Британци улажу 200 милијарди фунти у војску!

Britanci ulažu 200 milijardi funti u vojsku!

23 novembra 2015

British-Army_2356117bVelika Britanija je objavila novu nacionalnu strategiju u koju je ugradila procenu da je moguća „agresija Rusije prema zemljama NATO“.

U tom dokumentu doslovno piše: „Rusija sada radi na programu velikih investicija u modernizaciju i usavršavanje svojih oružanih snaga, uključujući i nuklearne. Povećala je i broj vojnih vežbi i pojačala retoriku, preteći da će elemente nuklearnog arsenala postaviti u Kalinjingradskoj oblasti i na Krimu. Njene vojne aktivnosti oko teritorija naših saveznika, kao i u blizini vazdušnog prostora i teritorijalnih voda Vlike Britanije – sračunati su na proveru naših reakcija“.

U nastavku se naglašava: „Držanje Rusije ostaje teško predvidljivo i zato – mada je to malo verovatno – mi ipak ne možemo da isključimo da se kod nje može pojaviti iskušenje da prodemonstrira agresiju prema zemljama NATO“.

U britanskoj strategiji se ipak priznaje – da toj zemlji trenutno ništa ne preti. Ali, i dodaje:

„Naše reagovanje se sve češće proverava pomoću aviona, uključujući i ruske, koji se primiču našem vazdušnom prostoru, a i dejstvima u blizini naših teritorijalnih voda… Zato su potrebne investicije u avione za pomorska izviđanja jer to može znatno povećati naše mogućnosti na planu bezbednosti napih voda“.
U britansku strategiju ugrađena je mogućnost potpune modernizacije flote atomskih podmornica sa računicom da bi to državni budžet koštalo 31-nu milijardu funti, što je šest milijardi više nego što se prvobitno procenjivalo.

Prethodno je britanski ministar odbrane, Majkl Falon, objavio da će London graditi nove podmornice i da će kupovati nuklearno oružje „u okvirima programa Trident“. Stavio je do znanja da će to biti četiri podmornice koje su u stanju da nose nuklearno oružje.

Televizija Bi-Bi-Si je objavila da će vlada Dejvida Kamerona uložiti dodatne 1,9 milijardi funti u sajber-bezbednost zemlje.

U Britaniji se nacionalna strategija bezbednosti obavlja svakih pet godina.

Glavna stavka u strategiji je, inače, uneta u ambiciju Londona da u sferu odbrane u narednih deset godina uloži 200 milijardi funti.

Deo tog novca biće potrošen za nabavku 39 stels-lovaca Typhoon, 9 protivpodmorničkih aviona i u novu generaciju dronova.

KOMENTARIJedan komentar

  1. otac Satarije says:

    Nemaju englezi ni za gaće a oće 200 mlrd.funta u vojsku...posle SAD su najzaduženija država na svetu,po stanovniku su 4 puta zaduženiji od amera. Ovo su medijske laži.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *