BRITANCI UPLAŠENI: Ruska krstarica u vodama Škotske

BRITANCI UPLAŠENI: Ruska krstarica u vodama Škotske

5 јануара 2014

hms-raketna-krstarica-moskvaPotpuno naoružan razarač HMS Defender Kraljevske mornarice, poslat je nedavno u susret ruskoj raketnoj krstarici koja se nalazila svega 30 nautičkih milja od britanske obale.

Ruska krstarica otkrivena je u blizini obala Škotske, a analitičari smatraju da je ovo proba, proračunat test, zbog nedavnog smanjenja britanskih pomorskih kapaciteta u Severnom moru.

Jedini brod koji je mornarica mogla da pošalje nalazio se tada 600 milja od cilja u luci Portsmut što je dovelo do odlaganja intervencije od 24 sata!

Ovaj preteći dolazak ruskog broda u britanske teritorijalne vode pokrenuo je tajni plan mornarice i vazduhoplovstva za odbijanje pretnji. Istovremeno u bunkeru u Nortvudu operativan je postao i zajednički štab PJHQ.

Avioni RAF za izviđanje pratili su kretanje ruske krstarice duž Škotske severo-istočne obale.

Tenzije su porasle, kako navodi britanska štampa, kada su na fotografije sa vazdušnog osmatranja pokazale da je ruska krstarica u punoj snazi i naoružana krstarećim raketama.

Ruski brod je čekao u Morai firtu, vodenom toku koji vodi do čuvenog jezera Loh Nes, dok nije stigao „Defender“. Iako je krstarica bila pod nadzorom RAF-a, napetost je porasla kada je u te vode, u rekordnom roku, uplovio razarač „Defender“.

Kako prenosi „Dejli mejl“ izvor iz ministarstva odbrane je rekao da ovo nije bila vežba i da se ruski brod ponašao veoma agresivno.

Rusi nisu pucali na razarač, ali je posada od 190 ovficira i mornara bila na borbenim položajima. Analitičari smatraju da je ovo bila uspešna ruska provokacija Britanije.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u