БРИТАНЦИ ТВРДЕ: Руске „паметне“ бомбе пореметиле су планове Кијева за контраофанзиву

BRITANCI TVRDE: Ruske „pametne“ bombe poremetile su planove Kijeva za kontraofanzivu

8 maja 2023

Ruske pametne (navođene) bombe primorale su Kijev da preispita svoje planove za kontranapad, napisali su komentatori britanskog Telegrafa Džo Barns i Roland Olifant.

„Prema procenama ukrajinskih zvaničnika, ruska vojska dnevno pušta najmanje 20 navođenih bombi. Dok svet čeka kontraofanzivu Ukrajine, ukrajinski i zapadni analitičari počeli su da pretpostavljaju da bi upotreba ovog oružja mogla da primora Kijev da u poslednjem trenutku izvrši promene u svom operativnom planiranju“, napisali su.Novinari su se osvrnuli na mišljenje savetnika komande vazdušnih snaga ukrajinskih trupa Jurija Ignata, koji je u intervjuu izjavio da navodeće bombe predstavljaju „veoma ozbiljnu pretnju“.

„U ovom trenutku protivnik koristi taktičku avijaciju za obavljanje borbenih zadataka duž granice, linije fronta i morske obale. U svim ovim regionima neprijatelj već oko mesec dana intenzivno koristi navodeće bombe“, rekao je Ignat.

Poslednjih nedelja ruska avijacija je počela aktivno da koristi aviobombe opremljene univerzalnim modulima planiranja i korekcije (UMPK). Bojni avioni su dobili mogućnost da nanose udare na utvrđenja, bez podmetanja zenitno-raketnih kompleksa pod vatru.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *