БРИТАНЦИ СЕ ВРАЋАЈУ У ИГРУ: Опет преко леђа Србије

БРИТАНЦИ СЕ ВРАЋАЈУ У ИГРУ: Опет преко леђа Србије

8 марта 2019

Хашим Тачи, такозвани председник Косова, више пута је мењао став око „промене граница“ са Србијом, да би, ако се може веровати речима британског министара за Европу Алана Данкана, напокон одустао од те идеје.

Британски званичник је рекао да га овакав став Тачија радује, а овоме је додао и да је председник Косова узалуд потрошио силне паре за лобирање за тезу коју више не подржава.

Да ли је Тачи увидео да му рејтинг због „поделе“ пада, па је зато одустао од концепта који је заступао? Или је одустао због притиска Британије? Да ли је ово показатељ да утицај Британије јача на Приштину у односу на Америку, која није била против тезе промене границе?Зоран Миливојевић, каријерни дипломата, каже да овако понашање Тачија има и унутрашњу димензију.

„И Тачи и Харадинај и Љимај су своју политичку судбину везали за концепт независног Косова, а видело се да Харадинају и Љимају расте рејтинг, зато што у косовском политичком амбијенту доминира радикална струја. А сада у одмеравању снага пред могуће ванредне изборе Тачи покушава да ухвати и тај прикључак“, каже Миливојевић.

Што се тиче спољњег фактора, Миливојевић истиче да код Америке имамо две врсте политике и нико не зна која је права.

„Имамо политику коју води званична администрација и која јесте била склона некаквом прагматизму и била је оријентисана и ка неким компромисима у вези са решењем косовског питања. Међутим, ту имамо и демократе, ту дубоку државу која још стоји на тврдим позицијама. Али, јасно је да за њих на крају било каквог дијалога мора да стоји признање Косова“, уверен је он.

По његовим речима, Тачијева промена става може да буде и производ неке врсте „борбе за превласт на Косову“ између Америке и Европе. То надвлачење конопца са САД не представаља у Европи само Британија, напомиње он, већ и Немачка, јер обе државе су биле јасне да неће подржати промену граница.

„Дакле, ту су Европљани који немају интереса да се ствар око Косова поново отвара, а посебно не питање граница. Британци су нарочито у овоме чврсти због својих унутрашњих проблема, пре свега око Шкотске и Ирске… Јер ако се опет отвори питање статуса Косова, Лондон, део ЕУ и Албанци се прибојавају да оно Косово из 2008. више не важи“, објашњава Миливојевић.

По његовим речима, Тачи узима у обзир и сценарио да Америка мало „занемари Косово“, па би се онда он нашао усамљен са својим ставом о „промени граница“. Јер, подсећамо, Суд за ратне злочине ОВК је још отворена тема. А та чињеница, по речима нашег саговорника, косовским лидерима стоји увек изнад главе, па ако не заврше задате послове, ни политички спонзори им неће гледати кроз прсте.

(Спутњик)

KOMENTARI4 коментара

 1. Velika Metla says:

  .....ako se može verovati rečima britanskog ministara za Evropu Alana Dankana! А иначе пиргави накот је чувен по томе да им се може веровати! Ко њима верује,тај је гори од њих! Потопити острво зла,са све становништвом!

 2. Sasulja says:

  Mnogo se posilili ovi siptari,kao da Srbija trazi od njih priznanje a ne obratno.Dragi Boze imal te igde? Daj ovom srpskom narodu malo hrabrosti, plemenitosti,volje i mudrosti da iznedri patriotu, koji bi pokrenuo Srbiju u drugom, pravom smeru i doveo stvari na pravo mesto.Inace Srbiji nema opstanka.Ako pocne cepanje a kako sada stvari stoje, pocece,jer kad tocak krene niz brdo,tesko ga je zaustaviti.

 3. zora says:

  Drzava koja je napravila genocide u svim bivsim kolonijama,opljackala sve prirodne resurse i debelo se obogatila prilikom tih osvajackih "podviga" nikada i nije nista dobro radila za Srbiju.Zanima me zasto tolerisemo ta G.

  • Ivana says:

   Zato šta veliki vođa Vučić koji je us put ne zamenjiv kaže da su nam britanci veliki prijatelji kao i francuzi i nemci nama Srbima?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u