БРИТАНЦИ У СТРАХУ: Путин припрема морнарицу за рат

BRITANCI U STRAHU: Putin priprema mornaricu za rat

17 januara 2017

597847_2016-07-31t122114z-693087827-s1betssykgaa-rtrmadp-3-russia-military-navy-day_f

„Britanska kraljevska mornarica suočava se sa najvećim izazovom iz Rusije u poslednjih četvrt veka“, upozorio je admiral Filip Džons, komandant britanske flote.

– Rusija trenutno sprovodi najveću mornaričku aktivnost još od kraja hladnog rata. Njeni ratni brodovi i podmornice učestalo plove svetskim vodama, a Britanija ima velike poteškoće da kao pomorska sila izađe na crtu tim manevrima. Ako biste posmatrali sa strane, delovalo bi vam kao da se Putin sprema za rat – rekao je admiral Džons, a prenose britanski mediji.

Ova upozoravajuća poruka admirala Džonsa došla je u jeku ponovnog angažovanja britanske mornarice, koja se sprema da isprati ruski nosač „Admiral Kuznjecov“ na njegovom povratku iz Sirije ka Rusiji. Ruski nosač kroz Mediteran plovi u pratnji tri ratna broda i tankera.

Nakon izjave čelnog čoveka britanske mornarice oglasili su se bezbednosni eksperti s Ostrva, koji navode da aktivnosti ruskih brodova nisu ni približno opasni kao one koje sprovode njihove podmornice u vodama severno od Škotske.

Britanske podmornice i brodovi uz podršku svojih NATO saveznika mesecima tragaju za ruskom podmornicom koja navodno kružio oko Velike Britanije. Britanci veruju da ih ruska podmornica špijunira, i navodno prikuplja podatke o njihovim nuklearnim sistemima.

Zvaničnici i generali već su počeli da se žale kako im za „ravnopravan odgovor Rusiji“ fali pola milijarde funti u budžetu, te pojedini skeptici smatraju da se namerno podiže tenzija kako bi se kupilo novo naoružanje.

S druge strane, dr Endrju Foksal, direktor ruskih studija na Institutu „Henri Džekson“, za britanski „Telegraf“ rekao je da su vode oko Grenlanda, Islanda i Velike Britanije ponovo postale poprište tajnih konfrontacija nekadašnjih hladnoratovskih rivala.

– Rusija je sve moćnija. Dok ostale zemlje smanjuju svoje prisustvo u severnom Atlantiku, Rusi ga povećavaju – upozorio je Foksal.

Britanija ostaje bez saveznika u borbi protiv Rusa

S druge strane, čini se da se geopolitička situacija naglavačke menja s dolaskom Donalda Trampa na vlast u SAD. Novi američki predsednik najavio je da će Rusiji pristupiti sa pozicije prijatelja, što je uznemirilo američke saveznike u Evropi, pre svega one u Britaniji i na Baltiku.

S obzirom da su izglasali napuštanje EU, čak ni nova pobeda Angela Merkel na izborima u Nemačkoj neće mnogo pomoći Velikoj Britaniji.

Potencijalno stvaranje nove Evrope, kao i smena u Vašingtonu ostavljaju Veliku Britaniju usamljenu u antagonizmu prema Rusiji, zbog čega je London i te kako u neugodnoj poziciji. Jer, u takvom odnosu snaga, Britanci nemaju šanse protiv Putina, smatra magazin „New Statesman“.

KOMENTARI2 komentara

  1. HRVOSER says:

    A ENGLESKA JE POMORSKA SILA ??????????? STVARNO ????

  2. Deda Brada says:

    Dosta su se Britancu kurvali i koristili tuđu snagu za svoje interese. Vreme je da pokažu koliko zaista vrede. Uvek se rado setim jedne Putinove izjave (bar su je tako kod nas preneli): "Britanija je jedno malo i nevažno ostrvo".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *