БРИТАНЦИ СЕ ВРАЋАЈУ У ИГРУ: Опет преко леђа Србије

BRITANCI SE VRAĆAJU U IGRU: Opet preko leđa Srbije

8 marta 2019

Hašim Tači, takozvani predsednik Kosova, više puta je menjao stav oko „promene granica“ sa Srbijom, da bi, ako se može verovati rečima britanskog ministara za Evropu Alana Dankana, napokon odustao od te ideje.

Britanski zvaničnik je rekao da ga ovakav stav Tačija raduje, a ovome je dodao i da je predsednik Kosova uzalud potrošio silne pare za lobiranje za tezu koju više ne podržava.

Da li je Tači uvideo da mu rejting zbog „podele“ pada, pa je zato odustao od koncepta koji je zastupao? Ili je odustao zbog pritiska Britanije? Da li je ovo pokazatelj da uticaj Britanije jača na Prištinu u odnosu na Ameriku, koja nije bila protiv teze promene granice?Zoran Milivojević, karijerni diplomata, kaže da ovako ponašanje Tačija ima i unutrašnju dimenziju.

„I Tači i Haradinaj i Ljimaj su svoju političku sudbinu vezali za koncept nezavisnog Kosova, a videlo se da Haradinaju i Ljimaju raste rejting, zato što u kosovskom političkom ambijentu dominira radikalna struja. A sada u odmeravanju snaga pred moguće vanredne izbore Tači pokušava da uhvati i taj priključak“, kaže Milivojević.

Što se tiče spoljnjeg faktora, Milivojević ističe da kod Amerike imamo dve vrste politike i niko ne zna koja je prava.

„Imamo politiku koju vodi zvanična administracija i koja jeste bila sklona nekakvom pragmatizmu i bila je orijentisana i ka nekim kompromisima u vezi sa rešenjem kosovskog pitanja. Međutim, tu imamo i demokrate, tu duboku državu koja još stoji na tvrdim pozicijama. Ali, jasno je da za njih na kraju bilo kakvog dijaloga mora da stoji priznanje Kosova“, uveren je on.

Po njegovim rečima, Tačijeva promena stava može da bude i proizvod neke vrste „borbe za prevlast na Kosovu“ između Amerike i Evrope. To nadvlačenje konopca sa SAD ne predstavalja u Evropi samo Britanija, napominje on, već i Nemačka, jer obe države su bile jasne da neće podržati promenu granica.

„Dakle, tu su Evropljani koji nemaju interesa da se stvar oko Kosova ponovo otvara, a posebno ne pitanje granica. Britanci su naročito u ovome čvrsti zbog svojih unutrašnjih problema, pre svega oko Škotske i Irske… Jer ako se opet otvori pitanje statusa Kosova, London, deo EU i Albanci se pribojavaju da ono Kosovo iz 2008. više ne važi“, objašnjava Milivojević.

Po njegovim rečima, Tači uzima u obzir i scenario da Amerika malo „zanemari Kosovo“, pa bi se onda on našao usamljen sa svojim stavom o „promeni granica“. Jer, podsećamo, Sud za ratne zločine OVK je još otvorena tema. A ta činjenica, po rečima našeg sagovornika, kosovskim liderima stoji uvek iznad glave, pa ako ne završe zadate poslove, ni politički sponzori im neće gledati kroz prste.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  .....ako se može verovati rečima britanskog ministara za Evropu Alana Dankana! A inače pirgavi nakot je čuven po tome da im se može verovati! Ko njima veruje,taj je gori od njih! Potopiti ostrvo zla,sa sve stanovništvom!

 2. Sasulja says:

  Mnogo se posilili ovi siptari,kao da Srbija trazi od njih priznanje a ne obratno.Dragi Boze imal te igde? Daj ovom srpskom narodu malo hrabrosti, plemenitosti,volje i mudrosti da iznedri patriotu, koji bi pokrenuo Srbiju u drugom, pravom smeru i doveo stvari na pravo mesto.Inace Srbiji nema opstanka.Ako pocne cepanje a kako sada stvari stoje, pocece,jer kad tocak krene niz brdo,tesko ga je zaustaviti.

 3. zora says:

  Drzava koja je napravila genocide u svim bivsim kolonijama,opljackala sve prirodne resurse i debelo se obogatila prilikom tih osvajackih "podviga" nikada i nije nista dobro radila za Srbiju.Zanima me zasto tolerisemo ta G.

  • Ivana says:

   Zato šta veliki vođa Vučić koji je us put ne zamenjiv kaže da su nam britanci veliki prijatelji kao i francuzi i nemci nama Srbima?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *