svakako neće dozvoliti da Srbija ostane u zapadnoj sferi uticaja.

Tada se otvara i pitanje Kosova, pa je moguće da će njegov status biti mnogo važniji nego što se misli jer je neraskidivo vezan sa statusom Krima, najbitinijom strateškom tačkom Rusije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI10 komentara

 1. Rista says:

  eh...koje fantazije...ovako nešto napredno još niko nije uspeo da napiše, pa čak ni Rista. Britanija hoće da deli svet sa Rusijom? Leleeeee...imal zaista nekog da ovo može progutati? A Rusi imaju analitičara više nego komentatora na celom internetu. I svi sve znaju. A da odem ja tamo malo da me oni školuju pa da naučim kako da vas obradujem a ne uvek samo crno mastilo? Koliko sam ja zaosto. Ovako lepe stvari ja čak ne umem ni da sanjam.

  • Mirjana says:

   Lepo ti je objašnjeno: "Povlačenje iz EU i pandemija koronavirusa pokrenuli su krizu na "maglovitom Albionu". A pošto London ne može sam da se izvuče iz toga, namerava da to ostvari pomoću drugih. Za to mu je potrebno da razbije EU i dobije podršku Moskve". ... Stalno zaboravljaš da ratuje se i na ekonomsko-finansijskom planu. Rusija svoja međunarodna plaćanja sve više ugovara u EUR, a ne u USD i ne u GBP. Britaniji sigurno ne odgovara sve veća trgovina i ekonomska saradnja između Rusije i Nemačke, i drugih zemalja evropske unije. Najpovoljnije za nju je da razbije EU, takođe i Evro. Britanija sada jedino može da se nametne Rusiji na Crnom moru i preko leđa budalaste Ukrajine. Naime ako V.B. sve više preuzme uticaj nad Ukrajinom, a na tome rade već duže vreme, to bi značilo da uticaj Evropske unije na Ukrajinu svešće na minimum, a to bi doprinelo da Moskva mora sve više da uvažava zahteve Londona. To bi imalo smisla da V.B. stvarno ima vojnu silu kao sredstvo nametanja. Međutim britanski brod Defender je odjuren u ćošak, dakle zasad ništa od toga.

 2. M says:

  Smiješna analiza ulaska Britanskog ratnog broda u Ruske teritorijalne vode,odnosno poruke koju je time odaslao!Pogotovo stoga što su odmah poslije toga uslijedili veliki USA-NATO vojni pomorsko-zračno-kopneni manevri u istom okolnom području Crnog mora i Ukrajine,pače i puno širije i na Baltiku,itd.!Ako Rusi još ne shvaćaju poruku,ili je ko noj ne žele shvatiti,ili je zbog domaćih dobro pozicioniranih izdajnika ne smiju shvatiti,onda osim objektivnog problema imaju i subjektivni,a onda je to već patologija,veliki problem,onda su zbilja u problemu!

  • Mirjana says:

   Zašto uopšte pokazuju mišiće??? Čim se neka sila nameće vojno, računaj da će postaviti i drugačije uslove: o drugačijoj podeli Evrope (zatim i sveta), i nove a drugačije ekonomsko-finansijske dogovore.

 3. persida says:

  Ni srpsko Kosovo ni Srbija nemaju vise nikakvu ulogu niti znacaj u novim podelama sveta.

 4. Kulak says:

  Eglez je pola sveta porobio i terorisao

 5. šiško says:

  Rusi čini mi se ne vole da se Krim poredi sa Kosmetom. Ali to jeste vrlo sličan problem. Kao što je Hruščov nezakonito, razbojnički, ne pitajući prave vlasnike poklonio Krim ukrajini, isto tako je i nato poklonio Kosmet šiptarima.I kao što je Krim vraćen tamo gde mu je i mesto, tako i Kosmet treba da bude vraćen u sastav Srbije. ******************** Velika britanija je trula do kosti. Ona nema nikakvu budućnost i pored sjaja, bogatstva i uobraženosti. Urušavaju se iz temelja. Sa njima u principu ne treba saradjivati jer su prevaranti i podlaci kakve planeta nije videla. Ako to ipak nalaže trenutna potreba, onda treba biti maksimalno oprezan i ograničiti se na kratkoročnu saradnju sa jasnim, dobro, u pisanim sporazuima detaljno formulisanim ciljevima i odgovarajućim garancijama i sankcijama za nepoštovanje dogovorenog. Sa njima se izgleda drugačije ne sme razgovarati ni o vremenu. Užasan su svet. ******************* Ne razumem zašto bi nova valuta trebalo da bude podredjena Londonu. Zar nije logičnije da bude podredjena Moskvi? Ali ko sam ja da postavljam takva pitanja i njima vredjam njeno kraljevsko veličanstvo?

  • Zapadnjak says:

   Ako je Hrušćov odcepio Krim od Rusije i pripoio ga Ukraini a Putin ga tada bez ikakvih incidenata vratio gde mu je i mesto,nato u suštini NIJE odcepio KiM.Srpsku južnu pokrajinu je na žalost od Srbije odcepio drug Josip Broz,Austrougarski kaplar koji je dospio koncem 1918.god. u rusko zarobljeništvo,njegovo daljnje delovanje oblikovala je SKP-b kojoj je on na vrhuncu moći 1948.god. odbio poslušnost upravo aktom Informbiroa a leđa mu je ćuvao tadašnji nato.Tako drup Josip 1974.god. donosi "slavni" Ustav koji osim što republikama daje pravo na samoopredelenje i pokrajinama,u Vojvodini to ne uspeva ali na KiM itekako uspeva posle smene Rankovića,mada pouzdanijeg i iskrenijeg Jugoslavena od Rankovića nije ni imao.Dalji sled događaja svi smo osetili na svojoj koži,i tako,"gromada" od mozgova i ćovekoljunlja ta licemerna i podmukla Hrvatska sa mastiljavim Zokijem na čelu danas Srbiji koja ju je i stvorila ,drži lekcije i gle čuda u toj do srži pokvarenoj Europi niko ni da pisne "tvrđava " demokracije (malo morgen).U Hrvatskoj tamo lijepoj njihovoj danas je na delu segregacija slična kao u Južnoj Africi,u kojoj tamo nekakvi apartčiki besno cepaju Srbske biltene i ljutito ih gaze na očigled svih novinara,u prodavnici vam ne daju hleba a u svom dvorištu nema šanse da razvijete Srpsku zastavu kad pobedi Nole,niću grafiti sa večitim"Srbe na vrbe", na sportskim manifestacijama se navija "ubij,ubij Srbina",pesme im peva Tombston o klanju u Jasenovcu a zaboravili su bana Jelačića kojeg "nisu" smeli opevavati u Jugoslaviji.Table na ćirilici razbijaju se pod paskom policije a "BOG" im je svakodnevni pozdrav iako im je strogo zabranjeno od Boga samoga da njegovo ime ne spominju uzalud.Tako vam je to drugovi moji u lijepoj Hrvackoj.

 6. M says:

  Moć V.Britanije ne počiva na ozemlju,sirovinama,industriji itd.,nego na mozgu,pameti!Tamo imaju domicilne adrese i urede nadnacionalni drmatori(mozgovi)svijeta,i samo zato je V.Britanija tako jaka,inače bi jeli krompir i ribu golim rukama!A ovako šalju ratni brod u Ruske vode,i to ti glavonje!Trenutno V.Britanija odnosno ti glavonje,imaju u svom vlasništvu većinu banaka i financija i štamparija novca u svijetu,i da ništa drugo ne rade-to im je dosta,time svime ostalo posjeduju,kontroliraju...!Ali ko što rekoh,njihova glavna moć je mozak,pamet,a dom cijeli svijet a možda i šire,i zato se ostali ne mogu s njima uspješno boriti!Njih,tu nadnacionalnu elitu,može pobijediti samo netko pametniji od njih!A to je jako teško,jer taj mora biti jako,jako pametan i dobar!Pitanje je ovdje tko zapravo ima više svog odanog kadra i u Rusiji,dal' Rusija ili oni,ti nadnacionalni a zapravo ego-trip glavonje!

 7. milorad5 says:

  moguće je da je kriza konstruisana da bi se omogućio izvestan kontakt engleza sa rusijom jer rusi su prestali da komuniciraju sa njima potpuno a englezi ne žele da se na zvaničnom nivou primeti da ONI žele neki kontakti neke razgovore pošto diplomatski gledano oni onda ispadaju strana koja nešto ŽELI sa rusima a to im ne odgovara na zapadu jer oni su perjanica poziva na linč rusije.Vrlo zanimljiva ideja engleza da drugi ginu umesto njih ali sem marionetskih režima ruskih bivših satelita ostali se prilično ustežu da udju u tu konstrukciju:)A moguće je i da je to ČISTA mala pakost iz londona koja je mogla da košta glave posadu tog razarača,što baš i nije pohvalno za englesku mornaricu, kada tako jasno i lako ubijaju svoje pripadnike radi malih pakosti rusiji:)Ako su nešto i hteli da irade ovime rusi su ih očigledno GLATKO ODJEB.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *